Gamla stan i Stockholm är en av stadsdelarna där akademiledamöter har fått kontrakt på exklusiva hyresrätter. Foto: COLOURBOXGamla stan i Stockholm är en av stadsdelarna där akademiledamöter har fått kontrakt på exklusiva hyresrätter. Foto: COLOURBOX
Gamla stan i Stockholm är en av stadsdelarna där akademiledamöter har fått kontrakt på exklusiva hyresrätter. Foto: COLOURBOX
Debattören Per Sundgren har varit ordförande för Stockholms bostadsförmedling.Debattören Per Sundgren har varit ordförande för Stockholms bostadsförmedling.
Debattören Per Sundgren har varit ordförande för Stockholms bostadsförmedling.

Svenska Akademien bör lämna över alla lägenheter

Publicerad

Privilegier har blivit något självklart för Svenska Akademien – vilket tilldelningen av exklusiva hyresrätter tydligt visar.

En feodal rest utan insyn och demokrati gynnar sig själva – det är moralisk korruption, skriver bostadsförmedlingens tidigare ordförande Per Sundgren.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Är det någonting jag lärt mig under mitt politiska liv så är det detta. Ingenting är så lätt som att vänja sig vid privilegier och har man väl haft dem ett tag känns det som en stor orättvisa att gå miste om dem. Det är precis detta som vi nu kan se när det visar sig att ledamöter i Svenska Akademien och deras familjemedlemmar kunnat lägga beslag på lägenheter i Gamla Stan, vid Mariatorget och på Djurgården. Här bor akademiledamöterna Kjell Espmark, Tomas Riad, Kristina Lugn och Göran Malmqvists släkt. Även Horace Engdahl bodde tidigare i en vindsvåning i Gamla stan via Akademien.

Precis, så här enkelt kan det gå till att få en lägenhet i bostadsbristens Stockholm. Man anmäler sitt intresse och så vips får man ett hyreskontrakt på en lägenhet i ett attraktivt läge. Detta är som vi tyvärr kunnat konstatera inte första gången som de som redan har mycket, får ännu mer. Privilegier har blivit något självklart. 

Som före detta ordförande för Stockholms bostadsförmedling har jag ett förslag som enkelt skulle sätta stopp för en del av denna korruption.

Detta är inte olagligt, men det är en del av en moralisk korruption som skapas i ett ojämlikt samhälle, där den som befinner sig i en privilegierad position inte tvekar att använda sig av denna position för att gynna sig själv eller de sina. 

För självklart vet den som tar emot ett hyreskontrakt på en lägenhet i Gamla stan eller på Djurgården att det i bostadsförmedlingens kö finns många andra som gärna tackat ja till den lägenheten.

Brist på insyn och demokrati

Och lägenheter är förstås guld på Stockholms bostadsmarknad. Det var inte så länge sedan vi kunde se hur lägenheter fördelades på samma godtyckliga sätt till höjdare inom den fackliga rörelsen och kooperationen. Även inom demokratiska rörelser som uppstått för att bekämpa orättvisor och ojämlikhet kunde uppenbarligen ett nytt privilegiesamhälle uppstå. Inom Akademien är dock grundproblemet större. Här finns ingen demokrati och möjlighet till insyn. Akademien är en feodal rest. Ledamöterna utser sig själva och övervakas av kungen.

Som före detta ordförande för Stockholms bostadsförmedling har jag ett förslag som enkelt skulle sätta stopp för en del av denna korruption, nämligen att alla lediga lägenheter lämnas till bostadsförmedlingen. På 1980-talet slöts för första gången ett avtal mellan staden och fastighetsägarföreningen, fastighetsägarna rekommenderades att lämna varannan lägenhet till bostadsförmedlingen. De kommunala bolagen lämnar i princip alla sina lägenheter. Det bör Svenska Akademien också göra.

Riskerar att skada Nobelpriset

Jag har som före detta kulturborgarråd deltagit i några Nobelmiddagar. Det har varit utmärkt trevliga tillställningar. Nobelpriset har skänkt glans åt Sverige. Akademiens viktigaste uppgift är dock att värna språket och litteraturen. 

Risken är nu uppenbar att Akademien med sitt agerande i en rad frågor riskerar att skada det pris som ska lyfta fram viktiga författarskap. En demokratisering av Akademien är nödvändig. 

Att det fortfarande finns förnuft i Akademien tycker jag att årets Nobelpris till Kazuo Ishiguro är ett bevis på. Varför inte börja med att läsa Återstoden av dagen och hoppas att det även för Akademien återstår några dagar.

 

Av Per Sundgren

F d ordförande Stockholms bostadsförmedling

Ordförande för Stiftelsen Jämlikhetsfonden

F d kulturborgarråd (V)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag