Svensk polis ska hyllas – den är inte rasistisk

Poliser och Black lives matter-demonstranter vid Sergels torg i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tomas Tobé (M) är EU-parlamentariker och fd ordförande i justitieutskottet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Det är helt enkelt inte sant att polisen i Sverige skulle ha samma problem som i USA. Sveriges poliskår är inte, och ska inte heller utmålas för att vara, främlingsfientlig eller rasistisk.

Våra polisers arbete ska hyllas, inte beskyllas, skriver Tomas Tobé (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige har en poliskår att vara stolt över. Svenska poliser är professionella, välutbildade och hårt arbetande. Regelmässigt övervåld eller utbredd rasism präglar inte kåren. Deras främsta problem är i stället underbemanning och undermåliga arbetsvillkor. Ilskan och kritiken som nu riktas mot polisen är därför inte berättigad. Alla Sveriges poliser förtjänar både uppskattning och stöd från oss politiker, även när opinionsvindarna blåser.

Black Lives Matter-demonstrationerna har på kort tid blivit en global rörelse. Att George Floyds död väcker avsky är självklart. Har man en gång sett videon när han kvävs till döds glömmer man den inte. Proteströrelsen som uppkommit i spåren av Floyds död har fog för sin kritik mot polisvåldet i USA och rasism ska alltid motarbetas, men vi ska inte göra misstaget att importera amerikanska problem till Sverige och sätta likhetstecken mellan svensk och amerikansk polis.

Vi har inte samma historia av rasism

Skillnaderna mellan Sverige och USA är milsvida när det kommer till kriminalpolitik och polisarbete. Sverige har inte samma historia av rasism inom rättsväsendet som USA har, vilket gör försöken att applicera en amerikansk problembeskrivning här närmast irrelevanta. Sverige poliskår är inte, och ska inte heller utmålas för att vara, främlingsfientlig eller rasistisk.

Vi får inte göra om misstaget från REVA och böja oss för de som skriker högst i debatten.

Tyvärr har politiken en benägenhet att inte stå upp för Sveriges poliser när de utsätts för kritik. När Polismyndigheten för ett antal år sedan genomförde det så kallande REVA-projektet i syfte att öka avvisningarna av personer som vistades i Sverige illegalt väckte detta stor debatt. I stället för att stå upp för polisens agerande och försvara projektet vek sig politikerna för det yttre trycket.

Högst olämpligt av Damberg

Självklart ska även polisens arbete granskas. Däremot är det högst olämpligt att ansvarig minister Mikael Damberg (S) nu recenserar en enskild polis agerande under demonstrationerna i centrala Stockholm. Damberg bör snarare fokusera på hur vi framöver kan undvika att poliser hamnar i numerära underlägen och tvingas hantera olagliga demonstrationer under den pågående pandemin.

Politiker bör helt enkelt undvika att kommentera och utvärdera enskilda fall på personnivå. I stället bör fokus ligga på att stödja Sveriges poliser i den utsatta situationen som de nu befinner sig i.

Vi får inte göra om misstaget från REVA och böja oss för de som skriker högst i debatten. Det är helt enkelt inte sant att polisen i Sverige skulle ha samma problem som i USA.

Hylla den yrkeskår som skyddar oss

I mitt tidigare uppdrag som justitieutskottets ordförande har jag följt polisens arbete på nära håll och jag har särskilt tagit del av det arbete som polisen gör i utsatta områden. Med små resurser gör poliserna allt de kan för att upprätthålla rättsstatens auktoritet och svensk lag. Dessa poliser ser till att skydda den stora majoriteten av laglydiga människor som inte vill att de kriminella gängen ska ta över. Dessutom gör poliserna ofta viktiga sociala och samhällsbyggande insatser.

Deras arbete ska hyllas, inte beskyllas. Utan deras insatser och hårda slit hade vi aldrig kunnat åtnjuta de fri- och rättigheter som vi värdesätter så mycket. För detta förtjänar Sveriges alla poliser stor uppskattning och ett helhjärtat stöd från oss politiker, som tydlig motvikt till de röster som nu höjs. 


Av Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker

Tidigare ordförande i riksdagens justitieutskott


Murphy stoppade vandalerna i Göteborg – hyllas som hjälte:

Demonstranter: Sverige är bra på att gömma sin rasism