Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbankerna har lurat skjortan av svenskarna

Bankerna måste uppmanas återta kontanthanteringen, sluta slakta kontor och hälsa kunderna välkomna tillbaka. Att inse och rätta till sina misstag är ädelt, skriver Benny Wahlquist.
Foto: TT
Skribenten Benny Wahlquist jobbade på bank i 31 år.
Foto: PRIVAT

Det är helt obegripligt att de folkvalda inte har agerat med åtgärder mot bankerna. Det har varit en oanständig utveckling som snarast måste brytas. 

Varför kan inte svenska banker fungera som i den övriga utvecklade världen? skriver tidigare bankarbetaren Benny Wahlquist.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BANKER. De fyra storbankerna har under senare år lurat skjortan av svenska folket i vissa avseenden. De har ignorerat, nonchalerat och ryckt på axlarna åt all den mycket väl kända kritiken som de fått utstå från främst uppretade kunder. Vi har nästan fått uppleva en folkstorm, men bankerna har funnit för gott att agera likt en struts och inte nämnvärt bemöta kritiken. 

Allt fler bankkontor läggs ned runt landet, främst i Norrlands inland. Vad är egentligen orsaken? Det måste anses orimligt att en stor del av landets invånare ska behöva ta en hel arbetsdag i anspråk för att besöka ett bankkontor. Det har varit en oanständig utveckling som snarast måste brytas och helst vändas. Är det Stig Malms ”finansvalpar” i ny upplaga som styr bankerna? Konkurrensförhållandena försämras och de anställda förlorar sina jobb på berörda orter.


LÄS MER: Misstänkt penningtvätt i Swedbank: ”En massiv skandal”


Politikerna låter det fortgå

Det är helt obegripligt att de folkvalda inte på ett demokratiskt sätt agerat med åtgärder, med tanke på den enorma röra och oro som bankerna orsakat med sin hysteriska vinstjakt. Man får en känsla av att det är tabubelagt för politiker att tala om frågor som rör bankernas sätt att agera i fråga om kontanthanteringen och bankkontorsslakten. Det har hur nu blivit hög tid för politikerna att göra något åt de här sakerna. Folket borde ha fått nog av all olägenheter och påtvingade, kortsiktiga lösningar.


LÄS MER: Bertil Torekull, 87: Det är aldrig för sent att göra slut med sin giriga storbank


Den 29 mars 2017 publicerade Expressen en debattartikel från undertecknad, ”Tvinga bankerna att börja hantera kontanter igen”. Den fick över 17 000 gillanden på nätet. Kopior av den sändes då till samtliga partiledare och närmast berörda ministrar i riksdagen med personliga brev och fråga om vad de egentligen ansåg om saken. Svar kom endast från Annie Lööf, artigt men något svävande.

Vi skattebetalare garanterar säkerheten

Vid en frågestund i riksdagen för cirka två år sedan svarade finansmarknadsminister Per Bolund att man inte ville lägga sig i marknaden. Han måste anses ha helt fel, då man i hög grad gjort just det, när man låter skattebetalarna garantera bankerna, om de kommer på obestånd, vilket naturligtvis inte marknadskrafterna gör. Bankerna har en unik ställning som de borde vara tacksamma för och mot den bakgrunden kan väl politikerna ställa krav på dem?

Numera belastas kunderna med dyra avgifter för det som tidigare var bankernas service eller samhällsansvar, skriver Benny Wahlquist.
Foto: JESSICA GOW/TT

Först kastar man ut kunderna och ”tvingar” dem att anlita externa operatörer, typ Loomis och Panaxia, som belastat kunderna med dyra avgifter för det som tidigare var bankernas service eller samhällsansvar. Sedan lägger man ned merparten av sina kontor, som det verkar, under förevändning att kunderna inte kommer på besök. Glömt tycks det faktum vara att skattebetalarna, även de på mindre orter, tvingats rädda deras verksamheter mer än en gång i modern tid. 

Är det inte hög tid för självrannsakan och lite mer tankar om vad som bättre gynnar kunderna? Försöka återfå förtroendet från en mycket stor del av befolkningen?

Det måste anses orimligt att en stor del av landets invånare ska behöva ta en hel arbetsdag i anspråk för att besöka ett bankkontor.

Återta kontanthanteringen

Storbankerna har redovisat ett överskott efter skatt för år 2017 på 83,5 miljarder. Åttiotretusenfemhundramiljoner kronor. De fyra verkställande direktörerna uppbar tillsammans, något fördelat, 54 500 000 kronor i lön för samma år. 


LÄS MER: Här lever bankcheferna lyxliv på din ränta


Bankerna måste uppmanas återta kontanthanteringen, sluta slakta kontor, själva tömma sina serviceboxar och hälsa kunderna välkomna tillbaka. Att inse och rätta till sina misstag är ädelt. De måste försöka fungera som bankerna gör i hela den övriga utvecklade världen. Back to basics, banker – innan lagstiftarna riktar tvingande krav. De starka ekonomiska musklerna borde göra det lätt att ställa om. 


Av Benny Wahlquist

Vilhelmina

31 år som bankarbetare, för länge sedan