Sverige är en mjuk kudde för kriminella

Gängvåldet dominerar nyhetsflödet. En uppväxt i ett socioekonomiskt utsatt område är ingen ursäkt för att bli kriminell, skriver Vladimir Ahmed.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vladimir Ahmed är grundare av integrationsprojektet Vi är Sverige.

De kriminella väljer att bli bli kriminella och utnyttjar den svenska godheten.

Hur ska jag som förälder kunna titta i mina barns ögon och säga att våldtäkt mitt på dagen, sprängningar på förskolor, förnedringsrån och mord är något att vänja sig vid i dag? skriver Vladimir Ahmed.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det svenska förhållningssättet har länge varit att de kriminella egentligen är offer själva. Offer för dysfunktionella familjestrukturer med låg- eller ofta inga utbildade föräldrar och uppväxter i socioekonomiskt utsatta områden med närhet till vapen och droger och äldre gäng, ”idoler”, som rekryterar en. Det vill säga offer för yttre faktorer och påverkade av destruktiv miljö.

Det är sant.

Men det är inte hela sanningen.

I mitt utsatta område bor strävsam arbetarklass

Därför att långt ifrån alla som bor och verkar i socioekonomiskt utsatta områden är kriminella. Långt ifrån alla låginkomsttagare blir kriminella.

Tvärtom: I socioekonomiskt utsatta områden bor det människor som kör bussen klockan 05:00 på morgonen. Som kör taxin när vi har bråttom. Där bor människor som gör rent toaletter, lokaler och arbetsrum. Jag vet det därför att jag bor och verkar där. 

Där, bland arbetarklassfamiljer som också bär upp det svenska samhället. En sida som sällan lyfts i debatten.

Kriminalitet är ett val

Problemet i dag är att:

De kriminella väljer att bli bli kriminella. De utnyttjar socioekonomiskt utsatta områden – och inte minst den svenska ”godheten” – som ursäkt för sina handlingar.

De kriminella väljer det därför att de uppfattar Sverige och dess institutioner som en mjuk kudde. Hur hårt det än slår en, så landar de ganska skönt ändå.

Det måste få konsekvenser – inte kaffe och bulle med empatismak

Ett bevis för detta bland många är vårt rättsväsende och straffsystemet. Ta till exempel våldtäkt: Statistik från Brå visar att straffet för att våldta en annan människa är i genomsnitt 25 månader. Alltså två år och en månad. Vad skickar det för signal?

Är det redan för sent?

Är lösningen på den allt växande kriminaliteten mer ”jämlikhet”? Sverige behöver bli ett jämlikt land igen, ja. Men det är inte jämlikhet som är problemet idag. Utan brist på respekt och lojalitet gentemot landet Sverige och dess samhällssystem. 

Och det måste få konsekvenser – inte kaffe och bulle med empatismak.

De ansvariga måste vända utvecklingen och inte agera tvåa, trea och fyra på bollen när gängen redan har fått sätta agendan. Innan det är för sent. Innan människor tappar tillit till makten och det svenska samhällskontraktet.

Frågan är bara om det inte redan skett.


Av Vladimir Ahmed

Oberoende debattör och föreläsare

Grundare av organisationen Vi är Sverige, som jobbar för att inkludera fler nyanlända i den svenska samhällsstrukturen.