Gulan Avci (L). Foto: Christian ÖrnbergGulan Avci (L). Foto: Christian Örnberg
Gulan Avci (L).  Foto: Christian Örnberg

Svensk lag ska gälla alla som bor här

Publicerad

I dag lever tiotusentals flickor och pojkar hedersrelaterade liv. Vi måste förändra förtryckets underliggande orsaker men för att kunna göra det måste vi förstå vad det är för frågor vi har att göra med, skriver Gulan Avci (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige utmärker sig i världen för att vara ett tolerant och humant samhälle präglat av respekt för individens grundläggande fri- och rättigheter. De mänskliga rättigheterna slår fast att alla människor har samma rättigheter och skyldigheter. Att likhet inför lagen ska råda och att människovärdet ska respekteras fullt ut.

Allt detta har vi slagit fast ska gälla. Det är fina värderingar och något vi ska vara stolta över. Men vi har också gjort oss kända för att väga rättigheter mot varandra, utifrån människors etniska bakgrund, tro och kulturella tillhörighet. Det är något jag inte är stolt över.

I dag lever tiotusentals flickor och pojkar hedersrelaterade liv. Sanktionerade av deras familjer och släktingar. Ett förtryck som är en grov kränkning mot barns mänskliga rättigheter.


LÄS MER: Kalla "hedersmord" för vad det faktiskt är

 

I Sverige växer barn upp med ojämlika villkor. Barn som offras på hederskulturens altare och berövas sin rätt att vara barn. Främst flickor, fostras in i en kyskhetskultur vars enda syfte är att giftas bort tidigt i livet så hon inte ska kunna dra skam över familjens heder.

Ensamkommande barn och unga som flytt hit i tron att få en trygg tillvaro i frihet har inte fått det stöd de enligt lag har rätt till. Migrationsverket har identifierat 132 bortgifta barn, oftast flickor som i de allra flesta fall placerats med äldre män de gifts bort med i hemlandet. Den undfallenhet som funnits mot hederskulturen har bidragit till att kränkande och olagliga familjetraditioner kunnat leva vidare i Sverige. Nu när myndighetspersonal försöker göra rätt hotas de till livet.

Den 28 december fick socialtjänsten i Mönsterås stängas och verksamheten flyttas efter att två män uppträdde våldsamt mot personalen när de skulle omhänderta en gravid 14-årig flicka från Syrien som kom hit som barnbrud med sin 21-åriga man 2015. Det var flickans man och svärfar som attackerade personalen.

Att myndighetsutövande personal utsätts för hot och fara för att de gör sitt jobb är mycket allvarligt och något vi aldrig kan acceptera.

En annan lika oacceptabel omständighet är hur fallet med 14-åriga flickan hanterats av rättsväsendet. Flickans ålder har blivit en omtvistad diskussion i kommunen. Är flickan 14 eller 16 år som hennes ”svärfar” hänvisar till. Åldern i detta fall har varit avgörande för huruvida detta ärende ska klassas som våldtäkt mot barn eller falla inom lagens ramar då ungdomar är byxmyndiga vid 15 års ålder.

Paret uppmanades av socialtjänsten att inte bo tillsammans. Istället placerade man flickan hos hennes svärfar. Just detta agerande visar på hur lite kunskap som finns kring hederskulturen och detta kollektiva system.

 

LÄS MER: Utvisa personer som dömts för hedersbrott

 

Hade socialtjänsten haft kunskapen och fullt ut förstått konsekvenserna av att vara i barnäktenskap är jag övertygad om att de hade agerat annorlunda redan i tidigare skede. Men nu är flickan gravid i sjunde månaden. Hon bor alltså hemma hos sina svärföräldrar, där svärmodern också är moster till flickan. Hennes man är hennes kusin och släktbanden gör att flickan aldrig kommer våga frigöra sig från detta äktenskap.

Kampen mot utanförskapet är också en kamp mot detta förtryckande våld. Vi måste förändra förtryckets underliggande orsaker men för att kunna göra det måste vi förstå vad det är för frågor vi har att göra med.

Och vi måste en gång för alla bestämma oss för om svensk lag ska gälla alla som bor i det här landet. Fallet i Mönsterås hur illa det går när vi inte står upp för våra lagar. För mig är det enkelt, när konflikter uppstår mellan demokratiskt stiftade lagar och kulturella, religiösa och traditionella sedvänjor ska lagarna respekteras. Något annat kan vi inte acceptera. Jag hoppas detta kan bli vägledande för det viktiga arbete som väntar oss 2017.

 

Gulan Avci (L)

Ordförande Liberala kvinnor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag