Skulle inte ske här. I Sverige skulle Charlie Hebdo aldrig haft en chans. Satir om våldsbejakande imamer skulle stämplas som islamofobi, skriver Fredrik Malm, som riksdagsledamot för Folkpartiet. Foto: Andy Rain/ Epa/TT
Skulle inte ske här. I Sverige skulle Charlie Hebdo aldrig haft en chans. Satir om våldsbejakande imamer skulle stämplas som islamofobi, skriver Fredrik Malm, som riksdagsledamot för Folkpartiet. Foto: Andy Rain/ Epa/TT

Svenska vänstern är ingen Charlie Hebdo

Publicerad

Så kom nästa blodiga attack från jihadister i Europa. Den riktades specifikt mot tidningen Charlie Hebdos medarbetare, för specifika publiceringar. Budskapet är att den som låter satir omfatta också islam och dess tabun kan räkna med att mejas ned med automatkarbin. Motreaktionen från rasister har redan kommit, bland annat genom attentat mot moskéer, skriver Fredrik Malm (FP) på Expressen Debatt.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Attacken mot Charlie Hebdo är en påminnelse om vilket hot jihadisterna utgör i Europa. Men det säger också något om skillnaden i politiskt klimat mellan Frankrike och Sverige. Charlie Hebdo är en vänstertidning som driver med alla religioner, och förkastar dem alla. Jag skulle ljuga om jag påstod att jag alltid skrattat åt deras karikatyrer. Men hållningen till religion och makt är i alla fall konsekvent.

Men i Sverige skulle Charlie Hebdo aldrig haft en chans. Tvärtom skulle den kvävas i en trång åsiktskorridor. Deras satir om pedofili i katolska kyrkan skulle få glada tillrop, medan satir om våldsbejakande imamer skulle stämplas som islamofobi. Kultursidor och debattprogram skulle mala ned tidningen till stoft. Vänstergrupper skulle kräva bojkott och kanske någon riksdagsledamot skulle slå fast, med ideologisk postmodern hipsterglöd, att "Du är inte min Charlie".

I Sverige har vänstern nämligen blivit kulturrelativistisk. Det har varit en snabb resa, till en början ett famlande i tunnelns mörker efter kalla krigets fall, därefter har urspårningen fortsatt i dagsljus i full beskådan för oss andra.

För vänstern i Sverige är det fritt fram att häckla och håna kristendomen, men aldrig islam. Protestera gärna mot rasism i riksdagen, men aldrig mot salafism i förorten. Per capita räknat har Göteborg sannolikt skickat flest terrorister till Syrien i hela Europa, men ingen i kommunledningen verkar göra något åt det. Malmö har blivit internationellt känt som en stad dit judar avråds att åka på grund av hatet, men kommunledningen rycker på axlarna.

Den tillrättalagda, ängsliga, offentliga debatt vi har i Sverige präglas till lika delar av undfallenhet som naivitet. Många politiker förstår inte vilket hot jihadisterna utgör. Isis kalifat måste stoppas militärt för att den globala rörelsen av gudskrigare ska tvingas på defensiven. Men Sverige vägrar att hjälpa till ens med ammunition till de kurder som skyddar civila längs fronten.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har närmast uppmuntrat fundamentalistiska och reaktionära muslimska krafter att växa ytterligare. S-studenter och Broderskaparna har bjudit in Hamasideologen Azzam Tamimi som föredragshållare om islam, inte bara en gång utan i en seminarieserie om åtta tillfällen. Förutom att hylla självmordsattacker så försvarar Tamimi hustrumisshandel, med påståendet att arabiska kvinnor vill bli slagna av sina män. I Stockholm drev Miljöpartiet kravet att tillåta niqab i skolan, alltså att muslimska flickor ska kunna tvingas att aldrig visa sitt ansikte i skolan. De mest högljudda förespråkarna för detta förtryck är i dag statssekreterare i regeringen, Per Olsson (MP) hos kulturministern och Yvonne Ruwaida (MP) hos miljöministern. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) poserade nyligen med en karta där Israel är utplånat. Statsrådet Mehmet Kaplan (MP) har liknat jihadister som åkt till Syrien vid svenskfrivilliga under finska vinterkriget.

Foto: Jonas Ekstromer

Tidigare har Kaplan bjudit in Yvonne Ridley att tala i riksdagen. Ridley har försvarat al-Qaidas rekryteringsfilmer och kallat Shamil Basayev, huvudregissören för terrordådet i Beslan, Ryssland, 2004 där flera hundra barn dödades, för "martyr". När svenska opinionsbildare, många av dem med hjärtat långt till vänster, nu står upp och med emfas uttrycker "Je Suis Charlie" (Jag är Charlie), så är det inte sant. Sverige är inte någon Charlie, och allra minst är den svenska vänstern det. I Sverige skulle vänstern protestera mot Charlie Hebdos satir om islam, inte för deras rätt att teckna och trycka den.

 

Fredrik Malm, (FP)

riksdagsledamot

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag