Bloggaren och samhällsdebattören Henrik Alexandersson reagerar starkt på socialdemokraternas förslag att stoppa anonymt bloggande. "Jag vill helst inte tro att våra politiker är medvetet onda. Men ändå kommer de med förslag efter förslag som kränker den personliga integriteten", skriver han bland annat. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Bloggaren och samhällsdebattören Henrik Alexandersson reagerar starkt på socialdemokraternas förslag att stoppa anonymt bloggande. "Jag vill helst inte tro att våra politiker är medvetet onda. Men ändå kommer de med förslag efter förslag som kränker den personliga integriteten", skriver han bland annat.  Foto: ROGER VIKSTRÖM

Storebror mår bäst av att inte veta allt

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna talar nu om att stoppa möjligheterna att nätsurfa anonymt - därmed hotas det offentliga samtalet, varnar samhällsdebattören Henrik Alexandersson. "Om anonymt nätsurfande blir omöjligt, då gäller detta också anonymt bloggande. Vill socialdemokraterna göra Sverige till ett land som blir fattigare på åsikter och nyheter?" "Svenska folket har alltid kunnat skriva anonyma insändare - om socialdemokraterna får som de vill kan makthavarna ta reda på vem det är som gnäller."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Förslaget om en ny lag mot fildelning, Ipred1, är problematiskt på flera sätt. Oavsett vad man tycker om fildelning, så hotar lagförslaget rättssäkerheten. Och nu ser det ut som om socialdemokraterna vill göra denna dåliga lag ännu sämre. De senaste dagarna har de talat om att förbjuda anonymt surfande på internet.
En annan lag som är på gång - den förre s-justitieministern Thomas Bodströms, teledatalagring - kommer att medföra registrering av data om alla våra telefonsamtal, sms, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar. Redan detta skapar en kuslig övervakningsstat. Och nu funderar alltså socialdemokraterna på att täppa igen det sista fria andningshålet, rätten att surfa anonymt.
Många använder i dag webbaserade lösningar för e-post. Och de gör det ofta just på grund av att det ger dem anonymitet. De kan ha mycket goda skäl. Det kan handla om någon som vill tipsa media om en skandal inom politik, näringsliv eller förvaltning. Det kan vara någon som vill varna någon annan för något slags fara, utan att själv bli indragen i historien. Önskan att få vara anonym har ofta goda, ärliga och hederliga grunder.

Svenska folket har alltid kunnat
skriva anonyma insändare - där meddelarskyddet garanterat den verklige avsändarens anonymitet. Om insändaren nu skickas via en e-posttjänst som Hotmail, då finns det en risk för att denna anonymitet röjs. Då kan makthavarna ta reda på vem det är som gnäller eller läcker. I vart fall om socialdemokraterna får som de vill.
Även surfande på vanliga hemsidor kan ge Storebror intressant information. Om en tidning är en skandal inom en myndighet på spåren, då kan journalisternas elektroniska fotspår på vissa sidor ge makthavarna en chans att sopa igen alla spår innan historien hinner avslöjas. Det är därför många journalister i dag väljer tekniska lösningar som låter dem surfa anonymt.
Anonymitet kan även uppskattas av medborgare som vill besöka politiska sidor utan att riskera att bli åsiktsregistrerade. Någon kanske vill hålla sina sexuella preferenser för sig själv. Någon annan kanske vill bilda sig en egen uppfattning om vad som skrivs på till exempel islamistiska hemsidor, utan att själv bli noterad som skum av ordningsmakten. Listan kan göras hur lång som helst.

Och om anonymt nätsurfande
blir omöjligt, då gäller detta också anonymt bloggande. Det är allvarligt. Många av de mest intressanta bloggarna skrivs i dag under pseudonym, av människor som inte vill komma på kant med politiskt nervösa arbetsgivare eller snarstuckna myndigheter. Att det kan vara lågt i tak visar till exempel veckans fall med bloggaren Lennart Eriksson som fick sparken från tjänsten som enhetschef på Migrationsverket för att han varit allt för Israel-vänlig på sin blogg.
Anonyma bloggar framför inte bara intressanta åsikter. De är även en viktig kanal för nyheter som aldrig kommer fram i etablerade media.

Vill socialdemokraterna verkligen
skrämma dessa bloggare till tystnad? Vill de göra Sverige till ett land som blir fattigare på åsikter och nyheter?
Det är lätt att se att detta är en fråga där många viktiga värden står på spel. Det handlar om rätten att söka information utan att bli registrerad; om rätten att sända viktiga meddelanden anonymt och om rätten att uttrycka alternativa och obekväma åsikter utan att behöva ägna sig åt självcensur. Det handlar om yttrandefrihet och om villkoren för det offentliga samtalet i vårt samhälle. Och det handlar om vanligt, hederligt folks rätt att bli lämnat i fred.
Jag vill helst inte tro att våra politiker är medvetet onda. Men ändå kommer de med förslag efter förslag som kränker den personliga integriteten och som ger oss en övervakningsstat av aldrig tidigare skådad omfattning. Man skapar verktyg som är livsfarliga för politiker och byråkrater som har ont uppsåt. Men det räcker med vanlig tanklöshet, inkompetens, nyfikenhet, girighet eller klåfingrighet för att de ska missbrukas på ett sätt som skadar oss medborgare, vår frihet och våra rättigheter.
Anonymitet är inget brott! Politikerna måste ge klara besked i denna fråga.


Henrik Alexandersson

Henrik Alexandersson är liberal samhällsdebattör baserad i Bryssel. Han bloggar på henrik-alexandersson.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag