Stryk ordet "tafsa" ur ordlistan

Elin Nilsson

Att kalla sexuella övergrepp för tafs är att förminska brottet och dess innebörd, skriver Elin Nilsson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Första gången jag blev tafsad på var jag inte ens 12 år fyllda. Senast jag blev tafsad på var mindre än en vecka sen. Inte jättemycket har förändrats i samtalstonen.

Tafs används som term lite nu och då när män totalt ignorerar kvinnors integritet och rätten till sina egna kroppar.

Oavsett om det är en 10-årig grabb som tar en jämnårig tjej på rumpan i matsalskön eller en fullt vuxen man som håller fast en kvinna och tar henne mellan benen på en festival så är det just det: tafsande.

När jag gick i skolan kallades det ibland att det "var ett uttryck för kärlek och blyghet". Killar som inte vågar eller vet hur de ska visa känslor tar till tafsande som ett sätt att få uppmärksamhet. Det var ingen som sa: "när de är blyga och inte kan hantera känslor tar de till sexuella ofredanden och begår brott". Om det blivit sagt kanske fler hade stannat upp och tänkt till innan det var dags för krogdebuten och att komma ut i arbetslivet.


LÄS MER: Män måste ta ansvar för våldtäkterna 


Hur vi talar bygger värderingar. Vi säger rullstolsburen och inte rullstolsbunden. Funktionsvariation och inte funktionsnedsättning. Försörjningsstöd och inte socialbidrag. Vi pratar om människor i formen av att det behöver samhällets stöttning och inte att de är samhällets belastning.

Vårt sätt att prata om problem och dess lösningar sätter bildspråket som skapar nästa generations värderingar. Även om det låter som en quick-fix att ta bort verbet "att tafsa" så är det en viktig pusselbit av flera.

När polisen delar ut armband med texten "tafsa inte" är gränsen nådd. Även på den högsta nivån och hos den instans där brott ska bekämpas förminskas ett av de allra grövsta brotten till något oskyldigt.

"Ta dig inte rätten till någons kropp. Begå inte sexuella övergrepp. Ge dig inte på andras integritet. Begränsa inte människors frihet att vistas i det offentliga rummet." Det hade varit en mer passande text för ändamålet. Dock hade det inte fått plats på ett armband, men det är heller inte meningen. Ett armband om något är en quick-fix. Allra helst när det innehåller ett talspråk som negligerar ett av de värsta frihetsberövandena och grundläggande rättigheterna: ägandet av den egna kroppen.

En lång rad fruktansvärda sexuella övergrepp har skett den här sommaren innan hälften av den ens är över. Därför är det dags att kalla problemet precis för vad det är.


LÄS MER: Blunda inte för tafsarnas kultur 


De senaste veckorna har diskussionen om svenska värderingar varit het. Och det har engagerat många, hela vägen från regeringsnivå ner till människors middagsbord. Något som varit genomgående i debatten kring svenska värderingar är just jämställdhet. Män och kvinnors lika värde.

Om talspråk sätter värderingar så är det också dags att ta bort det talspråk som förminskar brott. "Att tafsa" är ett brott. "sexuellt ofredande" är benämningen på brottet.

Därför bör vi klargöra att det är just en brottslig handling.

Att kalla sexuella övergrepp för tafs är att förminska brottet och dess innebörd. Precis som det är att förminska misshandel att kalla det för hyss. Att hitta på hyss är något oskyldigt barn gör och misshandel är ett brott som är straffbart. Att säga till någon att inte tafsa är att säga åt denne att sluta hitta på hyss - inte att sluta utföra brottsliga handlingar.

Från och med nu slutar jag använda ordet tafsa och hoppas att fler gör det med mig. Det är dags att befästa värderingar med ord.

Göra ord till handling och straffa dem som begår brott kännbart. Och att sluta sätta armband på brottsoffren.


Elin Nilsson

Föreläsare och moderat kommunpolitiker i Sundsvall