Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Straffmomsen på dansband är ett förakt mot landsbygden

Jag har under flera årtionden kämpat för att dansbandsgenren skall få ökad status och bli behandlad som andra musikgenrer, skriver Bert Karlsson. På bilden Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz.
Foto: ULF RYD
Bert Karlsson var tidigare skivbolagsboss i dansbands-Sverige med sitt Mariann Grammofon.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

I grund och botten handlar den orättvisa dansbandsmomsen om ett förakt mot landsbygden. Dansbanden platsar inte i kulturens finrum och ses som en underhållning för ”lantisar”. Nu riskerar en viktig del av vårt kulturarv att gå i graven, skriver Bert Karlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Folkparksrörelsen är starkt rotad bland ”vanligt folk” och har varit en hörnsten i generationer för att hålla landsbygden levande.

I sviterna av covid-19 har dansbandsbranschen likt många andra branscher det allt tuffare. Staten sätter spelreglerna. Spelregler som i praktiken innebär att man helt rycker undan benen för en hel bransch. Uteblivna spelningar får katastrofala följder, såväl för arrangörer som för artister. Hela vår folkparkrörelse är sakta på väg mot ruinens brant och politiker står förstelnade vid sidan och tittar på.

Bidragen som finns att söka fodrar att man är revisor för att förstå hur man skall få del av. Dessvärre blir det endast de större svenska artisterna som söker stöd. De artister som i själva verket redan har en stabil ekonomi och klarar sig bra på tidigare intäkter.

Beskattas hårdare än Springsteen

Föraktet gentemot vår folkparkrörelse är dock inget nytt, något den orättvisa ”dansbandsmomsen” vittnar om.

Då ett dansband spelar i en folkpark betalar de nämligen 25 procent moms medan exempelvis Håkan Hellström och Bruce Springsteen endast behöver betala 6 procent moms. Den högre momsen för dansbanden förklaras genom att det är just dans som är boven i dramat. Denna motionsform skall enligt vår regering beskattas hårdare än en konsert där publiken inte avses dansa.

Även dansbanden på Svensktoppen visade sig irritera den självutnämnda eliten i Stockholm.

Än mer märkligt blir det då Benny Andersson som har med sig en dansbana på sina turnéer endast behöver betala 6 procent moms. Benny Andersson räknas nämligen inte som dansband och skall beskattas med en lägre moms.

Förakt mot lantisar

I grund och botten handlar detta om ett förakt mot landsbygden. Dansbanden platsar inte i kulturens finrum och ses som en underhållning för ”lantisar”.

Svensktoppen dominerades flera årtionden av dansband. Svensktoppen har varit en språngbräda för många dansband att nå en större kommersiell publik. Även detta visade sig irritera den självutnämnda eliten uppe i Stockholm. Regelverket för Svensktoppen gjordes nämligen om så att producenterna för programmet fick välja in vilka låtar som skulle tävla i programmet. Kontentan blev att dansbandsmusiken sakteliga togs bort och därmed försvann en viktig kanal för dansbanden att nå den stora massan.

Protest utanför riksdagen

Jag har under flera årtionden kämpat för att dansbandsgenren skall få ökad status och bli behandlad som andra musikgenrer. Redan på 90-talet protesterade jag mot den orättvisa momssättningen genom att med dansbandens hjälp ställa upp 20-talet dansbandsbussar utanför riksdagen.

I vanlig ordning negligerades våra önskemål och momsen har förblivit orättvis.

Rädda branschen med rättvis moms

Min förhoppning att vi nu under en tid av kris, äntligen skall få våra politiker att vakna. En sänkt och rättvis momssättning är ett steg i rätt riktning för att hjälpa vår bransch. Förenkla även det byråkratiska subventions- och bidragssystemet så dansbanden klarar sig ur krisen.

Det är dags för politikerna att lyssna, innan en viktig del av vårt svenska kulturarv går i graven.


Av Bert Karlsson

Entreprenör

LÄS MER: Politikerna blåljuger om att hela Sverige ska leva