Sverige är inte rasistiskt – men lyssna inte på mig

Att det finns rasism i Sverige är även det ett vedertaget fakta. Men Sverige är inte rasistiskt, skriver Johan Gillman.
Foto: privat
Johan Gillmans pappa.
Foto: privat

Under mina 44 år i Sverige har jag bara mött rasism ett fåtal gånger. 

Men det är inte den personliga upplevelsen som ska avgöra om ett land är rasistiskt eller inte, skriver Johan Gillman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Några minuter från Råsunda stadion föddes jag på Karolinska i Solna vilket gör mig AIK:are sedan födseln. Min far är afrokuban från Kuba vilket gör mig mixad. Det Sverige jag växte upp i präglades av en försiktig nyfikenhet för andra kulturer och min långe far rönte stor respekt för sin coola look och framför allt sin välansade afrofrisyr 

Än i dag pratar folk om honom trots att han lämnat landet.

Johan Gillmans pappa.
Foto: privat

Jag växte upp med min etniskt svenska mor och mina svenska förnamn Johan Sigurd kom från min morfar och morfarsfar. 

Min mor brukade ta mig till min morbror Philip och mina kusiner Barbro och Ingegerd var stolta över sin halvkubanske kusin från huvudstaden som inte såg ut som alla andra där i Björneborg i Värmland. 

Få rasistiska erfarenheter

Jag gick som alla andra i skolan och där var jag som alla de andra barnen och min skola var blandad etniskt då många liksom jag hade en förälder från ett annat land. Men vi var svenskar och talade svenska stolt.

Endast några få gånger fick jag känna på rasismens ignorans. 

Vid några tillfällen kallades jag jävla neger som 10-12-åring och det slutade med att jag brottade ner dem som sa det eller gav dem en smäll på käften.

Absolut inte bra. 

Jag fick konsekvenser men det fick även pojkarna som yttrat detta rasistiska ord. Gav det mig några djupa ärr i själen? Absolut inte. Har jag upplevt en rå rasism där jag attackerats för mitt utseende i Sverige? Nej. 

Hennes upplevelser är hennes – liksom mina 44 år utan rasism är mina.

Den enda gången jag fått höra åk hem! Var när jag plankade på tunnelbanan och en äldre man skrek åt mig. Jag svarade honom skrattande att jag är född här och svensk. Saken var utagerad. 

På Twitter har en tweet av Kat Zhou blivit viralt där hon påstår att hon råkat ut för rasism i Sverige. Hon är en amerikanska med asiatisk bakgrund och hon påstår att det kommit fram folk till henne och skrikit rasistiska tillmälen. Hon kallar Sverige ”helvetes xenofobiskt” baserat på detta. Hennes upplevelser är hennes – liksom mina 44 år utan rasism är mina. Jag har dock svårt att hålla med om att Sverige är helvetes xenofobiskt. 

Sverige stod med öppna armar och tog emot hundratusentals människor som sökte skydd på olika grunder. Vi hade tålamod när vi såg utmaningarna med migrationen och vi har offrat miljarder kronor i kostnader kopplade till migrationen. 

Inte korrekt

Nu har pendeln svängt och Sverige har tvingats att anpassa sig till att det kommit hit väldigt många från flera håll i världen.  

Att tro att migrationen inte skulle påverka Sverige är naivt. Att det finns rasism i Sverige är även det ett vedertaget fakta. Jag känner till människor som råkat mer illa ut än Kat Zhou. Men att kalla Sverige – som enligt world population review är ett av världens minst rasistiska länder– rasistiskt är helt enkelt inkorrekt. Den subjektiva upplevelsen kan inte gå ut över den faktabaserade. 

Sverige har utmaningar att hantera. Rasism mellan olika etniska grupper är en av dem och vi löser dem främst med evidensbaserad kunskap. 

Två individers upplevelser kan inte döma ett land.


Av Johan Gillman

Debattör, entreprenör och utbildningskonsult


Sofia Vu spelade in rasismen – skuldbeläggs för coronaviruset

Ur arkivet: 19-åriga Sofia Vu publicerade en video som visar den rasism och de kränkningar som hon utsattes för när hon besökte en videochatt.