DEBATT. Efter en ny rapport från SVT som visar att 78 procent av alla ansökningar om ny vindkraft stoppas av kommunala veton, gjorde miljöminister Annika Strandhäll utspelet att hon tänker tillsätta en snabbutredning som ska hitta ett sätt att ge pengar till kommuner som säger ja till vindkraft.
Utan att recensera vindkraftsproduktionen som sådan, vad den kräver av elnätet och vad det innebär att en betydande del av elförsörjningen blir intermittent, så behöver det föras ett offentligt samtal om vad vindkraften innebär för boende i närmiljön.
Bostadens värde halverades
Att bara ersätta kommuner som accepterar vindkraft är orimligt och skulle sätta lokalbefolkningen som betalar det verkliga priset för vindkraft ännu mer i kläm.
Just nu hotas många hushåll runtom i Sverige av etablering av ny vindkraft i närområdet. Ett exempel är makarna Sven och Görel Willén i byn Resmoren i Smedjebackens kommun. När det kom fram att det planeras för 14–15 vindkraftturbiner i deras närhet meddelade deras bank att det uppskattade värdet på deras fastighet skulle halveras och att man därför inte kan bevilja bolån eftersom värdet på fastigheten är så osäkert.

Annika Strandhälls åtgärd att ge mer pengar till kommunen sätter hushåll som Willéns i en ännu tuffare situation eftersom kommunen kommer att få starkare incitament att godkänna vindkraft samtidigt som de som bor nära vindkraften blir stora förlorare.
Mäklare: Efterfrågan blir noll
En mäklare i Östergötland som verkat i bygden i 35 år uttryckte att ”efterfrågan blir noll där vindkraft projekteras”. Och frågan är förstås vem som köper ett hus med utsikt mot vindkraftverk och vindkraftbuller om man kan välja ett hus utan dessa störningar?
Vad händer med elproduktion som ägs av Kina om den svenska och kinesiska staten hamnar i en konflikt om något?
Den tragiska effekten blir att de hushåll som i dag bor och äger husen blir inlåsta eftersom de inte kan sälja utan stora förluster och därmed inte lösa de lån de har.
Vetenskapliga belägg
Vindkraftens negativa inverkan på fastighetsvärden handlar inte bara om anekdoter utan är också vetenskapligt belagd av KTH-professorerna Mats Wilhelmsson och Hans Vestlund. Fastigheter inom 2 kilometer från ett vindkraftverk har ett i genomsnitt cirka 20 procent lägre pris än motsvarande fastigheter som ligger 20 kilometer eller längre från kraftverken. Vindkraftverken är orsaken.
Vår erfarenhet från att ha talat med småhusägare som drabbas och anser att det är negativt är att dessa inte i första hand vill bli ekonomiskt kompenserade för det förlorade fastighetsvärdet som sker. De vill helst av allt slippa vindkraften i sitt område helt och hållet. Det ekonomiska värdet är bara ett uttryck för den förlust de gör i verkligheten i form av buller, förlorat naturliv och vindkraftsturbiner längs horisonten.
Utred hur den lilla människan ska ersättas
Men ska miljöminister Annika Strandhäll nu utreda ekonomisk ersättning till kommuner som säger ja till vindkraft borde hon åtminstone också utreda hur människor som bor i närheten ska bli ersatta för den skada de lider.
Slutligen borde regeringen också ägna mer analys åt det faktum att bolag som är kopplade till den kinesiska staten äger allt mer av svensk vindkraft och den vindkraft som planeras. Vad händer med elproduktion som ägs av Kina om den svenska och kinesiska staten hamnar i en konflikt om något?
Av Daniel Liljeberg
Samhällspolitisk chef, Villaägarnas riksförbund