Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska kyrkan får inte bli en plattform för högerextrema

Stefan Löfven (S), partiordförande.
Margot Wallström (S), tidigare utrikesminister.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Peter Hultqvist (S), försvarsminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Jesper Eneroth, ordförande för den socialdemokratiska gruppen i kyrkomötet och Wanja Lundby-Wedin (S), förste vice ordförande i kyrkostyrelsen.
Foto: Daniel Lindblom

Högerextrema krafter, med SD och Alternativ för Sverige i spetsen, mobiliserar för att göra kyrkan till en plattform för sitt nationalistiskt färgade kulturkrig. 

Din röst behövs i kyrkovalet 19 september om vi ska kunna behålla kyrkans värderingar, skriver Stefan Löfven, Margot Wallström, Peter Hultqvist, Jesper Eneroth och Wanja Lundby-Wedin (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Dop, konfirmation, bröllop och begravning. En plats för människor att mötas i allt från glädje till sorg. Aktiviteter och gemenskap för barn, unga och föräldralediga. Svenska kyrkan finns där i både vardag och helg, och vi tar den gärna för given.

Men det kan vi inte göra. Högerextrema krafter, med Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige i spetsen, mobiliserar för att göra kyrkan till en plattform för sitt nationalistiskt färgade kulturkrig. Din röst behövs i kyrkovalet den 19 september om vi ska kunna behålla kyrkans värderingar om alla människors lika värde, rättvisa och hållbarhet. 

100 år av kamp

Det spelar roll vilka som styr i Svenska kyrkan. Den kyrka vi känner idag är resultatet av hundra år av kamp där modiga präster och förtroendevalda – många av dem socialdemokrater – har utvecklat Svenska kyrkan till den öppna kyrka som den är idag. Idag är det självklart att kvinnor är präster. Idag viger Svenska kyrkans församlingar samkönade par. Idag samarbetar kyrkan nära med andra samfund och religioner och är en kraft för hållbarhet och rättvisa. Men det är ingen självklarhet att det alltid ska vara så. 

Så vill SD vrida klockan tillbaka

För det finns de som vill vrida klockan tillbaka, som föredrar kyrkan vid förra sekelskiftet framför dagens kyrka. Studerar man Sverigedemokraternas debattinlägg i kyrkomötet blir det tydligt att de har blivit alltmer aktiva kring sina stridsfrågor. De arbetar aktivt i Svenska kyrkan för att:  

Avveckla Svenska kyrkans långsiktiga klimatarbete. De ifrågasätter forskarnas tydliga besked om den globala uppvärmningen och pratar istället om klimatalarmism. 

Bromsa jämställdhetsarbetet. De är t.ex. oroliga för att alltfler kvinnor har sökt sig till prästutbildningarna. De ser ökad jämställdhet i Svenska kyrkan som ett stort problem vilket är i linje med den negativa syn på kvinnor och jämställdhet som genomsyrar dem också i allmänpolitiska sammanhang. 

Dra ner på arbetet med integration och dialog med andra religiösa grupper. 

Här finns ingen gråskala

Många diskussioner i samhället är komplexa och rör sig kring gråskalor. Men här är det faktiskt glasklart. Valet står mellan en kyrka som styrs av den svenska extremhögern eller av oss som vill se en kyrka som vill vara en god kraft i samhället. 

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation med drygt 5,7 miljoner medlemmar, 20 000 anställda och stora mängder fastigheter och skog att förvalta. Du som medlem väljer vilka värderingar som ska vara vägledande i det arbetet. 

Vi socialdemokrater vill att Svenska kyrkan:

Ska fortsätta vara en öppen kyrka där alla är välkomna. 

Ska vara en stark kraft för solidaritet och mot förtryck, för ett hållbart klimat och en inkluderande människosyn.

Ska vara ledande i den gröna omställningen. 

Ska vara ett föredöme som arbetsgivare. Det betyder att alla anställda ska ha rätt till en god arbetsmiljö. Vi vill att alla kyrkans leverantörer, och de är många, ska ha kollektivavtal.

Ska ha en avgiftsfri barn- och ungdomsverksamhet och att det sociala, diakonala och internationella arbetet ska få mer resurser och utvecklas.   

Din röst avgör i kyrkovalet 19 september

Den 19 september ser vi till att vår öppna folkkyrka ska vara fortsatt inkluderande. För att de värderingar som i dag präglar kyrkan ska prägla den också framöver. För att kyrkan ska vara den samlande kraft som svenska folket uppskattar. Det är vad det här valet handlar om. Din röst är avgörande.


Av Stefan Löfven (S)

Partiordförande

Margot Wallström (S)

Tidigare utrikesminister

Peter Hultqvist (S)

Försvarsminister

Jesper Eneroth (S)

Ordförande för den socialdemokratiska gruppen i kyrkomötet

Wanja Lundby-Wedin (S)

Förste vice ordförande i kyrkostyrelsen