Svante Kumlin: Därför stämmer vi Realtid

Tidningen Realtid har i en serie artiklar granskat Eco Energy World.
EEW:s grundare Svante Kumlin.

Det är absurt att påstå att det är frågan om en attack mot den fria pressen, skriver affärsmannen Svante Kumlin i en replik till Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN och Journalistförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Eco Energy World, grundat av mig själv Svante Kumlin, är en av pionjärerna inom solenergiindustrin. Vi utvecklar moderna solkraftverk runtom i världen, genererar ren och förnybar energi och vi har utvecklat 23 projekt som genererar mer än 1200 MW. Jag har haft en passion för hållbar energi i ett decennium och detta är en spännande tid för vår industri. EEW är ett privat företag, med huvudkontor i Storbritannien, och jag har själv bott utanför Sverige i 25 år nu.

Mellan den 29 september och den 5 november 2020 publicerade Realtid tio artiklar där osanna och ogrundade påståenden gjordes angående mig själv och mina affärsintressen. Efter publikationen av den första artikeln begärde vi att de osanna uttalandena skulle dras tillbaka, men i stället för att göra det valde Realtid sedan att publicera ytterligare artiklar som orsakar ytterligare skada för mig och mina affärsintressen. 

Ekonomisk skada

På så sätt har Realtid attackerat mitt rykte och mina företag. Detta har redan skadat affärsrelationer och orsakade mycket betydande ekonomiska förluster som kan mätas i många miljoner pund. På ett personligt plan har detta orsakat mycket oro och stress.

Det har aldrig gjorts några försök från mig att undertrycka legitima undersökningar och rapportering såsom påståtts, och det är verkligen absurt att påstå att det är frågan om en attack på pressen eller att detta är en fråga om begränsning av pressfrihet. 

Jag är en privatmedborgare som driver ett företag som har varit föremål för ogrundade anklagelser av en online- publikation baserad i Sverige. Realtid fick alla möjligheter att rapportera rättvist och korrekt men har upprepade gånger vägrat att göra det. På grund av detta och den verkliga skada som vållades hade jag inget annat alternativ än att utfärda ett domstolsförfarande i England för att skydda mig själv och mina företags rykten. 

Inte en svensk angelägenhet

Det måste anses naturligt och helt lämpligt att domstolsförfarande väcks i England med tanke på att vårt huvudkontor ligger i Storbritannien samt att EEW är ett engelskt bolag med en internationell verksamhet och Realtids artiklar är online och kan läsas varsomhelst i världen. Detta är inte en svensk angelägenhet och det gäller inte heller skada som orsakats i Sverige. 

Jag hoppas att ovanstående förklarar dessa frågeställningar och vi kan tyvärr inte gå djupare i detta läge då domstolsförfaranden pågår och det därför inte är lämpligt att kommentera mer utförligt.


Av Svante Kumlin

Grundare av Eco Energy World