Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Straffskatt på vardagsgifter

Vi utreder ekonomiska styrmedel för att minska spridningen av miljö- och hälsofarliga ämnen i varor och konsumentprodukter, skriver Annie Lööf och Lena Ek.

Vi utreder ekonomiska styrmedel för att minska spridningen av miljö- och hälsofarliga ämnen i varor och konsumentprodukter, skriver Annie Lööf och Lena Ek.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag kan vi berätta att regeringen kommer att satsa 200 miljoner för att kartlägga och fasa ut giftiga ämnen i till exempel barnleksaker och kläder. Dessutom aviserar regeringen i höstens budget en utredning om kemikalieskatt.

Farliga ämnen finns i nästan allt som vi kommer i kontakt med. De finns i kläderna vi har på oss, elektroniken vi ständigt är nära, möblerna vi vilar i, maten vi äter och vattnet vi dricker.

Endast för en bråkdel av kemikalierna finns fullgod information om deras påverkan på hälsa och miljö. I normalfallet testas ämnena dessutom ett och ett och inte utifrån att de flesta av oss utsätts för en cocktail av olika ämnen varje dag.

Forskningen visar allt tydligare att den ökande användningen av farliga kemikalier och mixen av de ämnen vi utsätts för är skadlig för vår hälsa och miljö. Ett exempel är hormonstörande ämnen som kan återfinnas i såväl schampo som tandkräm, som kan leda till försämrad spermiekvalitet och större risk för folksjukdomar som diabetes och bröstcancer.

För Centerpartiet är det här en fråga som prioriterats högt i miljöpolitiken och i årets budgetförhandlingar. Som förälder och konsument kan man inte vara expert själv. Man måste kunna räkna med att det vi köper för att ta in i våra hem, sätta in i våra kylskåp eller för att klä oss i, är fritt från skadliga gifter.


Regleringen av kemikalier styrs till stor del av EU:s kemikalieförordning, Reach. Därför är åtgärder på EU-nivå det mest effektiva både kostnads- och miljömässigt. Regeringens politik på kemikalieområdet har gjort att vi tillhör de mest aktiva i arbetet med att inom EU förbjuda och begränsa farliga ämnen. Sverige har exempelvis agerat ledande inom EU och FN för att få till stånd den globala konvention mot kvicksilver som världens länder undertecknar i Japan i oktober. Men det måste bli enklare för progressiva medlemsländer som Sverige och Danmark att införa hårdare nationella regler mot gifter i vardagen än vad som är fallet i dag.

Ett mer strategiskt arbete för giftfri vardag innebär också stora möjligheter för fler jobb. De företag som tar fram hållbara kemikalier har stora chanser att växa och bidra till exportframgångar. Den gröna kemin, baserad på förnybara råvaror från skogsbruk, är en framtidsbransch där svenska plast- och kemiföretag redan ligger långt framme.

Regeringen kommer att arbeta mycket aktivt på kemikalieområdet det kommande året. Det finns många områden att gå vidare med, såsom bisfenol A och parabener, liksom läkemedels miljöpåverkan. Vi beslutade innan sommaren om en kartläggning av användningen i Sverige av mjukgörande ftalater och hur dessa ska ersättas.

I höstens budget kommer vi att höja ambitionsnivån och satsa ytterligare resurser på området. KemI:s arbete förstärks, liksom att samarbetet med andra relevanta myndigheter som konsumentverket, livsmedelsverket och naturvårdsverket stärks. Det gör att fler sektorer kommer in i arbetet och leder framför allt till att informationen till svenska konsumenter förbättras. Totalt anslår vi över 200 miljoner kronor de kommande åren.


I budgeten aviserar vi en utredning om ekonomiska styrmedel för att minska spridningen av miljö- och hälsofarliga ämnen i varor och konsumentprodukter. Utredningen ska särskilt undersöka möjligheterna att införa en skatt på skadliga kemikalier.

Vårt mål är att vi som konsumenter ska vara trygga med att de produkter vi köper till våra barn, maten vi stoppar i oss och kläderna vi har på oss, inte är skadliga för oss eller vår miljö.


ANNIE LÖÖF, C, näringsminister och partiledare

LENA EK, C, miljöminister