Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sveket mot de födande är ett brott mot lagen

Maria Dahlberg och Helena Karlström jobbade på det numera nedlagda BB i Sollefteå. Som kompensation erbjöds kvinnor kurser i hur det går till att föda i bil. Foto: JONAS FORSBERG
Artikelförfattarna Gudrun Abascal och Nina Campioni. Foto: PETTER COHEN
Debattörerna är aktuella med gravidboken "Vattnet går".

Nej, inga blivande föräldrar ska någonsin behöva vara rädda inför det som ska vara en av de finaste upplevelserna i livet. Sverige bryter mot sina egna lagar i BB-krisen. Det måste upphöra, skriver Gudrun Abascal och Nina Campioni.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Jag vill inte föda i en bil! Man vet ju att vissa förlossningar går fort och att det ens finns kurser i Sverige där man utbildar folk att föda i bilar – det är bisarrt."  Ur artikel i Expressen 20/8.

Vi väntar med att skaffa barn eftersom vi anser det alldeles för riskfyllt just nu.” SR:s Karlavagnen 22/8.

Blivande föräldrar är oroliga, stressade, förvirrade och rädda. En del så rädda att de avstår från att bilda familj på grund av BB-krisen. I Sverige 2017. Vårt land som en gång stoltserat med sin sjukvård och under lång tid legat i framkant när det gäller just förlossningsvård. I dag är verkligheten långt därifrån. Och sanningen är att våra myndigheter och politiker bryter mot lagen.

Den 1 januari 2015 trädde en ny lag i kraft med syfte att stärka patientens ställning och främja integritet, självbestämmande och delaktighet. Enligt Patientlagen ska hälso- och sjukvården vara lättillgänglig för patienten, men föräldrar kan i dag tvingas åka 10–15 mil, om inte längre, för att komma till närmsta BB och på många förlossningskliniker råder platsbrist. Är detta en lättillgänglig sjukvård?

 

LÄS MER: Första bilbebisen född efter BB-nedläggningen: "Det värsta jag har varit med om"

 

Lagen är tydlig – men följs inte

Man ska enligt lag ges möjlighet att välja behandlingsalternativ där patientens vilja och integritet ska respekteras. Många kvinnor vill ha en barnmorska närvarande under hela förlossningen, något som också bevisats ge en bättre förlossning både fysiskt och psykiskt. I stället lämnas blivande föräldrar ensamma då barnmorskan behöver ta hand om flera som ska föda samtidigt. 

Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt genomföras i samråd med patienten vars behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet ska tillgodoses med en fast vårdkontakt och individuell planering. Så säger lagen. Klart och tydligt. Ändå lever inte sjukvården upp till detta när det gäller födande kvinnor.

Föräldrar tvingas stanna hemma mitt i pågående värkarbete och det finns i stort sett ingen kvinna som får möjlighet till kontinuerlig vård under förlossningen. Och en del kvinnor tvingas ofrivilligt föda hemma eller i bilen. Håller detta inför Patientlagen? Aldrig!

Allt fler kvinnor vill att förlossningen sätts i gång på konstgjord väg eller via planerat kejsarsnitt på grund av rädsla, vilket inte är så svårt att förstå efter den senaste händelsen där ett barn drabbades av en svår hjärnskada på grund av personalens stress och alltför höga arbetsbelastning (Expressen 5/10). Barnmorskor är enligt lag skyldiga att utföra en medicinsk säker vård, vilket det i dag inte alltid finns möjlighet till. Vem bär ansvaret för att det sker en förändring?

Staten har nu gett ett ökat finansiellt stöd till förlossningsvården. Vi hoppas bara att pengarna används på rätt sätt och verkligen går dit de behövs som mest.

Tar emot födande trots att det är fullt

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, har meddelat att 95 procent av kvinnorna får föda på det sjukhus de valt. Men är det verkligen ett bra mått på en kvalitativ förlossningsvård? Barnmorskor vittnar också om att de tagit emot kvinnor till förlossningen trots att det varit fullt, av omtanke för kvinnorna som annars hade tvingats ta sig utomläns på en resa som utsatt dem för risken att tvingas föda i bilen. 

Nej, inga blivande föräldrar ska någonsin behöva vara rädda inför det som ska få vara en av de finaste upplevelserna i livet. Sverige måste sluta bryta mot sina egna lagar!

 

Av Gudrun Abascal

Barnmorska

Nina Campioni 

Journalist

 

Artikelförfattarna är aktuella med gravidboken "Vattnet går".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!