Sverige är mer än Stockholm, Löfven

Niels Paarup-Petersen (C)
Foto: Privat
Oskyldiga barn och unga människor har förlorat livet på Malmös gator för att gängvåldet inte har mötts av massiva polisinsatser och för att vapnen flödar fritt i vår stad, skriver Niels Paarup-Petersen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Det är dags att ge Malmöborna en orsak till att lita på regeringen igen. Agera mot våldet i Malmö som ni agerar mot våldet i Stockholm, skriver Niels Paarup-Petersen (C).
Foto: JESSICA GOW/TT

Om ett skott faller i Malmö men Stockholm inte hör det - har någon då dött? skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister, har fått nog av våldet och den organiserade brottsligheten. Därför extrainkallar statsministern sitt säkerhetspolitiska råd. 

Att regeringen vaknar och börjar agera mot den organiserade brottsligheten är mycket bra och oerhört välkommet. Förtroendet för rättsstaten håller på att tvina bort i stora delar av landet, inte minst här i Malmö.

Men när man sitter här i Malmö kan man inte låta bli att undra lite över timingen. Som Aftonbladet beskriver det i sitt tv-klipp om nyheten: “Det var i förra veckan som det svepte en mordvåg över Stockholm.” Över Stockholm. Inte över Sverige. Inte över Malmö. Men över Stockholm.


LÄS MER: Politikerna tittar på när Rinkebybornas bilar sätts i brand 


När inrikesminister Anders Ygeman efter flera månaders mordvåg i staden lyckades hitta tid att komma till Malmö var enda nya beskedet att Malmöborna skulle sluta klippa sig billigt. Inga fler poliser. Ingen kriskommission. Inget extrainkallat säkerhetspolitiskt råd. Bara pekpinnar till Malmöborna.

Men när det plötsligt händer saker i Stockholm vaknar regeringen. Det är så man börjar undra: Om ett skott faller i Malmö men Stockholm inte hör det - har någon då dött?

Ja, Löfven och Ygeman. Malmöbor dör också. Människor skjuts i Malmö varje vecka. Oskyldiga barn och unga människor har förlorat livet på Malmös gator för att gängvåldet inte har mötts av massiva polisinsatser och för att vapnen flödar fritt i vår stad. Och vi har ropat på er hjälp.

I oktober ropade Malmö på handling från regeringen. I november ropade Malmö på handling från regeringen. I januari ropade Malmö på handling från regeringen. I februari ropade Malmö på handling från regeringen. Men ingenting hände.


LÄS MER: Ledningen i Malmö tycks sväva i skyn 


Förra veckan kom det meningslösa vapenvåldet till Stockholm med besked. Så nu reagerar regeringen.

Löfven, jag inser att din regering inte är hela landets regering. Den är Stockholms regering. 

Det är dags att ge Malmöborna en orsak till att lita på regeringen igen. Agera mot våldet i Malmö som ni agerar mot våldet i Stockholm. Få bort vapnen från våra gator. Se våra döda som ni ser Stockholms döda och se våra liv som ni ser Stockholmarnas liv. Vi är lika mycket värda det.


Niels Paarup-Petersen

Gruppledare för Centerpartiet i Malmö