DEBATT. Graviditeter kan inte pausas för att ett virus sprids över världen. Sverige är ett av de länder som sämst har klarat av att erbjuda födande kvinnor trygg vård de senaste månaderna. WHO rekommenderar att kvinnor som föder barn under pandemin ska få ha en stödperson de själva väljer närvarande. Trots det klarar inte alla sjukhus i Sverige av det, och tillåter inte partners vara med under kejsarsnitt, vid igångsättningar och på BB.
När några sjukhus i New York införde förbud mot att partners skulle få närvara vid förlossningar orsakade det upprörda världsrubriker och delstatens guvernör Andrew Cuomo gick ut och stoppade förbudet omgående. I Kanada införde några sjukhus i Montreal liknande förbud i våras, men de har därefter backat från restriktionerna.
Märkligt tyst om situationen
I Sverige har det varit nästan tyst om reglerna, bortsett från några lokala reportage med oroliga gravida och blivande pappor. Kanske beror det på att gravida i Sverige sällan kan ställa några krav på vårdgivaren, kanske beror det på att huvudstaden tillhör en av landets regioner som inte har lika hårda besöksregler. I Stockholm behöver inte pappor missa sina barns första ögonblick om förlossningen skulle sluta i ett kejsarsnitt, och där finns det till och med några sjukhus som har skapat rutiner så att partners kan stanna kvar på BB.
I Skåne och Västra Götaland missar många fäder fortfarande sina barns födslar.
Sveriges restriktioner sticker ut
Det är få länder, om ens några, som har ett lika hårt besöksförbud i gravidvården som här. Jag har inte hittat ett enda annat ställe där en frisk partner inte får närvara vid vanligt vaket kejsarsnitt och tvingas missa sitt barns första skrik.
Det är skamligt att pappor fortfarande stängs ute från sina barns första dagar, och att kvinnor ska tvingas föda utan stödet av sin partner.
Det finns regioner som utvärderar sina restriktioner och arbetar fram smittsäkra rutiner. I Falun öppnar man nu upp BB-dörrarna för fäder, och i Blekinge får partners sedan slutet av juli följa med på specialist- och ultraljudsundersökningar.
Det finns inga nationella riktlinjer för förlossningsvården. I Skåne förbjuds fortfarande friska blivande pappor att vara med vid samtliga besök i mödravården, vid ultraljudsundersökningar, specialistbesök, vid igångsättningar, under kejsarsnitt och på BB. Det finns snart pappor som helt utestängts från vården under hela graviditeten.
Min man fick inte närvara
Jag födde vår andra dotter i juni i Malmö. Vid rutinkontrollen på sjukhuset i vecka 41 var allt fostervatten i magen slut och jag fick stanna kvar på avdelningen för att bli igångsatt. Jag fick ringa min man och berätta att jag inte skulle komma hem till middag utan bli kvar tills barnet kommit ut, och han fick inte komma dit. Först när jag flyttades till förlossningen mitt i natten fick han närvara, och när läkaren ett dygn senare beslutade om akutsnitt åkte jag själv bort till operationssalen.
Vår dotter föddes med en knut på navelsträngen, och under hennes första minuter i livet när hon läkarundersöktes i stället för att komma upp på mitt bröst fick jag hålla en operationssköterska i handen i stället för min man. Han satt kvar i rummet på förlossningsavdelningen i ovisshet, och efter operationen fick vi bara ett par timmar alla tre ihop innan jag och dottern skickades ensamma till BB.
Skamligt att partnern stängs ute
Det går att lösa kejsarsnitt och BB-vistelser coronasäkert i resten av världen, ja, till och med på andra ställen i Sverige. Min familj mår bra i dag, men jag önskar att inga föräldrar ska behöva vara med om samma sak. Det är skamligt att pappor fortfarande stängs ute från sina barns första dagar, och att kvinnor ska tvingas föda utan stödet av sin partner år 2020.
Av Johanna Nylander
Nybliven tvåbarnsmamma och frilansskribent