Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska ”feminister” trivialiserar hijab i EU

Tobias Baudin (S) och Magnus Persson (SD) debatterar arbetskraftsinvandring i Expressen Debatt.
Kampanjbild för EU-kampanjen We can for human rights speach.
Foto: Council of Europe / Reklambild Council of Europe
David Lega (KD), europaparlamentariker, ledamot i utskottet för mänskliga rättigheter och ersättare i budgetkontrollutskottet.
Foto: Marc DOSSMANN
Sarah Kullgren (KD), förbundsordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet.
Foto: Pressbild
Soheila Fors (KD), ledamot partistyrelsen och grundare Khatoon.
Foto: PRIVAT

EU måste sluta normalisera hijab i sin kommunikation. 

När vi föreslagit detta i EU-parlamentet har svenska ”feminister” kallat det rasistiskt, skriver David Lega, Sarah Kullgren och Soheila Fors från Kristdemokraterna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det pågår en revolution i Iran. De iranska kvinnorna har fått nog. Nog av förtryck och diskriminering. Nog av moralpolis och av säkerhetspolisen som kontrollerar hela samhället med järnhand. Slöjtvånget är kanske den tydligaste symbolen för förtrycket. Kvinnor får inte klä sig hur de vill, och den som trotsar slöjtvånget straffas hårt. 22-åriga Mahsa Amini dödades efter att ha burit sin slöja på ”fel sätt”.

Det kan låta som att svenska politiker är tämligen överens om stödet för kvinnornas revolution i Iran och mot slöjtvånget som råder både där och bland muslimer i Europa. Men så är inte fallet. Gång på gång sviker ”feministerna” och de som företräder den så kallade feministiska utrikespolitiken kvinnorna i Iran.

Ett pinsamt exempel är EU:s kommunikation angående hijabbeklädda kvinnor. Samtidigt som de iranska kvinnorna uppvisar oerhört mod och slänger sina slöjor och klipper sitt hår basunerar EU:s officiella kanaler ut ”Freedom is in hijab”. Bilder på glada flickor och kvinnor med budskapet om att frihet finns i slöjan. 

Oförenlig med våra värderingar

Trots att bilden kritiserades när den spreds första gången för två år sedan fortsätter den att spridas i EU:s officiella kanaler, senast i höstas av EU Home affairs på Twitter (den har som tur är tagits ner nu). 

Det är inte slöjan i sig som är problemet, men vi vänder oss starkt emot kommunikation som sätter likhetstecken mellan hijab och frihet. Hijabens syfte, oavsett om den är påtvingad eller inte, är att upprätthålla en förtryckande manlig ordning. Hijaben är därför oförenlig med jämställdhet mellan könen. Hijaben är därför även oförenlig med de värderingar som Sverige och EU vilar på – frihet och jämställdhet mellan könen är del av vårt fundament.

Kristdemokraterna har vid flertal tillfällen lagt fram förslag om att EU ska sluta med kampanjer som främjar hijaben och trivialiserar slöjtvång. När KD genom David Lega föreslog detta i samband med Europaparlamentets behandling av en resolution om protesterna i Iran i höstas blockerades förslaget av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister. Evin Incir (S) kallade förslaget rasistiskt. Abir Al-Sahlani (C) tyckte inte att frågan om slöjorna är kopplat till protesterna i Iran. Protesterna i Iran som alltså startades av kvinnor efter att Mahsa Amini dödats efter att ha burit sin slöja på ”fel sätt”.

Vi menar att EU, med våra skattepengar, måste sluta trivialisera hijaben.

Vid budgetvoteringarna la vi sedan fram samma förslag men tyvärr var det förutom KD bara M och SD av svenskarna som röstade för förslaget. Övriga verkar inte se något problem med att EU normaliserar den iranska regimens syn på kvinnor och slöjtvång.

Vi är besvikna på de politiker som säger sig stå för feminism och på kvinnornas sida, men som antingen inte ser problemet med EU:s kommunikation eller som inte vågar rösta för krav på förändring.

Vi tyckte att det var en fin aktion av Abir Al-Sahlani (C) att klippa av sig håret i kammaren, för att visa sitt stöd för de iranska kvinnornas kamp. Men vad betyder symboliska handlingar när man sedan röstar emot skarpa förslag?

Otroligt märkligt

Vi tycker att Alice Bah Kuhnke (MP) och Malin Björk (V) ofta gör starka uttalanden om kvinnors och flickors rättigheter. Men vad betyder de orden när man sedan röstar emot skarpa förslag?

Vi menar att EU, med våra skattepengar, måste sluta trivialisera hijaben. Om EU-kommissionen och våra svenska politikerkollegor menar allvar med stödet till kvinnorna i Iran så bör de tänka om. 

Det är otroligt märkligt och oseriöst att hävda att man stöttar kvinnornas revolution i Iran eller att man tar kampen mot hedersförtryck om man inte ser problemet med slöjtvång.


Av David Lega (KD)

europaparlamentariker, ledamot i utskottet för mänskliga rättigheter och ersättare i budgetkontrollutskottet

Sarah Kullgren (KD)

förbundsordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet

Soheila Fors (KD)

ledamot partistyrelsen och grundare Khatoon

Här hånas mullorna på öppen gata i Iran

Ur arkivet: Fler och fler videos på sociala medier visar hur unga personer leker med och förnedrar representanter för den iranska regimen som utövat religiös tvång och som torterat, misshandlat och dödat oliktänkande i över 40 år.