Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strandhäll, du förpestar det demokratiska samtalet

Jag välkomnar alltid en öppen och ärlig debatt om hur vi ska lösa Sveriges stora problem. Men Annika Strandhäll vill inte prata om vår politik, skriver Gulan Avci (L).
Foto: JESSICA GOW/TT
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).
Foto: LARS SCHRÖDER/TT

Jag har i flera veckor utmanat Annika Strandhäll på debatt, då hon har ett högt tonläge i sociala medier. Hon har vägrat möta mig. Jag förstår att hon inte vågar. Socialdemokraterna utmålar oss liberaler som rasister, samtidigt som de kopierar vår politik, skriver Gulan Avci (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att den här valrörelsen skulle bli smutsig, det var jag beredd på. Men att Socialdemokraternas kampanjmetoder för att vinna valet skulle bli så ovärdiga och tappa alla proportioner, det hade jag inte räknat med.

De senaste veckorna har socialdemokratiska ministrar, med Annika Strandhäll i spetsen, lagt allt fokus på att baktala mig och mitt parti. Vi har tvingats utstå en massa oförskämdheter som att vi skulle vara rasister och gå nazisters ärenden. Och att den liberala demokratin skulle vara i fara för att vi vill ha ett liberalt och borgerligt maktskifte.  

Tänker inte gå i fällan

Jag erkänner att det är obehagligt att få dessa grova anklagelser riktade mot sig varje dag, men jag tänker inte gå i fällan den här gången. För det enda som är hotat är Socialdemokraternas maktinnehav. Annika Strandhäll vill med sina vulgära attacker få oss liberaler till lydnad för att sedan släppa fram henne som minister i fyra år till. 

För ett halvår sedan var vi liberaler uträknade. Med vår nya partiledare Johan Pehrson har vi vänt på spelplanen. I dag är det vi som är garanten för ett liberalt och borgerligt maktskifte. Det är våra mandat som kommer att avgöra vem som blir statsminister. Det är Socialdemokraterna väl medvetna om. 

Det är i ljuset av detta man ska förstå ministrarnas vulgära attacker mot oss. Socialdemokraternas paradgren har alltid varit att gå i opposition mot sig själva. De gör det för att skyla över de stora samhällsproblem som de har misslyckats att lösa i åtta år. Det är ett skamlöst grepp, men som tyvärr alltid varit effektivt.

Kopierar vår politik

Det hade varit okej, om fokuset låg på vår politik. Jag välkomnar alltid en öppen och ärlig debatt om hur vi ska lösa Sveriges stora problem. Men Annika Strandhäll vill inte prata om vår politik. 

I den senaste partiledarutfrågningen påstod statsminister Magdalena Andersson att vi accepterar nazism och rasism. Samtidigt öppnade hon för att vi skulle kunna ingå i hennes regering. Jag förstår varför Andersson vill ha med oss, flera av våra förslag har kopierats av regeringen. 

När vi sa att fler barn behöver gå i förskolan för att lära sig det svenska språket länkade Annika Strandhäll till en artikel som kallade förslaget rasistiskt. Knappt en vecka senare presenterade Socialdemokraterna ett snudd på likadant förslag. 

Ovärdigt

I våras röstade Socialdemokraterna ner Liberalernas förslag om språkkrav på pedagogisk personal i förskolan. Den 23 augusti hade de ändrat sig, och presenterade vårt förslag som vallöfte.

Vi liberaler varnade för att det finns en koppling mellan familjeplanering och låg sysselsättning bland utrikesfödda kvinnor och föreslog att reformera flerbarnstillägget, som i dag är en stor kvinnofälla. Då fick vi återigen höra att vi är rasister. Sedan blev det ompaketerat till socialdemokratisk politik.

Det är ovärdigt att ena dagen kalla vår politik för rasism, för att dagen därpå kalla den sin egen. Till Magdalena Anderssons inbjudan säger vi tydligt nej. Den här regeringen ska inte få fortsatt förtroende i en till mandatperiod och dess statsråd ska inte få förpesta det demokratiska samtalet i fyra år till. Vi går hellre i opposition än att släppa fram Socialdemokraterna i ytterligare fyra misslyckade år för Sverige.

Vägrar debatt

Jag har i flera veckor utmanat Annika Strandhäll på debatt, då hon har ett högt tonläge i sociala medier. Men hon har vägrat möta mig. Jag förstår att hon inte vågar. Hon är rädd att hennes regerings misslyckanden ska synas.

Jag ger Annika Strandhäll en ny chans att tacka ja till min invit. Låt oss mötas i en debatt, med en oberoende moderator. Varhelst och närhelst du vill. Då bringar vi klarhet i vad och vilka som utgör hot mot den liberala demokratin. Det tycker jag väljarna förtjänar att få veta innan valdagen. Frågan är bara om du vågar. 


Av Gulan Avci

Riksdagsledamot (L)