Jiang Millington. Foto: Thomas Palmqvist.Jiang Millington. Foto: Thomas Palmqvist.
Jiang Millington. Foto: Thomas Palmqvist.
Protester i Tyskland. Foto: Oliver Berg / Epa / TtProtester i Tyskland. Foto: Oliver Berg / Epa / Tt
Protester i Tyskland.  Foto: Oliver Berg / Epa / Tt

Svenska män har inte bättre kvinnosyn

Publicerad

Förnedrande kvinnosyn är inte reserverat invandrande män från Mellanöstern. Jag är adopterad från Sydkorea och har sedan decennier fått lära mig att förhålla mig till svenska mäns självpåtagna rätt att dra in mig i sina sexfantasier, skriver Jiang Millington.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

OBS! Den här artikeln är från 2016 och sprids nu på nytt i sociala medier.

 

Kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier i Köln i Tyskland. Vedervärdiga övergrepp av en testosteronstinn mobb på allmän plats som låtit nyårsfirande kvinnor löpa gatlopp.

Strax kommer nästa nyhet om att Eriksdalsbadet i Stockholm kommer att erbjuda bubbelpooler för enbart kvinnor och den hetsande främlingsfientliga mobben ropar att Sverige håller på att införa sharialagar och att muslimerna tar över.

Detta trots att det inte uppgetts vare sig vilka kvinnor som önskat separata bubbelpooler eller vilka män som har polisanmälts.

Rasister får syre och tar täten i en debatt som engagerar allmänheten. Invandrarmäns kvinnosyn ventileras. Specifikt män från Nordafrika, Afghanistan och Syrien.

På sociala medier delas upprörda inlägg med vittnesskildringar från utsatta och krav på obligatorisk utbildning för flyktingar om jämställdhet och den svenska synen på kvinnor.

Som asiatisk kvinna i Sverige reagerar jag mot den självgoda peka-finger-debatt som uppstått.

 

Vulgär och förnedrande kvinnosyn med inslag av grova trakasserier är inte reserverat invandrande män från Mellanöstern. Jag är adopterad från Sydkorea och har sedan decennier får lära mig att förhålla mig till svenska mäns självpåtagna rätt att dra in mig i sina sexfantasier.

Att vissa miljöer är riskmiljöer såsom badhus, restauranger och uteställen är så självklart att jag reflexmässigt sätter upp en känslomässig skyddsmur och inte längre funderar så mycket på hur sunt eller värdigt det är ett samhälle att det är så. Svenska män som utan att blygas berättar om att de har koreanska tjejer som specialintresse. För att vi är så nätta och trånga.

Svenska män som säger att de önskar att svenska tjejer kunde vara lite mer som mig – som ju ställer upp på allt och dessutom inte klagar så förbannat hemma. Och som blir upprörda när jag säger ifrån. Eftersom de själva tycker att de gett mig en komplimang.  

Och så det obligatoriska ”Jävla hora! Åk tillbaka till Thailand!”.

 

Jag förvånas över hur enkelspårigt svenskt debattklimat har blivit. Klarar vi verkligen inte av att vara mer sofistikerade än så här och låta fler parametrar än en (just nu invandrares kvinnosyn) belysas åt gången?

Vad hände med förra sommarens debatt kring Zara Larsson och de råa, våldspornografiska trakasserier som kvinnor som vågar ha en offentlig åsikt utsätts för? Vad hände med debatten kring rättsväsendets friande domar med långsökta bortförklaringar om att männen inte förstått att kvinnans nej inte var på skoj, eller att de inte förstod att en ensam kvinna inte vill ha gruppsex med en kavalkad okända män inlåst i ett mörkt rum? Vad hände med upprördheten över att försvarsadvokater får fortsätta att ställa frågor om kvinnors klädsel och tidigare sexuella erfarenheter men att männens sexuella mönster inte ansetts relevant?

Vi behöver verkligen lyfta jämställdhetsfrågorna i Sverige. Mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter är färskvara som ständigt behöver matas för att inte tappa mark.

Det är ett stort problem att så många män i vårt land ser kvinnor som andra klassens medborgare. Som en grupp som bara är till för att behaga och passa upp. Som ska låta bli att tycka och ha åsikter och definitivt inte uttrycka dem offentligt. Som det är fritt fram att förlusta sig på.

 

Jiang Millington

Adopterad från Sydkorea

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag