Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Straffa inte kommuner som sköter sin ekonomi

S-föreningen Reformisternas ordförande Markus Kallifatides vill höja skatten i M-ledda lågskattekommuner.
Emanuel Örtengren, välfärdsansvarig på Timbro.

Reformisternas förslag att villkora statsbidrag med höjda skatter undergräver det kommunala självstyret och skulle straffa kommuner som sköter sin ekonomi, skriver Emanuel Örtengren, Timbro.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Markus Kallifatides från den socialdemokratiska föreningen Reformisterna vill att statsbidrag villkoras med att skatten i borgerligt styrda kommuner höjs och att det kommunala utjämningssystemet förändras. Det skulle vara ett grundskott mot det kommunala självstyret och inte uppmuntra kommuner att ta ansvar för sin ekonomi.

Kallifatides reformförslag är vaga och svårgenomförliga. Varför ska kommuner till exempel tvingas höja skatten om de inte anser att det behövs för att klara av sina uppgifter? Om kommunerna inte har makt att bestämma över sin verksamhet utan staten bestämmer åt dem kan självstyret – som står inskrivet i grundlagen – inte fungera. Det håller inte om man vill att kommunerna ska vara mer än ett slags lokala länsstyrelser. 

Kommunalskatten ökar ständigt

Kommunerna borde inte uppmuntras att höja skatten. Tvärtom bidrar staten redan i dag till att kommunalskatterna ständigt ökar. Exempelvis blir det statliga jobbskatteavdraget större om en kommun höjer skatten eftersom avdraget är proportionellt mot kommunalskatten. Utjämningssystemet så som det ser ut i dag fungerar också som en försäkring som skyddar kommuner mot de negativa effekterna av en skattehöjning. Det är en förklaring till att alla kommuner, oavsett styre, höjt skatten sedan början av 2000-talet. 

Tillväxtfrämjande politik bestraffas och landets kommunalråd skulle inte behöva ta ansvar för sina beslut.

Kallifatides föreslår även att utjämningsgraden, i dag runt 95 procent, ska höjas ytterligare. Det skulle leda till rena Pomperipossaeffekter för många kommuner – om de blev rikare eller höjde sysselsättningen skulle deras skatteintäkter minska. 

Ingen tar ansvar med Reformisternas modell

Om omfördelningen ska vara i princip total så spelar det ingen roll vilken politik som bedrivs på kommunal nivå. Det skulle inte löna sig för en kommun att få fler i jobb, utan de extra resurserna skulle tillfalla andra kommuner. Med ett sådant system skulle tillväxtfrämjande politik bestraffas, och landets kommunalråd skulle inte behöva ta ansvar för sina beslut. Det vore dåligt för kommuninvånarna, och dåligt för Sverige. 

 

Av Emanuel Örtengren

Välfärdsansvarig Timbro