Therése Fjellström.Therése Fjellström.
Therése Fjellström.
Theréses barn med sina plattor.Theréses barn med sina plattor.
Theréses barn med sina plattor.

Surfplattan är bättre för barnen än leksaker

Publicerad

Mina barn har nästan inga leksaker kvar längre. Jag blev less på dem och slängde eller gav bort det mesta. De har till största del bara sina surfplattor och mobiltelefoner kvar, skriver Therése Fjellström.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En del skulle nog vilja påstå att mina barn har brist på fantasi för att de sitter så mycket med surfplattan. Att det skulle göra att de inte utvecklar den fantasi som enligt vissa bara kan läras via traditionell lek.

Mina barn har nästan inga leksaker kvar längre. Jag blev less på dem och slängde eller gav bort det mesta. De har till största del bara sina surfplattor och mobiltelefoner kvar och använder dem även när vi äter middag. Jag är beredd att gå så långt som att säga att surfplattor i många fall är bättre än leksaker. Det finns flera fördelar med att byta ut leksakerna mot mer tid på surfplattan. I år bordet barnen få mindre leksaker i julklapp och fler appar och spel till familjens surfplatta i stället.

En surfplatta innehåller mängder av olika appar och spel som stimulerar både fantasi och barns utveckling. Mycket av de traditionella leksakerna har flyttat in i de smarta skärmarna.

Barnen kan leka ingenjörer, de kan lösa uppgifter och de kan även utveckla sitt språk på ett roligt sätt. Vi har kastat ut 99 procent av alla leksaker hemma och ersatt dem med surfplattor fyllda av spel och appar som både stimulerar barnens utveckling och fantasi. Det finns till och med spel som får dem att motionera utomhus.

 

LÄS MER: Förbjud inte barnen att leka "av säkerhetsskäl"

 

Föräldrar är rädda för att deras barn ska bli fast i någon slags orealistisk värld bakom en skärm. Helt utan fantasi och inte ”leka som vi gjorde när vi var små”! Men jag vill påstå att det i dag finns fler spel och appar som faktiskt lär barnen mer än vad traditionella lekar gör. Det finns betydligt fler möjligheter att skapa lärorika spel på surfplattan än vad det finns fysiska leksaker på affären. De flesta leksaker än dessutom både av dålig kvalitet och enformiga.

Ur ett Miljömässigt perspektiv är också appar och spel till surfplattorna betydligt bättre än traditionella leksaker som ofta innehåller gifter och till och med kan vara producerade av barn. De har ofta transporterat långa sträckor och nu kring jul köpts det fler onödiga leksaker än någonsin i världen. Om du tänker efter, hur ofta får barnen bara leksaker de faktiskt önskat sig och hur ofta leker de med dem? Det är snarare så att barn får för mycket leksaker som egentligen bara är strunt. En docka eller en uppsättning bilar är väl rimligt att barnen leker med. Men när dockan behöver hela årets uppsättning modeplagg, de trendigaste vagnarna och de hetaste tillbehören har det gått för långt.

 

LÄS MER: Att straffa barnen gör dem egoistiska

 

Vi hade bland annat en hel balja med ”smålego” hemma men barnen fixar inte att leka med det. Till en början går det bra men när det blev lite stökigt ballade det ur. Sen var det bara kaos med leksaker och lego överallt.

Att ha massvis med leksaker skapar bara oreda hos dem. Då är det som att det blir totalkaos både i rummet och i huvudet, ett totalt världskrig inleds mellan dem. Därför har vi valt att ha 99 procent leksaksfritt hemma. Nu är surfplattan extra viktig! Det betyder mycket för kropp och huvudet att få spela ett spel på surfplattan. Att kunna skapa en hel värld eller strategiskt tänka ut hur du ska ta dig genom en bana är både utvecklande och roligt. Dessutom slipper du städa undan när du är klar.

Att byta ut merparten av barnen leksaker mot spel och appar i surfplattan är inte bara lugnande och miljövänligt. Det är också lärorikt och utvecklande. Ni kan fortfarande sitta tillsammans med barnen. Allt behöver inte alltid vara som det var förr. Tänk igenom vilka leksaker som barnen faktiskt leker med och ge bort resten till ett flyktingboende eller någon som kommer leka med dem.

Våga använda surfplattan mer och hitta spelen som faktiskt utvecklar barnen.

 

Therése Fjellström

Föreläsare, författare, bloggare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag