Ulf Kristersson vill bli nästa statsminister. Nu kräver Gustav Fridolin svar om Moderaternas miljöpolitik. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBLUlf Kristersson vill bli nästa statsminister. Nu kräver Gustav Fridolin svar om Moderaternas miljöpolitik. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL
Ulf Kristersson vill bli nästa statsminister. Nu kräver Gustav Fridolin svar om Moderaternas miljöpolitik. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL
Den miljöpolitik som världen inspireras av är Moderaterna emot, skriver MP:s språkrör Gustav Fridolin. Foto: ANNA-KARIN NILSSONDen miljöpolitik som världen inspireras av är Moderaterna emot, skriver MP:s språkrör Gustav Fridolin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den miljöpolitik som världen inspireras av är Moderaterna emot, skriver MP:s språkrör Gustav Fridolin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Struntar du i klimathotet? Då är Kristersson rätt val

Publicerad

När extremvädren avlöser varandra och forskningslarmen ljuder högre vill Moderaterna stoppa pågående klimatinvesteringar.

Alla partier måste avkrävas svar i miljöpolitiken. Ulf Kristerssons tystnad duger inte, skriver Gustav Fridolin.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT. Som nyvald partiledare för Moderaterna sa Ulf Kristersson stolt att klimat ska bli en ny profilfråga för partiet. Men sedan dess har det varit tyst. Under tiden har världens länder samlats på klimattoppmöte i Bonn och åter höjt sina röster för att vi gemensamt måste möta klimathotet. Men från Ulf Kristersson har det inte hörts ett ord. Det håller inte. Aspirerar Ulf Kristersson på statsministerposten måste han vara tydlig med vad han vill med miljöpolitiken.

Sverige spelar i dag en avgörande roll internationellt. Europas miljörörelser listar oss som etta i klimatpolitik. Inte minst efter Trumps beslut att försöka dra USA ur klimatavtalet så spelar Sverige en avgörande internationell roll som exempel, påtryckare och ledare.

 

LÄS MER: 2017 kan bli varmaste året någonsin 

 

Men den miljöpolitik som världen inspireras av är Moderaterna här hemma emot.

Både Sverigedemokraterna och alla borgerliga partier, inklusive Centern, vill skära i miljöbudgeten. I ett läge när extremvädren avlöser varandra – nu senast så ser vi skogsbränder rasa i Kalifornien – och forskningslarmen ljuder högre vill Moderaterna stoppa pågående klimatinvesteringar.

Moderaterna är alltså mot miljöåtgärder här hemma, mot att vi arbetar med miljön i EU och mot att vi arbetar för miljön globalt.

I regering sjösatte Moderaterna Sverigeförhandlingen som skulle resultera i att Sverige binds ihop med snabba tåg. Men nu vill M hellre lägga pengarna på flerfiliga motorvägar. M har öppnat för att höja kostnaderna för att köra tåg i rusningstid, samtidigt som M vill köra fortare på vägarna. För två år sedan sköt M upp helt nödvändig upprustning i befintligt järnvägsnät och är mer än några andra ansvariga för sönderstyckandet av ansvaret för underhållet.

 

LÄS MER: Det är värre än du tror – åtta sätt jorden kan gå under på 

 

M är mot mer ekomat från svenska bönder, mot investeringar i skydd av skog och hav, raljerar över sänkt skatt på ekoturism och billigare elcyklar. Investeringar som klimatkliv och stadsmiljöavtal där vi bygger barnvänligare städer, sätter upp laddstolpar och tillverkar biogas vill M stoppa.

Moderaterna säger att det är mer effektivt att göra klimatinvesteringarna någon annanstans. Men när det kommer till EU jobbade Moderaterna hårt tillsammans med andra konservativa partier för att stoppa Sveriges arbete för att få upp kostnaderna för utsläpp i hela unionen. I utrikespolitiken vill M skära i biståndet och därmed våra klimatinvesteringar i andra länder.

 

LÄS MER: Ulf Kristerssons saftiga taxinota – 113 000 kronor på två år 

 

Moderaterna är alltså mot miljöåtgärder här hemma, mot att vi arbetar med miljön i EU och mot att vi arbetar för miljön globalt.

Gissningsvis tänker Moderaterna att de inte har något att vinna på miljöpolitiken. Men det är inte ett ansvarsfullt förhållningssätt. Emmanuel Macron och Angela Merkel har inte heller miljöbakgrund, och våra systerpartier pressar dem till starkare miljöpolitik – men de står i vart fall upp med egna idéer för miljön. Frågan är när Kristersson kommer göra det.

Alla partier måste avkrävas svar i miljöpolitiken. Ulf Kristerssons tystnad duger inte.

 

Av Gustav Fridolin 

Språkrör, Miljöpartiet

 

Expressen klimat

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag