Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska snällheten är ett farligt hyckleri

De ensamkommande. Att möjliggöra för 9 000 personer som egentligen inte har rätt att vistas i landet skapar en orättvisa som är svår att förklara, skriver Andreas Carlson och Penilla Gunther. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Andreas Carlson är gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Foto: KRISTDEMOKRATERNA
Penilla Gunther är riksdagsledamot för KD. Foto: RIKSDAGEN
"Väljarraset beror på att KD:s ledning gått vilse". Uddevalla-politikern Jonas Sandwall riktade i en debattartikel hård kritik mot partiets migrationspolitik.

Efter SCB-kallduschen fick KD:s ledning hård intern kritik från lokalpolitikern Jonas Sandwall. Nu svarar riksdagsledamöterna Andreas Carlson och Penilla Gunther: 

Våra väljare efterfrågar en hållbar migrationspolitik och en tydlig hållning i frågan om böneutrop.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KRISEN I KD. Under flera decennier har det politiska och delar av det kulturella Sverige hyllat normlöshet och värderelativism. Etik och moral har setts som något gammalmodigt. Denna otydlighet kring vilka värderingar som gäller urgröper samhällsgemenskapen på sikt och den innebär också att vi inte med trygghet välkomnat nyanlända in i vårt samhälle. Räddhågsenhet inför att tala om vad som är rätt och fel har gjort Sverige illa rustat för en stor invandring.

Värderingskrisen kom inte hösten 2015. Den orsakades inte av att det blev fler i Sverige med annan värderingsbakgrund, tro och kultur.

 

LÄS MER: Så svek KD sina ideal, väljare och eldsjälar 

 

Däremot ser vi nu konsekvenserna av en politisk debatt som talat föraktfullt om den judisk-kristna etik som är vårt lands etiska modersmål, grunden för vår lagstiftning och våra sociala koder människa till människa. 

Hycklande snällhet är inte medmänsklighet

I dag tar det i genomsnitt 9-10 år för en nyanländ att komma in i en arbetsgemenskap. Detta är en kostnad både för samhället och för den nyanlände. Det vore farligt att låtsas som något annat. Var finns det medmänskliga i detta? Ingenstans. Tvärtom är det en hycklande snällhet att inte vara rak med vad som krävs för att bli en del av det svenska samhället.

I dag befinner sig 20 000-50 000 personer olovligen i Sverige och gruppen ökar med ungefär 10 000 personer per år. Att nu möjliggöra för cirka 9 000 personer som saknar skyddsskäl och egentligen inte har rätt att vistas i landet skapar en orättvisa som är svår att förklara. 

Den som har skyddsskäl ska få möjlighet att stanna i Sverige. Den som fått avslag och bedömts sakna skyddsskäl, måste lämna landet. Vad säger man annars till de barnfamiljer som har en mycket svår situation men som bedömdes inte ha skyddsskäl och som laglydigt redan lämnat landet?

Vi ska vara stolta över kampen för LSS

Vi kristdemokrater ska vara stolta över att tillhöra den idétradition som förstår värderingarnas betydelse och som kan navigera i en turbulent tid. Vi är det enda partiet som har en genomgripande reformagenda för att vända vårdkrisen. Vi är det enda partiet som säger att värdighet inte känner någon ålder. Vi ska vara stolta att vi fört kampen för en LSS som gör att barn och vuxna med funktionsnedsättning inte bara ska kunna överleva utan också leva.

Johan Sandvall skriver i sin artikel att KD svikit sina väljare. Det är starka ord, som han har rätt att använda. Men han har fel.

Kristdemokratiska väljare efterfrågar en hållbar migrationspolitik och det finns en tydlig vilja att stå upp för goda värderingar. Man efterfrågar även en tydlig hållning i frågan om böneutrop. 

Debatten har varit het efter att en moské i Växjö sökte tillstånd (som senare beviljades) om att få högtalarsända böneutrop. Foto: SUVAD MRKONJIC/TT

Man ska också komma ihåg att det är i områden där hedersförtryck är som störst som institutionaliserade böneutrop många gånger kan komma att bli aktuellt. Därför är det extra viktigt att stå upp för religionsfriheten men också människors rätt att välja att inte tro eller att konvertera. Många gånger kommer den kraftigaste kritiken mot böneutrop i Sverige från personer som en gång flytt från länder där böneutrop är vanliga och tyvärr en del av förtrycket.

 

LÄS MER: Busch Thor: Böneutropen påminner om islamistiskt förtryck

 

Tillfälliga uppehållstillstånd är ingen ny hållning

Vår ändrade hållning till tillfälliga uppehållstillstånd, som Sandvall kritiserar, är heller inget som gjorts nu. Det var en förändring som vi kristdemokrater gjorde redan 2015 under Göran Hägglunds ledning.

Vi ska vara stolta över att vi är en stark folkrörelse inte minst i valrörelser. Det har gett oss en uppåtgående trend sedan i vintras men det stötte på en motgång i SCB den 5 juni. Men vi jagar inte dagsländor i opinionen – vi driver den politik vi gör för att det är rätt och riktigt. Idealen är desamma. 

Nu krävs mod och människor som inte tar den lätta kortsiktiga vägen av rädsla för glåpord. Nu behövs partier som vågar ta värderingskonflikten och stå upp för de allra mest utsatta.

 

Av Andreas Carlson

Gruppledare (KD)

Penilla Gunther

Riksdagsledamot (KD)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!