Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lösningen på vem som ska styra landet är enkel

Moderaterna lovade gång på gång sina väljare före valet att inte regerings- eller budgetförhandla med SD, och det var detta vi som valarbetare förde vidare. Då måste det gälla, skriver Helena Trotzenfeldt.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Helena Trotzenfeldt är författare och moderat debattör.

Moderaterna har lovat att inte regeringsförhandla med SD, och då måste det gälla.

Det finns en väg ut ur låsningen: Låt budgetomröstningen avgöra, skriver M-debattören Helena Trotzenfeldt. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Ingen har egentligen på ett bra sätt förklarat varför man inte vill prata med SD. Man säger: "Vi har inte samma värderingar". Det gör det knappast tydligt. Vi pratar alla med människor som inte delar våra värderingar varje dag. Ledarskribenter uttrycker också ivrigt att S minsann stöttat sig på kommunister i många år, och hur många dödade inte Stalin jämfört med Hitler? Så då kan väl M komma upp ur sandlådan och åtminstone prata med Åkesson? Ta en fika? Se vart det leder?

När Anna Kinberg Batra för snart två år sedan förklarade sig villig att "samtala med SD" tappade M fem procentenheter nästan direkt. Många kom aldrig tillbaka - fast de hade varit moderater hela livet. Jag skrev själv en artikel där jag efterfrågade besked för att fortsätta vara medlem i M.

Folket vill inte ha muslimhat och abortmotstånd 

Men termer som “samtala med”, “samarbeta med”, “stödja sig på”, “regera med” används huller om buller, och många pratar förbi varandra. Allt är inte lika dåligt. SD är ett parti vars ledning har värderingar som mycket starkt står i strid med de flesta medborgares. Det gäller muslimhat och antisemitism, fobi mot mörkhyade, fingerpekande mot utrikesfödda, abortmotstånd, populism och en önskan att kringskära vuxna människors liv genom att sätta upp regler för hur de ska klä sig, prata och leva och fogas in i en svenskhetsmall.


LÄS MER: Vad är det som är så farligt? SD sprider inte nazi-baciller


Det som är viktigt är att deras världsbild inte genomsyrar den politiska inriktningen. Därför är det centralt för många medborgare att de vi valt att representera oss i riksdagen inte regeringsförhandlar eller budgetförhandlar med SD.

Gör upp i utskotten

Men om man sedan kommer överens i sakfrågor där dessa värderingar inte spelar roll kan många acceptera det. “Samtal” är alltså okej, så länge det inte gäller hela politikens inriktning. SD tycker som vi moderater i en rad konkreta sakfrågor, och de tycker som S i andra. Då kan man göra upp om dem i utskotten, liksom som SD och de rödgröna stoppade höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt 2013. SD har stöttat en rad S+MP-propositioner denna mandatperiod.


LÄS MER: SD:s idiotstopp för invandrare gör hela Sverige fattigare


M, C och L lovade gång på gång sina väljare före valet att inte regerings- eller budgetförhandla med SD, och det var detta vi som valarbetare förde vidare. Så sent som på valdagen fick jag frågor från familjemedlemmar och nära vänner huruvida det var tryggt att rösta M, och jag svarade ja. Skulle partiet bryta det löftet gör man även mig till lögnare.

Vägen ut: Låt budgetomröstningen avgöra

Det finns en väg ut ur låsningen, och det är att Alliansen och de rödgröna lägger var sin budget för 2019, och sedan röstar riksdagen om dessa båda. Den som vinner får regera. Då får SD:s väljare vara med och bestämma i förhållande till partiets storlek, men de kan inte påverka innehållet i budgetarna, och alla partier håller sina löften. Detta borde även C och L kunna acceptera. Visst vill man helst säkerställa att alla budgetar går igenom alla år även framledes, men går det inte får man ta vad man får och jobba på en långsiktig lösning till nästa november.

Det är rimligt att Löfvén och Kristersson kommer överens om att lägga ner rösterna i regeringsbildningen om man förlorar budgetomröstningen, eftersom man, citat Stefan Löfvén 2014, inte kan "regera med någon annans budget".


LÄS MER: SD vill sänka lönen för 67 000 lärare


Ett löfte som inte får brytas

Jag förstår att den som delar SD:s värderingar vill att M ska regeringsförhandla med dem, men nu har vi lovat att inte göra det, och då måste det gälla. Om väljare inte kan känna sig trygga med att vi moderater står upp för våra vallöften ens veckorna efter valet efter att inget oväntat inträffat kommer få att vilja knacka dörr eller stå i valstuga i vårt namn i framtiden. Än mindre lova sin man och sina vuxna barn att det är tryggt att rösta på partiet.


Av Helena Trotzenfeldt

Författare och moderat debattör