Margot Wallström Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Margot Wallström Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Margot Wallström Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Bo Öfverberg Foto: privatBo Öfverberg Foto: privat
Bo Öfverberg Foto: privat

Svenskt bistånd kan avlöna terrorister

Publicerad

Storbritannien, Norge, Tyskland och USA ger bara villkorat bistånd till Palestina. Krav också Wallström borde ställa, skriver Ulf Öfverberg.

Idag är Margot Wallström i Palestina. Men har hon några krav med sig i bagaget?

Den röd-gröna regeringen valde 2014 att erkänna Palestina som stat. Det är dock en stat som inte finns, som inte har kontroll över sitt territorium och som är uppdelad i två områden som styrs av två rivaler, terrorgruppen Hamas och Fatah. Men även om det av flera skäl var fel att erkänna Palestina är skadan redan skedd. Det enda rimliga är nu att den svenska regeringen ställer samma krav på Palestina som på andra stater.

I Palestina finns det mycket att kritisera. I Gaza utövas ett pedantiskt förtryck av terrorgruppen Hamas och på Västbanken råder nepotism och korruption.

 

LÄS MER: Desperat Wallström skyller på judarna

 

Enligt regeringens pressmeddelande inför det stundande besöket ska utrikesministern bland annat ta upp frågan om jämställdhet. Det lär behövas. I Palestina diskrimineras kvinnor systematiskt. Det finns ett utbrett sexuellt våld och annat våld, däribland hedersmord. ”Minst 18 kvinnor och flickor rapporterades ha fallit offer för den typen av mord under året” konstaterar Amnesty i sin årsrapport för 2016. I Gaza är förtrycket av kvinnor än mer påtagligt. Exempelvis har ledningen för al-Aqsa universitetet infört krav på att kvinnliga studenter måste bära jilbab. Hamas har drivit igenom könsuppdelad skolgång. Därtill ska läggas att antalet hedersmord skjuter i höjden.

I verkligheten ger alltså Sverige bistånd till ett land som inte på något sätt kan sägas respektera kvinnors - eller andra - grundläggande rättigheter. Och det beror inte på Israel utan på interna palestinska beslut! Den svenska regeringens feministiska utrikespolitik ekar tomt.

 

LÄS MER: Kritiken mot Israel är helt oproportionerlig

 

Och det är inte lite pengar i bistånd vi talar om. Regeringen har sett till att Palestina är en av de största mottagarna av svenskt bistånd. Palestinska Myndigheten, PA, mottar under perioden 2015-2019 1,5 miljarder kronor. Av de tio länder som Sverige gav mest bistånd till förra året får Palestina per capita nästan dubbelt så mycket bistånd som Somalia, som kommer på andra plats, och 50 gånger mer än Bangladesh, på tionde plats. Och då är Palestina, enligt FN, ett av de mest utvecklade biståndsländerna! Det är således inte de reella behoven som är motivet för biståndets storlek utan skälen är förmodligen rent ideologiska för regeringspartierna.

Förutom en omfattande korruption, strukturellt förtryck av kvinnor, homosexuella och usel respekt för mänskliga- och fackliga rättigheter bidrar också PA indirekt och ibland direkt till terrorn mot Israel.

Från oktober förra året till och med september i år har totalt 619 israeler fallit offer för terrorn. Det har varit 109 fall av skjutningar, 47 påkörningar med bil av civila, 85 bombningar och 255 knivhuggningar. Exempelvis har PA gett en del terrordömda mer än en halv miljon kronor i lön efter terrordåden mot civila israeler. Det departement som har hand om utbetalningarna till dömda terrorister och deras familjer har den tredje största budgeten i PA. Den palestinska regeringen förnekar inte heller löneutbetalningarna. Kan Margot Wallström garantera att svenska biståndspengar inte används till detta ändamål?

Andra stater har valt en annan väg. Storbritannien, Norge, Tyskland och USA ger inte längre bistånd till PA utan villkor. Varför inte Sverige?

Vilka krav vågar Margot Wallström packa upp när hon kommit fram? Kommer hon att kräva stopp med stöd till terrorn, annars inga biståndspengar? Det borde hon göra.

 

Ulf Öfverberg

Generalsekreterare

Svensk Israel-Information

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag