Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige ägnar sig åt Bagdad Bob-politik

Mohammed Said as-Sahaf, mer känd som "Bagdad Bob", blev världsberömd när han i rollen som Iraks informationsminister förnekade det uppenbara.
Foto: AP
Artikelförfattarna uppmanar Sverige att avbryta allt bistånd till Palestina. På bilden utrikesminister Margot Wallström.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Stefan Dozzi är generalsekreterare för Vänskapsförbundet Sverige-Israel.
Bengt Ove Andersson är arbetsutskottets ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Sverige förnekar envist det som är uppenbart för snart sagt hela världen. Att svenska skattepengar indirekt finansierar terror och död är fruktansvärt och en skandal av första rang, skriver Stefan Dozzi och Bengt-Ove Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Anders Österbergs (S) svar på vårt inlägg om Sveriges bistånd till palestinsk antisemitism och terror bekräftar riktigheten i vår kritik. Det finns uppenbarligen ingen plan för hur den palestinska myndigheten ska förmås att ändra sitt agerande. Sverige ägnar sig åt ett slags Bagdad Bob-politik, och förnekar envist det som är uppenbart för snart sagt hela världen. Att svenska skattepengar indirekt finansierar terror och död är fruktansvärt och givetvis en skandal av första rang och direkt kontraproduktivt för alla fredssträvanden.


LÄS MER: Svenskt bistånd går till judehat och terror


Om regeringen var så aktiv och noggrann som Anders Österberg påstår så skulle den palestinska myndigheten för länge sedan ha slutat betala årliga belöningar till terrorister och upphört med att sprida antisemitisk propaganda i sina skolor. Så är det inte. Vi fortsätter att okritiskt ge stöd till en administration vars skolböcker är värre i år än förra året. En administration vars president sitter kvar och där planerade val skjutits upp gång på gång. Nya palestinska skolor får namn efter terrorister och barn lär sig att hata judar.

Avbryt allt bistånd till den palestinska myndigheten

Ingen kräver perfekt demokrati av någon. Men den palestinska myndigheten befinner sig dock oerhört långt ifrån vad andra demokratiska länder menar är demokrati. Våra eventuella påtryckningar ger inga resultat. Då måste vi agera tydligt. Med tanke på den utbredda - och väl dokumenterade - korruptionen i de palestinska områdena, tillsammans med den palestinska myndighetens stöd till både antisemitiska kampanjer och terror, borde Sverige givetvis avbryta allt bistånd till den palestinska myndigheten. Det är gåtfullt varför regeringen blundar för dessa fakta och vägrar agera.

Om vi inte ställer rimliga krav på den palestinska sidan i konflikten blir det dessutom väldigt svårt att med någon som helst trovärdighet ställa krav på den andra. Vänskapsförbundet Sverige-Israel kommer målmedvetet att arbeta vidare för en ny och rättvis Mellanösternpolitik. Först då kan nya broar för fred byggas i Mellanöstern. 


Av Stefan Dozzi 

Generalsekreterare 

Vänskapsförbundet Sverige-Israel 


Bengt Ove Andersson 

Arbetsutskottets ordförande 

Vänskapsförbundet Sverige-Israel