Stöttar C och L företagen eller finansministern?

Centern och Liberalernas vågmästarroll är avgörande för en hel branschs överlevnad, skriver Tareq Taylor och Niklas Ahlbom.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Tareq Taylor, krögare.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL
Niklas Ahlbom, krögare.
Foto: Dan Lepp

Frågan kvarstår för Centerpartiet och Liberalerna. Stöttar ni regeringen, eller stöttar ni företagen? 

Er vågmästarroll är avgörande för en hel branschs överlevnad, skriver krögarna Tareq Taylor och Niklas Ahlbom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Vi har nu levt med Coronapandemin i snart ett år. Under det här året har vi och våra branschkollegor fått uppleva något vi inte trodde var möjligt i en fungerande demokrati. 

Det har införts den ena restriktionen efter den andra som direkt eller indirekt drabbat oss med förödande konsekvenser. Att därutöver höra Magdalena Andersson raljera om att för snabbt utbetalda pengar går till kriminella gäng, vapen och sprängämnen och även bevittna hur allmänheten uppmanades förra våren att ange restauranger som verkade ha ”för mycket folk” på uteserveringar, är ett rent justitie- och karaktärsmord av en hel bransch som saknar motstycke i en modern demokrati. 

Stödpaketen omöjliga att använda

Centern och Liberalernas vågmästarroll är nu avgörande för en hel branschs överlevnad.

Det kan vid första anblick verka som om att branschen är mest upprörd över de långa handläggningstiderna i de befintliga stöden, och det skall sägas att de är allt för långa.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Men sanningen är att om detta är vad ni tror är kärnan i denna diskussion, då har ni inte lyssnat alls. Vi har sedan start försökt att göra regeringen uppmärksam på att själva utformningen av de befintliga stödpaketen är konstruerade på ett sådant sätt att de i stort sett är omöjliga för branschen att använda sig av. Det är beklagligt att det blivit till en ”sanning” att permitteringarna är ett direkt stöd till företagen – vilket inte stämmer.

Vi har väntat på svar sedan juni

Vår modell av ett ”Lönekostnadsstöd” har en utformning anpassat efter villkoren för krisande serviceföretag, och skulle kunna ha räddat och kan fortfarande rädda tusentals jobb och företag. 

Vi inväntar fortfarande ett svar på vår hemställan som inlämnades i juni 2020 och som ni samt flera andra partier tagit del av. 

Regeringens agerande har tyvärr tydliggjort att vi som bransch inte ingår i gemenskapen.

Den 7/1/2021 gick ni ut med en debattartikel tillsammans med M och KD, då ni skrev följande:

”Våra fyra partier har lösningen klar för oss: när denna lag eller lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen används, då måste kompensation som huvudregel ges till de verksamheter som direkt drabbas ekonomiskt”

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen har vi levt med sedan 1/7 2020, och den kompensation det pratas om har vi ännu inte sett. 

1,6 promille av smittspridningen

Vi har nu siffror från FHM som visar en smittspårning till kategorin ”andra miljöer” där restauranger ingår, och dess del av smittotillfällen uppgår till 1,6 promille av den totala spridningen av Covid-19 i Sverige. Då måste frågan lyftas om dessa nedstängningar är proportionerliga. Gör de ens nytta på smittspridningen överhuvudtaget? Om inte, varför görs de i så fall?

En direkt fråga som kräver ett svar vi ännu inte fått.

Vi styrs i dag av en regering som påstår sig ta sin kraft ur solidaritet – ”viljan att hjälpa till inom gemenskapen”. En vacker tanke. Regeringens agerande har tyvärr tydliggjort att vi som bransch inte ingår i den gemenskapen.

Här vänder vi oss nu till er C och L. Valet är ert. Stöttar ni regeringen eller stöttar ni företagen?


Av Tareq Taylor & Niklas Ahlbom

Krögare, aktiva i nätverket ”Tillsammans ur krisen”