Gina Dirawi rekommenderade en bok av antisemiten Lasse Wilhelmson.
Gina Dirawi rekommenderade en bok av antisemiten Lasse Wilhelmson.

Svenska judehatet
har fått ny skepnad

Publicerad

Kritik av Israels politik är självfallet helt legitim - men det är farligt när kritiken används som täckmantel för judehat, skriver Willy Silberstein.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige har börjat vänja sig vid judehatet. Reaktionerna trubbas av. Alltför ofta möts de med axelryckningar. Om ens det.

Låt mig ta några aktuella exempel.

Socialdemokraten Adrian Kaba som uttalat antisemitiska åsikter.Foto: Christian Örnberg
Efter det senaste kriget i Gaza ser vi på nytt hur antijudiska kommentarer florerar på nätet. Häromdagen skrev rapparen Dani M på Facebooksidan för en kvällstidning att "i stort sett hela världsmedia styrs av Israel. Vilka äger majoriteten av TT Reuters? (som i stort sett har 'monopol' på nyheter) samma människor som kontrollerar Israel och i stort sett hela bankväsendet i världen, i det här fallet familjen Rothchilds." (sic.)

På samma sida talas om att judar låg bakom 11 september-attackerna, att det är en lögn att sex miljoner mördades under Förintelsen med mera.

Låt mig betona: kritik av Israels politik är självfallet helt legitim. En majoritet av dem som är kritiska mot Israel är också kapabla att ta avstånd från landets politik utan att sprida fördomar om judar som grupp.

Men debatten om Israel rymmer ibland, som i fallet ovan, antisemitism, exempelvis i form av klassiska föreställningar om judisk allsmäktighet.

Vissa är aningslösa, vilket kan vara nog så allvarligt. För några dagar sedan gjorde Gina Dirawi, som ska leda nästa schlagerfinal för SVT, bort sig. Hon rekommenderade Lasse Wilhelmsons bok "Är världen upp och ner?" som kvällsläsning.

Wilhelmson är en av Sveriges mer rabiata judehatare. Han skriver om en judisk sammansvärjning.

Judar styr världsekonomin, judar styr media, detta är fundament inom den klassiska antisemitismen.

Judeförföljelser genom historien bör, enligt Wilhelmson, ses som omgivningens naturliga reaktion på judarnas manipulativa natur.

Wilhelmson ifrågasätter Förintelsen. Nazisterna reagerade bara på en "judisk krigsförklaring", förklarar han, och siffran sex miljoner mördade är ett påhitt.

Gina Dirawi bad om ursäkt för sitt lästips. Det gläder mig.

Mer oroande är reaktionen från hennes uppdragsgivare, Sveriges Television.

SVT:s programchef i Malmö, Petter Bragée, sade enligt DN att så länge "det hon (Gina Dirawi) skriver inte strider mot våra principer och demokratiska värderingar har vi inga åsikter om det".

Är det allt ett av Sveriges viktigaste medieföretag kan prestera? Att tips om en bok av en man som ifrågasätter Förintelsen "inte strider mot våra principer"?

Även inom socialdemokratin har judehatet smugit sig in.

I Malmös kommunstyrelse sitter socialdemokraten Adrian Kaba. Han är därmed en inflytelserik person.

Tidigare i år skrev han i tidskriften Tro och politik att det finns "en judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning", och försökte därmed tillskriva judar som kollektiv en avgörande och konspiratorisk roll bakom samtida rasistiska strömningar i Europa.

Detta kan alltså sägas av en ledamot av kommunstyrelsen i Malmö. Han fick visserligen lämna uppdraget för Tro och politik. Men kan verkligen Sveriges största parti tolerera att någon, som använder klassiska judehatande argument, får fortsätta att företräda partiet i en av landets större städer?

Bland judar i Malmö finns många som är rädda att visa sin judiska identitet. Rabbinen i Malmö är en av dem som fått vänja sig vid trakasserier, hot och spottloskor.

Detta i en stad där en ledande socialdemokratisk politiker torgfört klassisk antisemitism.

Och en stad i vilken SVT har en företrädare som tycker att förord för en författare som förnekar Förintelsen inte strider mot SVT:s principer och demokratiska värderingar.

Lasse Wilhelmson och hans gelikar gläds säkert.

Judar i Malmö däremot blir förmodligen än mer rädda.

 

Willy Silberstein

Willy Silberstein är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag