Larz Danielsson, tjänstledigt kommunalråd (c) i Ragunda kommun i Jämtland anser att partiledaren Maud Olofsson har tappat kontakten med sina kärnväljare. Foto: JOHAN ADELGREN
Larz Danielsson, tjänstledigt kommunalråd (c) i Ragunda kommun i Jämtland anser att partiledaren Maud Olofsson har tappat kontakten med sina kärnväljare.  Foto: JOHAN ADELGREN

Stureplansandan förstör centern

Publicerad
Uppdaterad
Centerledaren Maud Olofsson har tappat kontakten med gräsrötterna.
Partiledningen backar upp reformer som gör livet på landsbygden omöjligt. Och hon lyssnar hellre till unga ideologer med yuppie-framtoning än till partiets traditionella kärnväljare.
Det anser centerpartistiska kommunalrådet och dokusåpadeltagaren LARZ DANIELSSON. Han skriver:
"Med Stureplanscentern har partiet gått från mjölk till champagne."
Dråpslaget kom för tre veckor sen. För andra gången i modern tid drabbades Hammarstrand av en tsunami på land.
Den första kom 1796 när en vall rämnade och Ragundasjöns vattenmassor plogade sig hela vägen ut i Östersjön. Det kallas än i dag för Sveriges största naturkatastrof genom tiderna.
Den andra kom i början av september i år, men denna gång är det en flodvåg av människor som forsar ut ur byn.
Försäkringsbolaget Aktsam lade ner sitt kontor i Hammarstrand och tio procent av byns arbetstillfällen försvann över en natt.
Men detta är en mycket större katastrof än när Ragundasjön försvann, för den här vågen har tillflöden i varenda liten kommun i Sverige. I ett rasande tempo töms vi på arbeten och människor i en flodvåg som mynnar ut i södra Sverige eller utlandet.
I Hammarstrand blev 78 personer av med sina arbeten och kommunens invånare befinner sig nu i ett tillstånd av sorg eller chock.

Hur ska vi klara invånarnas alla behov nu, med så stort bortfall av skatteintäkter och människor i arbetsför ålder, för många av Aktsams anställda lär nog flytta med söderut?
När länets riksdagspolitiker ställde frågan till våra bundsförvanter i regeringsalliansen fick vi svar i Länstidningen av Maud Olofsson, partiledare för mitt parti och näringsminister med ansvar för regional utveckling.
Eller borde det stå avveckling?
Maud Olofsson menade att alliansen nu har sänkt arbetsgivaravgifter och förenklat reglerna för företagen.
Menar hon att detta över en natt ska trolla fram 78 arbeten i en bygd som redan innan nedläggningen var i desperat behov av nya arbeten?
Det är ett svar som tyder på arrogans och brist på empati. Tycker alliansen att det ens behövs någon glesbygd? Var finns nu uttryck som ”Hela Sverige ska leva” eller utrotningshotade ord som decentralisering och landsbygd?
Maud Olofssons partistyre, påeldat av unga ideologer som Frederick Federley, har tappat kontakten med centerns ursprung på landsbygden. De har dragits med i den allt snabbare dansen kring guldkistorna i storstäderna.

Med Stureplanscentern har partiet gått från mjölk till champagne. Här uppe har vi i stället fastnat i en dödsdans som sakta drar ner oss i en svart göl av desperation.
Regeringsbytet gav hopp här uppe om förändringar, men i stället har de genomfört beslut som gör livet i glesbygden ännu svårare.
Ni höjer bensinskatten när vi redan har lång resväg till våra få arbetsplatser.
Ni tar bort möjligheten att stämpla upp till heltid på dom redan få arbetstillfällen som vi försöker skapa både kommunalt och privat.
Ni höjer a-kasseavgifterna så att folk tvingas sluta betala sin avgift och därmed belastar kommunens sociala skyddsnät när de behöver försörjning.
Resultatet blir att folk måste flytta, vilket tynger ekonomin hårdare, vilket innebär att ännu fler måste flytta. Kommunens ekonomi blir så ansträngd att offensiva satsningar inte ens är att tänka på.

Till råga på allt drar ni bort jobb på statliga verk och ”centraliserar” dem till storstäderna, exempelvis glesbygdsverket och Nutek i Östersund. Allt snack på 1990-talet om att datorerna skulle göra så att man kunde sitta var som helst och jobba var bara tomma ord.
De senaste 50 åren har min hemort Hammarstrand halverats på människor. Till sist kommer det inte att finnas någon levande landsbygd kvar, bara en massa tomma hus som stirrar på skogsarbetare på väg till veckans skift.
Vi är levande människor av kött och blod här uppe, människor med drömmar för oss själva och våra barn. Vi är ingen statistik som kan flyttas runt i en handelshögskoleprofessors nationalekonomiska kalkyler. Vad får VI tillbaka för allting VI ger Sverige?
Vi har nio vattenkraftverk som förser Sverige med grön energi när världen skriker efter minskade fossila utsläpp, men knappt en krona stannar kvar här uppe.
Vi förser Sveriges industri med skog, men de stora skogsbolagen ger lite tillbaka.
Vi förser Sverige med en underskön bygd att skryta om för turister, men det ger sällan klirr för oss.
Vi håller landsbygden levande i ett land vars identitet är djupt förankrad i landsbygden.
Ge oss lite tillbaka så att vi har något att bygga på, så att vi får vår självkänsla tillbaka.

Överallt i Sverige kämpar människor desperat för att ändra sin situation. Men det räcker inte. Bara i vår ensemble drabbades tre av tio deltagare när Aktsam lade ner.
Hjälp oss att rikta uppmärksamheten på glesbygdsproblematiken genom att delta i vår namninsamling ”Glesbygdsupproret” på www.alltforbyn.se. Namnlistan kommer att överlämna till regeringen.
Jag avslutar med att citera en Ebba Grön-låt som går på repeat i mitt huvud.
”Så har det alltid varit här ute, ingen jävel har brytt sig om oss, man ska va som en zombie va nöjd med sin lott och aldrig fråga om nåt”.

LARZ DANIELSSON
Larz Danielsson, 41, är tjänstledigt kommunalråd (c) i Ragunda kommun i Jämtland som krymper med 16 procent var tionde år. Han är en av tio skådespelare som medverkar i dokusåpan ”Allt för byn” i TV3.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag