Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svartjobbarna får swish av kollegerna med vit lön

Foto: Inger Fagerberg/Byggnads.
Genrebild.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN

Det finns byggföretag som tvingar anställda med vit lön att swisha sina kolleger som jobbar svart. 

Detta skadar både personalen och skattebetalarna. 

Den nya regeringen måste agera med kraft mot arbetslivskriminaliteten, skriver Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kriminella byggföretag utnyttjar sin personal å det grövsta. Ett sätt är att först betala ut lön, sedan ta tillbaka stora delar av den. 

En viss del får till exempel en månadslön på 36 000 kronor, där skatt och sociala avgifter betalas helt korrekt. Vid sidan om har företaget sedan svart arbetskraft, varav många är papperslösa och därmed helt rättslösa. I stort sett ingen är medborgare i EU.

Varje månad tvingas de som fått vit lön att swisha pengar till en arbetskamrat som tillhör den svarta arbetskraften. Det är betalt för boende, en plats i en våningssäng på ett kontor som arbetsgivaren fixat eller betalt för en påhittad skuld som aldrig tar slut. Personalen straffas också godtyckligt för småsaker. 

Straffas med böter

Straffet är att betala tillbaka tusenlappar från sin lön, direkt till en arbetskamrat. Det är så den ”svarta arbetskraften” får sin lön – och ”den vita” inte får behålla hela sin. Och när pengarna skickas direkt mellan personalen går inga spår tillbaka till arbetsgivaren, utan bokföringen kan hållas snygg och ren.

Exemplet ovan är från en av de större underentreprenörerna vid ett bygge i Stockholm som granskats av visselblåsarorganisationen Fair play bygg. Det är ett svenskt byggföretag med utländsk ägare som med en seriös fasad utåt lyckats få jobb runtom i Sverige. 

Utöver att de lurar sin personal på pengar har de blåst oss skattebetalare på ungefär en halv miljon kronor - bara med bidragsfusk på just denna arbetsplats. 

Myndigheterna gör för lite och det går för långsamt att sätta dit kriminella byggföretag.

Ett 70-tal antal anställda har varit sjukskrivna några dagar varje månad, samtidigt som de jobbat på som vanligt. Ägaren av företaget har sedan utnyttjat Försäkringskassans ersättning för skydd mot höga sjuklönekostnader. Ärendet är nu överlämnat till Skatteverket, som inte sett just denna form av bedrägeri tidigare.

Myndigheter slår sig för bröstet och lovar bekämpa kriminaliteten i byggbranschen. Polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket kommer att samarbeta för att bekämpa brottsligheten genom nya A-krimcenter. 

Men hur ska det gå till innan ny lagstiftning är på plats, eftersom de är bakbundna av sekretessen som gäller mellan olika myndigheter? 

Många far illa

Under tiden far många illa. Vi kan inte bara se på när byggarbetsplatser tas över av grovt kriminella nätverk. De visar en respektlöshet inte bara för lagar och regler, utan också för människors liv, hälsa och värdighet.

Många kommer till Sverige med hopp om ett bättre liv, men vet sällan vilka rättigheter de har. På så vis blir de lätta byten för kriminella företag. På Byggnads Stockholm-Gotland har vi därför projektanställt fem byggnadsarbetare som tillsammans talar tio olika språk för att nå fram till dem som inte talar svenska på byggena. Vi berättar för dem att de har rättigheter, att det finns lagar och avtal som företagen måste följa och att fackförbundet Byggnads står upp för dem så de inte blir lurade. 

Kräver ändrad sekretesslagstiftning

Myndigheterna gör för lite och det går för långsamt att sätta dit kriminella byggföretag. Nu måste den nya regeringen agera med kraft.

Vi kräver: 

Att sekretesslagstiftningen ändras för att olika myndigheter ska kunna byta information

Att A1-intyget tas bort, skatter och sociala avgifter ska betalas i Sverige från den första arbetade timmen.

Att arbetsmarknadsminister Johan Pehrson tydligt håller i taktpinnen för att bekämpa arbetslivskriminalitet

Vi kräver att detta sker omgående. För att inte våra skattepengar ska gå till kriminella, för att seriösa företag ska ha chans att vinna en upphandling och för att fler människor inte ska luras till Sverige för att utnyttjas av kriminella företag.

A1-intyg

Du behöver ha intyg A1 när du arbetar som anställd eller egenföretagare i mer än ett land inom EU/EES eller Schweiz. Intyget visar vilket lands socialförsäkringslagstiftning du ska omfattas av. Det är det landet du kan få ersättning från och till det landet som sociala avgifter ska betalas för dig. Du får intyget från socialförsäkringsmyndigheten i det land vars lagstiftning du omfattas av. I Sverige är det Försäkringskassan.

Källa: Försäkringskassan


Av Tomas Kullberg

ordförande Byggnads Stockholm-Gotland