Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna förda bakom ljuset om pensionerna

Magdalena Kowalczyk, programledare i Lyxfällan på TV3.
Foto: Martin Bohm
I min mening är den gammelmodiga pyramidformade pensionsfördelningen fullständigt missvisande, skriver Magdalena Kowalczyk.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den gamla pensionspyramiden är missvisande – det går inte längre att räkna med att farbror staten ska försörja oss när vi går i pension.

Vi måste själva ta individuellt ansvar för att säkerställa en dräglig levnadsstandard när arbetslivet är slut, skriver Magdalena Kowalczyk, programledare i Lyxfällan på TV3.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En av mina favoritböcker är Jan Carlzons Riv pyramiderna från 1985. Den handlar om en ny sorts ledarskap där makten förskjuts från företagstoppen nedåt i organisationen för att ge mandat och självförtroende till de människor som faktiskt möter företagets kunder. På sin tid var boken helt nydanande och faktum är att Carlzon med den här taktiken lyckades vända ett konkursmässigt flygbolag till en succé. 

Det är dags för en uppföljare. Men inte en ny bok. År 2021 finns det en annan sorts pyramid som behöver rivas. Och omdefinieras. För att gå från fiasko till något som åtminstone fungerar. 

Vi måste själva ta individuellt ansvar för att säkerställa en dräglig levnadsstandard när arbetslivet är slut

Jag syftar på den så kallade pensionspyramiden som du och jag fått lära oss om sen barnsben och som är så pass vedertagen att den till och med presenteras i det orange kuvert vi får varje år som upplyser oss om hur vår plånbok kommer att se ut den dag vi inte längre förvärvsarbetar. Det är illusionen om en statlig allmän pension som bas, tjänstepensionen som komplement och ett eventuellt förmodat privat sparande som ett litet körsbär på toppen.

Det handlar också om att vi som framtida pensionärer ska återta makten över vår kommande ekonomi i stället för att blint lita på att ”systemet” tar hand om oss.

Låt mig berätta varför.

Pyramiden är missvisande

I min mening är den gammelmodiga pyramidformade pensionsfördelningen fullständigt missvisande. Den ger en helt felaktig tydlig visuell bild av att den allmänna pensionen utgör den breda basen som vi ska kunna leva av medan det egna sparandet har minst påverkan på pensionens storlek. När vi konstaterar att var femte svensk riskerar att hamna i fattigdom i samband med pensionen är det hög tid att tänka om. Jag menar att alla tre lager i pyramiden är minst lika viktiga. Det är snarare fråga om en rektangel på högkant, med tre lika stora delar för allmän pension, tjänstepension och eget sparande.

Fram till 2017 fick man en liten skattemässig fördel av att spara privat till pensionen då man fick dra av lite på skatten, men när detta togs bort ändrade många sitt sparbeteende. I dag har 68 procent av svenskarna inget privat pensionssparande i fonder. Och det bådar illa.

Dags att tänka om

Vi kan och bör inte längre tänka att ”det där löser sig nog” eller för den delen räkna med att vi som faktiskt har bidragit med skattemedel under våra många arbetsföra år ska bli återgäldade av välfärdsstaten sen. Nej, tyvärr, pensionerna är för dåliga.

Men i stället för att muttra, gorma eller internetdividera fram och tillbaka om hur och varför det blev så, så behöver vi vakna upp, lukta på kaffet och ta tag i konkreta lösningar på vårt gemensamma kommande problem. Var och en av oss.

Vi måste själva ta individuellt ansvar för att säkerställa en dräglig levnadsstandard när arbetslivet är slut. Alla tre delar i rektangeln kommer att vara lika viktiga. Vi kommer sannolikt inte ha det särskilt bra med två tredjedelar av rektangeln och definitivt inte med bara en tredjedel.

Ännu viktigare för unga

Och för unga som är på väg in i arbetslivet är detta ännu mer akut att tänka på. Den tjänstepension som för många av dagens förvärvsarbetande åtminstone i någon mån kommer att dryga ut den skrala allmänpensionen existerar inte för de yngre i ”gig-ekonomin”, där fler och fler är sina egna arbetsgivare med uppdragsanställningar eller arvoden för begränsade perioder.

Jag vet, den här insikten suger förstås när man trodde att tant/farbror staten skulle ta hand om oss. Men jag lovar, en kass pension och en ekonomiskt svag ålderdom suger mer.

Dessutom, med koll och ansvar över ens egen framtid stärks min favoritkroppsdel: ryggraden!


Av Magdalena Kowalczyk

Programledare i Lyxfällan på TV3