Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Struntar du i klimathotet? Då är Kristersson rätt val

Ulf Kristersson vill bli nästa statsminister. Nu kräver Gustav Fridolin svar om Moderaternas miljöpolitik.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL
Den miljöpolitik som världen inspireras av är Moderaterna emot, skriver MP:s språkrör Gustav Fridolin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När extremvädren avlöser varandra och forskningslarmen ljuder högre vill Moderaterna stoppa pågående klimatinvesteringar.

Alla partier måste avkrävas svar i miljöpolitiken. Ulf Kristerssons tystnad duger inte, skriver Gustav Fridolin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT. Som nyvald partiledare för Moderaterna sa Ulf Kristersson stolt att klimat ska bli en ny profilfråga för partiet. Men sedan dess har det varit tyst. Under tiden har världens länder samlats på klimattoppmöte i Bonn och åter höjt sina röster för att vi gemensamt måste möta klimathotet. Men från Ulf Kristersson har det inte hörts ett ord. Det håller inte. Aspirerar Ulf Kristersson på statsministerposten måste han vara tydlig med vad han vill med miljöpolitiken.

Sverige spelar i dag en avgörande roll internationellt. Europas miljörörelser listar oss som etta i klimatpolitik. Inte minst efter Trumps beslut att försöka dra USA ur klimatavtalet så spelar Sverige en avgörande internationell roll som exempel, påtryckare och ledare.


LÄS MER: 2017 kan bli varmaste året någonsin 


Men den miljöpolitik som världen inspireras av är Moderaterna här hemma emot.

Både Sverigedemokraterna och alla borgerliga partier, inklusive Centern, vill skära i miljöbudgeten. I ett läge när extremvädren avlöser varandra – nu senast så ser vi skogsbränder rasa i Kalifornien – och forskningslarmen ljuder högre vill Moderaterna stoppa pågående klimatinvesteringar.

Moderaterna är alltså mot miljöåtgärder här hemma, mot att vi arbetar med miljön i EU och mot att vi arbetar för miljön globalt.

I regering sjösatte Moderaterna Sverigeförhandlingen som skulle resultera i att Sverige binds ihop med snabba tåg. Men nu vill M hellre lägga pengarna på flerfiliga motorvägar. M har öppnat för att höja kostnaderna för att köra tåg i rusningstid, samtidigt som M vill köra fortare på vägarna. För två år sedan sköt M upp helt nödvändig upprustning i befintligt järnvägsnät och är mer än några andra ansvariga för sönderstyckandet av ansvaret för underhållet.


LÄS MER: Det är värre än du tror – åtta sätt jorden kan gå under på 


M är mot mer ekomat från svenska bönder, mot investeringar i skydd av skog och hav, raljerar över sänkt skatt på ekoturism och billigare elcyklar. Investeringar som klimatkliv och stadsmiljöavtal där vi bygger barnvänligare städer, sätter upp laddstolpar och tillverkar biogas vill M stoppa.

Moderaterna säger att det är mer effektivt att göra klimatinvesteringarna någon annanstans. Men när det kommer till EU jobbade Moderaterna hårt tillsammans med andra konservativa partier för att stoppa Sveriges arbete för att få upp kostnaderna för utsläpp i hela unionen. I utrikespolitiken vill M skära i biståndet och därmed våra klimatinvesteringar i andra länder.


LÄS MER: Ulf Kristerssons saftiga taxinota – 113 000 kronor på två år 


Moderaterna är alltså mot miljöåtgärder här hemma, mot att vi arbetar med miljön i EU och mot att vi arbetar för miljön globalt.

Gissningsvis tänker Moderaterna att de inte har något att vinna på miljöpolitiken. Men det är inte ett ansvarsfullt förhållningssätt. Emmanuel Macron och Angela Merkel har inte heller miljöbakgrund, och våra systerpartier pressar dem till starkare miljöpolitik – men de står i vart fall upp med egna idéer för miljön. Frågan är när Kristersson kommer göra det.

Alla partier måste avkrävas svar i miljöpolitiken. Ulf Kristerssons tystnad duger inte.


Av Gustav Fridolin 

Språkrör, Miljöpartiet