Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk arbetsmarknad behöver moderniseras

De gångna veckorna har högern proklamerat sin syn på svensk arbetsmarknad. Det är med mycket goda skäl som fackföreningsrörelsen högljutt har protesterat, skriver partiledare Jonas Sjöstedt (V). Foto: OLLE SPORRONG
Ali Esbati är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: DENNY LORENTZEN
Ulla Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: JESSICA GOW/TT

Högerns förslag för arbetsmarknaden är verklighetsfrånvända.

Det är orimligt att inte ha rätt till ett fast, tryggt arbete med en lön det går att leva på, skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Ali Esbati och Ulla Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ARBETSMARKNAD. Svensk arbetsmarknad behöver moderniseras. Lagar och system behöver hänga med och förhålla sig till de faktiska problem och utmaningar som påverkar människors liv. 

Vi vill att folk ska kunna gå till jobbet utan att vara rädda för att förlora det över en natt. Ingen ska behöva sova med mobilen under huvudkudden i rädsla för att missa ett jobbsamtal och en möjlig jobbchans dagen därpå. Vi vill ha trygga, fasta jobb som inte sliter ut i förtid. Så bygger vi en produktiv arbetsmarknad där människor kan utvecklas på arbetet och hålla länge. Då måste anställningstryggheten stå i fokus.

Statlig utredning om arbetsrätten

De gångna veckorna har högern proklamerat sin syn på svensk arbetsmarknad. Detta med anledning av den statliga utredning som sjösätts inom kort med syfte att göra en översyn av svensk arbetsrätt. Utredningen är en central eftergift i Januariöverenskommelsen från Socialdemokraternas sida. Det är med mycket goda skäl som fackföreningsrörelsen högljutt har protesterat. 

 

LÄS MER: Så stoppar vi döden på jobbet efter Alliansens skadeverkningar

 

I Dagens Industri skrev Björklund et al om att nu påbörjas arbetet med att ”liberalisera den svenska arbetsrätten”. På DN debatt i februari föreslog vice vd:n för Svenskt Näringsliv ny modell ”för stärkt flexibilitet och trygghet i arbetslivet”. Det fanns en tid då liberaler försvarade den svenska modellen, men deras roll nu tycks ha reducerats till att upprepa det som Svenskt Näringsliv sa för en vecka sedan.

Högerns förslag är verklighetsfrånvända. Stärkt flexibilitet och trygghet i arbetslivet är knappast vad en byggarbetare eller undersköterska får med dessa förslag.

 

DEBATT: Folk ses som frivilligt sjuka – det är hjärtlöst hanterat av regeringen 

 

Vi måste bort från otryggheten

Men visst behöver svensk arbetsmarknad moderniseras rejält. 

Det är orimligt att inte ha rätt till ett fast, tryggt arbete med en lön det går att leva på. Därför måste allmän visstidsanställning bort som anställningsform. Delade turer inom hemtjänsten är inte ett tecken på ett modernt arbetsliv, utan ett ohållbart sådant, som i slutändan ofta utmynnar i långvarig sjukskrivning. Allt sådant måste vi bort ifrån.  

Trygga anställningsförhållanden är avgörande för att få ett produktivt arbetsliv, för att premiera kompetensutveckling och för att minska stressen. Lagen om anställningsskydd måste därför stärkas och ofrivillig deltid bekämpas. Rätten till heltid bör stärkas genom lagstöd. Det behövs också en hårdare lagstiftning mot att arbetsgivare tillåts hyvla ner vanliga människors arbetstid och lön. 

 

LÄS MER: Byggnadsarbetare: Ni fattar inte hur blåsta ni blivit på ROT-avdraget

 

Stärk a-kassan

En annan viktig del för att modernisera arbetsmarknaden är att stärka a-kassan. Det behöver bli enklare att kvalificera sig till ersättning, och ersättningsnivåerna måste bli högre. Taken i a-kassan är viktiga för att behålla arbetslöshetsersättningens funktion som inkomstförsäkring, men också för att det stärker omställningsorganisationerna som gör ett viktigt jobb. Ingen blir mindre arbetslös av att samtidigt försättas i fattigdom. Tvärtom. 

LO:s årliga jämställdhetsbarometer ger många viktiga upplysningar för oss som är intresserade av hur tid, makt och pengar fördelas mellan olika samhällsgrupper och mellan kvinnor och män. Att så mycket som en tredjedel av kvinnorna, i både arbetar- och tjänstemannayrken, har jobb som riskerar att leda till ohälsa, är en stark varningssignal om att det inte står rätt till på svensk arbetsmarknad. 

Högerpolitiken är motsatsen till modern

Högerns svar verkar i vanlig ordning vara mer till dem som redan har och resten får slåss om det som bli över: sparka en anställd och det står dig tusen åter. Det är inte att visa vägen framåt, utan reaktionär, nattstånden högerpolitik. Det är motsatsen till modernt. Vänsterpartiets svar är en politik med anställningstrygghet i fokus, där slit- och slängjobb ersätts av arbeten som ger en lön att leva på och villkor som bygger upp i stället för att bryta ned. 

 

Av Jonas Sjöstedt

Partiledare (V)

Ulla Andersson

Ekonomisk-politisk talesperson (V)

Ali Esbati

Arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)