Niels Paarup-Petersen (C) Foto: PrivatNiels Paarup-Petersen (C) Foto: Privat
Niels Paarup-Petersen (C) Foto: Privat
Oskyldiga barn och unga människor har förlorat livet på Malmös gator för att gängvåldet inte har mötts av massiva polisinsatser och för att vapnen flödar fritt i vår stad, skriver Niels Paarup-Petersen. Foto: JENS CHRISTIANOskyldiga barn och unga människor har förlorat livet på Malmös gator för att gängvåldet inte har mötts av massiva polisinsatser och för att vapnen flödar fritt i vår stad, skriver Niels Paarup-Petersen. Foto: JENS CHRISTIAN
Oskyldiga barn och unga människor har förlorat livet på Malmös gator för att gängvåldet inte har mötts av massiva polisinsatser och för att vapnen flödar fritt i vår stad, skriver Niels Paarup-Petersen. Foto: JENS CHRISTIAN
Det är dags att ge Malmöborna en orsak till att lita på regeringen igen. Agera mot våldet i Malmö som ni agerar mot våldet i Stockholm, skriver Niels Paarup-Petersen (C). Foto: JESSICA GOW/TTDet är dags att ge Malmöborna en orsak till att lita på regeringen igen. Agera mot våldet i Malmö som ni agerar mot våldet i Stockholm, skriver Niels Paarup-Petersen (C). Foto: JESSICA GOW/TT
Det är dags att ge Malmöborna en orsak till att lita på regeringen igen. Agera mot våldet i Malmö som ni agerar mot våldet i Stockholm, skriver Niels Paarup-Petersen (C). Foto: JESSICA GOW/TT

Sverige är mer än Stockholm, Löfven

Publicerad

Om ett skott faller i Malmö men Stockholm inte hör det - har någon då dött? skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister, har fått nog av våldet och den organiserade brottsligheten. Därför extrainkallar statsministern sitt säkerhetspolitiska råd. 

Att regeringen vaknar och börjar agera mot den organiserade brottsligheten är mycket bra och oerhört välkommet. Förtroendet för rättsstaten håller på att tvina bort i stora delar av landet, inte minst här i Malmö.

Men när man sitter här i Malmö kan man inte låta bli att undra lite över timingen. Som Aftonbladet beskriver det i sitt tv-klipp om nyheten: “Det var i förra veckan som det svepte en mordvåg över Stockholm.” Över Stockholm. Inte över Sverige. Inte över Malmö. Men över Stockholm.

 

LÄS MER: Politikerna tittar på när Rinkebybornas bilar sätts i brand 

 

När inrikesminister Anders Ygeman efter flera månaders mordvåg i staden lyckades hitta tid att komma till Malmö var enda nya beskedet att Malmöborna skulle sluta klippa sig billigt. Inga fler poliser. Ingen kriskommission. Inget extrainkallat säkerhetspolitiskt råd. Bara pekpinnar till Malmöborna.

Men när det plötsligt händer saker i Stockholm vaknar regeringen. Det är så man börjar undra: Om ett skott faller i Malmö men Stockholm inte hör det - har någon då dött?

Ja, Löfven och Ygeman. Malmöbor dör också. Människor skjuts i Malmö varje vecka. Oskyldiga barn och unga människor har förlorat livet på Malmös gator för att gängvåldet inte har mötts av massiva polisinsatser och för att vapnen flödar fritt i vår stad. Och vi har ropat på er hjälp.

I oktober ropade Malmö på handling från regeringen. I november ropade Malmö på handling från regeringen. I januari ropade Malmö på handling från regeringen. I februari ropade Malmö på handling från regeringen. Men ingenting hände.

 

LÄS MER: Ledningen i Malmö tycks sväva i skyn 

 

Förra veckan kom det meningslösa vapenvåldet till Stockholm med besked. Så nu reagerar regeringen.

Löfven, jag inser att din regering inte är hela landets regering. Den är Stockholms regering. 

Det är dags att ge Malmöborna en orsak till att lita på regeringen igen. Agera mot våldet i Malmö som ni agerar mot våldet i Stockholm. Få bort vapnen från våra gator. Se våra döda som ni ser Stockholms döda och se våra liv som ni ser Stockholmarnas liv. Vi är lika mycket värda det.

 

Niels Paarup-Petersen

Gruppledare för Centerpartiet i Malmö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag