Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskt bistånd kan avlöna terrorister

Margot Wallström
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Bo Öfverberg
Foto: privat

Storbritannien, Norge, Tyskland och USA ger bara villkorat bistånd till Palestina. Krav också Wallström borde ställa, skriver Ulf Öfverberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Idag är Margot Wallström i Palestina. Men har hon några krav med sig i bagaget?

Den röd-gröna regeringen valde 2014 att erkänna Palestina som stat. Det är dock en stat som inte finns, som inte har kontroll över sitt territorium och som är uppdelad i två områden som styrs av två rivaler, terrorgruppen Hamas och Fatah. Men även om det av flera skäl var fel att erkänna Palestina är skadan redan skedd. Det enda rimliga är nu att den svenska regeringen ställer samma krav på Palestina som på andra stater.

I Palestina finns det mycket att kritisera. I Gaza utövas ett pedantiskt förtryck av terrorgruppen Hamas och på Västbanken råder nepotism och korruption.


LÄS MER: Desperat Wallström skyller på judarna


Enligt regeringens pressmeddelande inför det stundande besöket ska utrikesministern bland annat ta upp frågan om jämställdhet. Det lär behövas. I Palestina diskrimineras kvinnor systematiskt. Det finns ett utbrett sexuellt våld och annat våld, däribland hedersmord. ”Minst 18 kvinnor och flickor rapporterades ha fallit offer för den typen av mord under året” konstaterar Amnesty i sin årsrapport för 2016. I Gaza är förtrycket av kvinnor än mer påtagligt. Exempelvis har ledningen för al-Aqsa universitetet infört krav på att kvinnliga studenter måste bära jilbab. Hamas har drivit igenom könsuppdelad skolgång. Därtill ska läggas att antalet hedersmord skjuter i höjden.

I verkligheten ger alltså Sverige bistånd till ett land som inte på något sätt kan sägas respektera kvinnors - eller andra - grundläggande rättigheter. Och det beror inte på Israel utan på interna palestinska beslut! Den svenska regeringens feministiska utrikespolitik ekar tomt.


LÄS MER: Kritiken mot Israel är helt oproportionerlig


Och det är inte lite pengar i bistånd vi talar om. Regeringen har sett till att Palestina är en av de största mottagarna av svenskt bistånd. Palestinska Myndigheten, PA, mottar under perioden 2015-2019 1,5 miljarder kronor. Av de tio länder som Sverige gav mest bistånd till förra året får Palestina per capita nästan dubbelt så mycket bistånd som Somalia, som kommer på andra plats, och 50 gånger mer än Bangladesh, på tionde plats. Och då är Palestina, enligt FN, ett av de mest utvecklade biståndsländerna! Det är således inte de reella behoven som är motivet för biståndets storlek utan skälen är förmodligen rent ideologiska för regeringspartierna.

Förutom en omfattande korruption, strukturellt förtryck av kvinnor, homosexuella och usel respekt för mänskliga- och fackliga rättigheter bidrar också PA indirekt och ibland direkt till terrorn mot Israel.

Från oktober förra året till och med september i år har totalt 619 israeler fallit offer för terrorn. Det har varit 109 fall av skjutningar, 47 påkörningar med bil av civila, 85 bombningar och 255 knivhuggningar. Exempelvis har PA gett en del terrordömda mer än en halv miljon kronor i lön efter terrordåden mot civila israeler. Det departement som har hand om utbetalningarna till dömda terrorister och deras familjer har den tredje största budgeten i PA. Den palestinska regeringen förnekar inte heller löneutbetalningarna. Kan Margot Wallström garantera att svenska biståndspengar inte används till detta ändamål?

Andra stater har valt en annan väg. Storbritannien, Norge, Tyskland och USA ger inte längre bistånd till PA utan villkor. Varför inte Sverige?

Vilka krav vågar Margot Wallström packa upp när hon kommit fram? Kommer hon att kräva stopp med stöd till terrorn, annars inga biståndspengar? Det borde hon göra.


Ulf Öfverberg

Generalsekreterare

Svensk Israel-Information