Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svälj stoltheten, moderater – låt oss regera med MP

Centerpartisterna vädjar till Kristersson om att bilda en blågrön regering med MP. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Louise Grabo är förste vice ordförande för Cuf.
Evelina Reuterfors är andre vice ordförande för Cuf.

Moderaternas makthunger börjar på många sätt likna det som länge varit ett av Socialdemokraternas största kännetecken.

M måste börja kompromissa så att vi kan bilda en Alliansregering med Miljöpartiet, skriver Centerns ungdomsförbund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | REGERINGSBILDNINGEN. Annie Lööf lyckades inte heller med sitt sonderingsuppdrag. De alternativ hon ville prova visade sig omöjliga då de blockerades av ett eller flera partier. Nu är det även tydligt att det fanns en regering bestående av alla Allianspartier inom sikte, men att detta blockerades innan det ens kunde diskuteras. Enligt flera källor ska Miljöpartiet ha meddelat att man är villigt att förhandla med och överväga att bilda en blågrön koalitionsregering tillsammans med Alliansen men då behöver Alliansen vara öppen för att kompromissa om både politiska poster och politik. Moderaterna sa nej och förslaget lades på hyllan. 

Vi kan inte låta bli att fråga oss: Vad är egentligen Moderaterna beredda att kompromissa om för att få alla Allianspartier i regering? Ingenting, verkar det som.

Lööf gjorde sitt bästa för en lösning

Många har säkert hört uttrycket att Socialdemokraterna bara bryr sig om två frågor, att få makten och att behålla den. Samtidigt har Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt båda sagt att det största blocket bör regera och att SD inte ska ges något inflytande. Det är också rimligt att Socialdemokraterna är någorlunda intresserade av att få igenom sin politik. Om vi utgår från att deras uttalanden stämmer bör vi åtminstone öppna upp för dem och förhandla om en blågrön koalitionsregering. S skulle således få chansen att hålla de löften man gav innan valet. 

Annie Lööf gjorde sitt bästa för att få fram ett regeringsunderlag där båda de extrema sidorna hålls utanför. Hon sträckte ut handen till Miljöpartiet och vi har svårt att förstå att M vägrar ge riksdagen chansen att rösta fram en regering där hela Alliansen ingår – och där V och SD hålls utanför.

Debattörerna menar att Annie Lööf gjorde vad hon kunde under sin sondering. Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES

När Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till en regering bestående av M och KD skreks det högt från Moderaternas mörkblåa falang om hur C röstade ner sin egen kandidat, gick emot sin egen politik och svek väljarna. 

Obegripliga moderater

För oss är det obegripligt att det parti som tills hel nyligen pratade om att rösta ner sin egen politik och hela valrörelsen sagt sig vilja se en Alliansregering, inte kan tänka sig att pröva Alliansen och MP i en blågrön koalition. De hade inte ens ett möte med Miljöpartiet under sin sonderingsrunda och ville inte ens diskutera hur ett blågrönt samarbete skulle kunna se ut. En sådan regering skulle kunna driva igenom många av de omfattande arbetsmarknadsreformer som Alliansen vill se och samtidigt värna klimatet, friheten och medmänskligheten. Moderaterna är nyckeln till en Alliansregering utan stöd av vare sig V eller SD så länge de är villiga att kompromissa.

Vad vill M egentligen?

Moderaternas jakt på makt börjar på många sätt likna det som länge varit ett av S största kännetecken. Kanske är det de stora partiernas förbannelse i försöken att bilda regering, avsaknaden av kompromissvilja, tolerans och flexibilitet. Kanske är det det som leder oss mot nyval i höst. För vad vill egentligen Moderaterna ha när de nu vägrar att ens diskutera ett regeringsalternativ där Alliansens alla partier ingår och Socialdemokraterna hålls borta? Det som vi alla i första hand gick till val på. En sammanhållen Allians som driver allianspolitik utan hot från Sverigedemokraterna hängande över huvudet.

Under Annie Lööfs sondering undersökte hon möjligheterna att bilda en blågrön koalition där alla Allianspartier får chansen att stå för sina vallöften och driva borgerlig, frihetlig och grön politik. 

Det är dags för Moderaterna att svälja stoltheten, börja kompromissa och bilda regering med Miljöpartiet.

 

Av Louise Grabo

Första vice ordförande Centerpartiets ungdomsförbund 

Evelina Reuterfors

Andra vice ordförande Centerpartiets ungdomsförbund