DEBATT. Vårdsystemet i Sverige är unikt i och med att vårdcentralen är den första kontakten mellan patienten och vården, och att varje patient är listad på en vårdcentral där man i många fall också är tilldelad en specifik läkare. Men det finns ett stort problem med hur systemet är uppbyggt. Det är nämligen fördelaktigt för vårdcentralerna att ha listade patienter, samtidigt som de förlorar ekonomiskt på att ta emot dem. Detta leder till en situation där vårdcentraler inte vill ta emot sina patienter.
Orimligt systemfel
Detta är en kontroversiell åsikt som givetvis kräver sina bevis. Det finns två huvudsakliga punkter som den här åsikten är grundad på:
Vårdcentralen lägger inte ut lediga tider.
Som listad patient är man kund hos den vårdcentral man tillhör. Vårdcentralen får betalt månadsvis, oavsett om man som kund blir sjuk eller inte.
Som systemet är uppbyggt i nuläget finns det ekonomiska incitament för vårdcentralerna att undanhålla vårdtider för patienter.
Tänk dig en tjänst där du har ett specifikt, och ofta väldigt kort, tidsfönster där du ska ringa och boka tid för den tjänst du betalar för. Under samtalet måste du lägga fram dina bästa argument för att du ska få boka den tid du redan betalar för, och får sedan hålla tummarna för att du får tiden. För de allra flesta tjänster skulle detta vara helt orimligt. Trots det är det så det fungerar när det kommer till en så viktig sak för både samhället och för vår hälsas skull som vår primärvård. Det gäller både privat och offentlig vård.
Vårdcentralen förlorar pengar när patienten behöver vård.
Vi vet hur ologiskt det låter, men det är så det ligger till. Varje listad patient som kliver in på vårdcentralen innebär en kostnad som inte alltid uppvägs av en intäkt från patienten och regionen. Som systemet är uppbyggt i nuläget finns det ekonomiska incitament för vårdcentralerna att undanhålla vårdtider för patienter, något som på inga sätt bidrar till att det blir lättare för de listade patienterna att få vård.
Spiller över på akutmottagningarna
Den nuvarande situationen skapar en osäkerhet hos patienterna, som inte vet vilken vård de kan förvänta sig, och när. Men det är inte bara den enskilde patienten som kommer i kläm. När vårdcentralerna inte tar emot patienter slutar det ofta med att patienten vänder sig till de redan överbelagda akutmottagningarna, eller att de, i brist på möjligheten att träffa en läkare, vänder sig till Google och själva försöker lista ut vad de har för hälsoproblem och hur de ska lösa det.
Vårdsystemet behöver förändras så att patienten ses som en kund, inte som en kostnad. Patienterna behöver också utbildas i vad de har rätt till och inte, och om vilka kompetenser som finns bland läkarna på vårdcentralen. De behöver förstå att de som arbetar på vårdcentralen ofta är allmänspecialister, inte nyexade underläkare som har som enda syfte att remittera till en specialist. Läkare som gått lång utbildning för att hjälpa människor, inte för att hantera administration.
Tvinga vårdcentralerna att visa sina tider
Om man som patient inte vet vad man har möjlighet att få hos vårdcentralen och inte vet vad det kostar, så kan man inte heller förvänta sig att de inte ska överkonsumera vård. Det är alltså inte läkarna eller den enskilda vårdcentralen som är problemet, det är systemet.
Vad skulle i stället hända om det var enkelt att boka en tid hos sin vårdcentral? I vår mening hade det varit en klar förbättring, inte bara för den enskilde patienten utan också för samhället i stort. Det är dags att göra det obligatoriskt för vårdcentralerna att lägga ut alla sina lediga tider, och ge vårdcentralerna incitament att ta emot sina listade patienter. Det kommer vi alla att tjäna på.
Av Staffan Gustavsson
Vd och medgrundare Vården.se
Mikael Sandström
Överläkare