Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska värderingar är inget vaccin mot våldtäkt

Replikväxlingen mellan Amandah Andersson (bilden) och SD-kvinnor fortsätter.
Carina Ståhl Herrstedt är ordförande för SD-kvinnor och anser att ökningen av sexualbrott beror på utomeuropeisk invandring. Foto: SVEN LINDWALL

Debatten om sexualbrott och invandring fortsätter: 

Vilka värderingar ska män som invandrar anamma, om de värderingar som vi fostras i här i Sverige är trasiga? svarar Amandah Andersson (C) till SD-kvinnor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. SD-kvinnorna bevisar två saker: Det ena är att de knappast läst min artikel eftersom jag ingenstans förnekar någonting och det andra är att de precis som sin partiledare talar runt det grundläggande problemet. 

Alla typer av sexuellt våld ska bekämpas och sexualbrott ska straffas hårt. Det är bra att SD-kvinnorna vill stoppa en negativ trend, men frågan är om de börjar i rätt ända om de vill få bukt med problemen? Vilka värderingar ska män som invandrar anamma, om de värderingar som vi fostras i är trasiga? När strukturer som innehåller sexuellt våld är internaliserade i samhällskroppen räcker det inte till: om vi bygger på en trasig grund, kommer byggnaden att rasa. 

Problemen fanns långt före 2014

De som är fascinerade av statistik är säkert medvetna om att Sverige hade högst antal anmälda våldtäkter per capita år 2008 i Europa och samma år var Sverige det land som hade näst flest anmälda våldtäkter per 100 000 invånare. Detta ett antal år innan 2014.

Att fokusera på endast en ökning är lika effektivt som att rengöra toalettgolvet med toalettvatten. För att på allvar hantera sexuellt våld måste vi återgå till roten i problemet. Det handlar absolut om värderingar – men svenska värderingar är inget slags vaccin i denna fråga. Värderingar om hur män ser på kvinnor är ett genomgående dilemma som kräver en omfattande revidering. Istället för att endast se en viss typ av sexuellt våld, varför inte bekämpa allt? 

En falsk fasad

Efter mängder av meddelanden och till och med telefonsamtal känns verkligheten dyster: Förnekandet av tydliga mönster visar en fruktansvärd brist på medvetenhet, trots det som #Metoo-upproret kämpade för att lyfta. Även om hundratusentals kvinnor skulle vittna om sexuellt våld kommer Leif, 65, Niklas, 42 och Linus, 32, alltid tro sig äga sanningen och förneka oss vår. Detta är en verklighet jag har fått nog av och när SD:s partiledare talar om problem med sexuellt våld och svenska värderingar som ett slags vaccin i samma sammanhang, legitimerar det en falsk fasad. För svenska värderingar räcker inte till och det är dags att säga nej till den illusionen.

 

Av Amandah Andersson

Sekreterare Centerkvinnorna, Umeå