Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige är inte någon kravlös gemenskap

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sammanhållningen i Sverige hotas av den växande otryggheten.

Utanförskapet ska brytas, integrationen förbättras och straffen på brott ska skärpas, skriver Anna Kinberg Batra.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige är ett av världens bästa länder att födas, växa upp och leva i. Det vill jag att vi ska fortsätta vara. Därför oroas jag över att Sverige är på väg att glida isär. 

För alltför många präglas vardagen av sysslolöshet och utanförskap. Många barn får inte se sina föräldrar gå till jobbet. Antalet långtidsarbetslösa, som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen längre än 12 månader, är på den högsta nivån sedan 2006. Integrationen prövas kraftigt av att det kommer en halv miljon människor till Sverige under en tioårsperiod. Och redan nu tar det nio år i Sverige innan ens hälften av de nyanlända har ett arbete. 

Samtidigt utmanar digitaliseringen svenska jobb och detta i en värld där konkurrensen från andra regioner är stenhård.

Sammanhållningen i Sverige hotas också av den växande otryggheten. Var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde och 12 procent är så otrygga att de inte går utanför dörren på kvällen. Det visar hur otryggheten inskränker friheten för människor. Detsamma gäller situationen i landets utsatta områden där kriminella gäng har kontrollen. Och i det här läget saknar svensk polis både kollegor, ledning och verktyg för att fullt ut kunna utföra sitt uppdrag. 


LÄS MER: Sara Skyttedal: Vi kan inte fortsätta så här


Det här är Sveriges tre stora problem. Och när Sverige har problem är det Moderaternas uppgift att prioritera att lösa dem. Det handlar om att:

Utanförskap ska brytas och integrationen förbättras. Vårt mål är att jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda ska bort och i ett första steg halveras. Därför vill vi utveckla arbetslinjen. I Sverige ska det alltid löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag. Därför behövs ett bidragstak och till exempel bussförare och barnmorskor ska få närmare 500 kronor mer i månaden i sänkt skatt. Det ska bli lättare att få jobb och de enkla jobben ska bli fler. Samtidigt som vi ökar möjligheterna ska vi visa att Sverige inte är någon kravlös gemenskap. Vi vill införa integrationsplikt, med krav på att följa svenska värderingar, delta i samhällsorientering och lära sig svenska.  

Minst en halv miljon nya jobb ska kunna skapas i Sverige. Det är vårt andra jobbmål. Därför uppmuntrar vi flit, företagsamhet och tillväxt genom att göra det enklare och mer lönsamt att starta företag och skapa jobb. Vi ska se till att Sverige inte nöjer sig med att vara landet lagom vad gäller kunskap, utan vågar vilja vara bäst. Därför ska vi stärka svensk skola med mer undervisningstid och införa nolltolerans mot dåliga skolor. 

Tryggheten ska säkras med lag och ordning. Därför satsar vi på att kraftigt förstärka polisen och på att poliserna ska få bättre betalt. Straffen ska skärpas för att faktiskt motsvara brottens allvar. Hederliga människor ska få upprättelse och vi ska sätta stopp för att det lönar sig att begå brott i Sverige. Det kräver att fler brott klaras upp. Under 2016 hanterade rättsväsendet 1,5 miljoner anmälda brott. Hälften av dessa skrivs av direkt. Många gånger handlar det om brott som drabbar enskilda personer eller familjer, som exempelvis stölder.


LÄS MER: Magdalena Andersson: Nu satsar vi på fler poliser och mer välfärd


Men den som fått bostaden eller sommarstugan länsad av kringresande ligor eller som misshandlats på väg hem en kväll ska inte per automatik mötas av att brottsutredningen läggs ned. Brott ska i större utsträckning utredas, lagföras och om bevisningen håller leda till straff. Därför vill vi att polis och åklagare ska prioritera vardagsbrottslighet högre och vi vill begränsa möjligheterna att inte påbörja eller i förtid lägga ned brottsutredningar då det finns ett tydligt intresse av upprättelse för brottsoffret.

Sverige behöver en regering som tar problemen på allvar och gör något åt dem. Därför behöver Sverige en ny moderatledd alliansregering. Och vår uppgift som moderater är att ta ansvar för integrationen, jobbskapandet och för en trygghet som inte sviker någon.


Anna Kinberg Batra

Partiledare för Moderaterna