Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårt djurplågeri bakom nya trenden

Många djur hämtas in direkt från naturen för att turister ska kunna ta selfies tillsammans med dem, skriver artikelförfattarna.Foto: Nando Machado/World animal protection
En sengångare kan bli 40 år gammal. Men de exemplar som utnyttjas för selfies dör ofta inom sex månader, skriver artikelförfattarna.Foto: World animal protection
Roger Pettersson är generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.
Tom Svensson är bevarandefotograf.

Selfies med vilda djur ökar lavinartat. Flera kända personer eldar på beteendet i sociala medier. 

Alltför få är medvetna om det enorma lidandet som djuren utsätts för. Tryck inte på gilla-knappen! skriver World Animal Protection.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Selfies med vilda djur ökar lavinartat. Flera kända personer väljer i dag att posera med vilda djur och lägger ut sina bilder på Instagram och andra sociala plattformar. Men alltför få är medvetna om det enorma lidandet som djuren utsätts för. Selfies med vilda djur är aldrig okej!

World Animal Protection har nyligen gjort en undersökning som visar att antalet poster på Instagram med selfies tillsammans med vilda djur har ökat med 292 procent sedan 2014. Över 40 procent av dessa selfies är dåliga – till exempel någon som kramar, håller fast eller på annat sätt interagerar med ett vilt djur på ett olämpligt sätt. 

Undersökningen visar också att de kändisar som lägger ut selfies med vilda djur har en enormt stor räckvidd. De når ut till fler än en miljard följare. Dessa inflytelserika personer bidrar, troligtvis omedvetet, till att normalisera företeelsen att ta selfies med vilda djur.

 

LÄS MER: Justin Biebers tigerbild får fansen att rasa

 

Djuren bryts ned med brutala metoder

Varför är det då fel? Det enkla svaret på den frågan är att vilda djur inte är fotorekvisita. För att göra dem till det måste de ofta brytas ned med brutala metoder. En tiger skulle inte vara möjlig att ta selfiebilder tillsammans med om den inte först brutits ner med våld och i de flesta fall dessutom blivit drogad. En selfie med en tiger är en selfie med ett djur som blivit berövad sina möjligheter att vara en tiger. 

Många djur hämtas in direkt från naturen för att turister ska kunna ta selfies tillsammans med dem. Vår granskning har särskilt tittat på djuren i Latinamerika. Den avslöjar att det är vanligt förekommande att turister erbjuds möjligheter att ta selfies tillsammans med vilda djur som hämtats in från naturen. Det förekom vid 54 procent av alla attraktioner. Den visade även att många av de djurarter som hämtats in är utrotningshotade eller riskerar att bli det. 

 

LÄS MER: Ilska mot Beyoncés familjebild: "Det där är ingen leksak"

 

De djur som hämtats in behandlas dåligt och många gånger leder det till att deras liv förkortas. Sengångare lever normalt 30–40 år. De sengångare som utnyttjas för selfies dör ofta inom sex månader. 

Andra djur som drabbas i Amazonas är kajmaner, vars munnar stängs igen med gummiband så att de inte riskerar att bita turister eller andra som hanterar dem. Anakondor hålls i små plastlådor eller kasserade frysboxar. Delfiner lockas med mat för att våga sig fram och får ofta skadade fenor och munnar. Tukaner och andra fåglar binds fast och får skador på fötterna. Djuren utnyttjas av ansvarslösa researrangörer för att underhålla och erbjuda skadliga fotomöjligheter åt turister. 

Uppmuntra inte till selfiebeteendet

Vad är då lösningen? Vi är många som måste bidra till den. 

Vi som användare kan låta bli att uppmuntra till selfies som innebär djurplågeri, genom att sluta gilla sådana bilder. Vi kanske till och med kan berätta för den som lagt upp selfien varför det är djurplågeri. 

Kända människor med många följare har ett särskilt stort ansvar för att inte visa upp vilda djur på sätt som skadar djuren.

De sociala plattformarna måste ta sitt ansvar genom att upprätta policys för bilder på vilda djur. 

• Researrangörer och resebyråer måste informera turister om den grymma verkligheten bakom selfies med djur. Vi är övertygade om att medvetna turister inte skulle välja att ta selfies med vilda djur. 

Lagstiftning måste till i de länder där detta förekommer. 

Även djurskyddsorganisationer har ett stort ansvar. Vi måste bli än bättre på att informera om vad djuren utsätts för och vi måste intensifiera vårt arbete för att få lagstiftning på plats.

Vi är övertygade om att de flesta som tar selfies med vilda djur älskar djur men inser inte djurplågeriet bakom. Det finns bra sätt att ta bilder med vilda djur – i deras naturliga miljö och utan tvång. Våga vägra selfies med vilda djur!

 

Av Tom Svensson

Bevarandefotograf

Roger Pettersson

Generalsekreterare, World Animal Protection Sverige