Stoppa utförsäkringarna av långtidssjuka i covid-19

Vänsterpartiet är mycket kritiskt till hur Försäkringskassans rehabiliteringskedja är konstruerad, skriver Ida Gabrielsson.
Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN
Ida Gabrielsson är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Det är mer regel än undantag att långtidssjuka i covid-19 misstros av Försäkringskassan.

Slopa den så kallade rehabiliteringskedjan. Jobben är påhittade och kraven på de sjuka är att de mirakulöst ska bli friska bara de byter jobb, skriver Ida Gabrielsson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tusentals svenskar kan vara långtidssjuka i covid-19 och allt fler börjar enligt Svenska covidföreningen närma sig 180-dagarsgränsen i sjukförsäkringen och riskerar utförsäkring. Det är helt oacceptabelt och Vänsterpartiet agerar för att pressa regeringen att ändra reglerna så att Försäkringskassans bedömningar ändras.

Enligt opinionsföretaget Novus har omkring 150 000 svenskar upplevt covid-19-liknande symptom i mer än 10 veckor. Sveriges Radios Ekot uppger att de varit i kontakt med 14 personer som beskriver svåra ihållande symptom och samtidigt uppger att de riskerar att förlora eller redan har förlorat sin sjukpenning. 

Påhittade jobb

Det är framför allt i samband med att de varit sjukskrivna i över 180 dagar, då Försäkringskassan enligt den så kallade rehabiliteringskedjan prövar arbetsförmågan mot ”normalt förekommande arbete” som man riskerar att bli utförsäkrad.  Jobben är påhittade och kraven på de sjuka är att de mirakulöst ska bli friska bara de byter jobb. 

Vänsterpartiet har länge menat att systemet inte funkar. Ett lagförslag som liknar de förslag Vänsterpartiet driver har tagits fram av en statlig utredning och ligger nu på regeringens bord, men inget händer. 

Pandemin gör bristerna uppenbara

Coronapandemin har inneburit att fler svenskar än tidigare sett sjukförsäkringens brister. Man hade hoppats att det onda hade fört något gott med sig, att fler partier insett att sjukförsäkringen behöver en rejäl upprustning. 

Mot den bakgrunden lyfte Vänsterpartiet i torsdag ett initiativ om att genomföra en tillfällig förändring för långtidssjuka i covid-19. Långtidssjuka i covid-19 är i dag en omfattande grupp och de har dessutom en helt ny diagnos med stor osäkerhet kring långsiktiga effekter. Men inte ens detta kunde de som ska vara ytterst ansvariga medge. Det är ynkligt. 

Jag hoppas fortfarande att de som sänker skatter för rika ska se att sjukdom kan drabba oss alla.

Jag har själv varit långtidssjuk och jag vet hur utsatt man är. Många politiker verkar inte göra det. Moderaterna, det partiet som i sin budget till och med spar på sjukförsäkringen, argumenterade för sitt avslag med att det inte är rätt att ge undantag för covidsjuka gentemot personer med andra diagnoser. Det är, om det inte vore så fruktansvärt, skrattretande. 

V vill ha en förlängd trygghet

Vänsterpartiets förstahandsalternativ är alltid att genomföra permanenta förändring som ger verklig ekonomisk trygghet vid sjukdom, även efter 180 dagars sjukskrivning. Men inget parti, allra minst Moderaterna, har anslutit sig till vårt förlag. 

Enligt Svenska covidföreningen med sina drygt 700 medlemmar är det mer regel än undantag att den här gruppen misstros av Försäkringskassan. Precis som flera andra patientföreningar och upprop lyft gällande andra diagnoser. Nu menar delar av läkarprofessionen att okunskapen om covid-19 och hur den kan påverka människor på längre sikt bör leda till en mer tillåtande bedömning. 

Slopa rehabiliteringskedjan

Vänsterpartiet är mycket kritiskt till hur rehabiliteringskedjan är konstruerad och hur den fungerar. Vi anser att den bör slopas, till förmån för en mer flexibel handläggning oavsett diagnos. Med en sådan modell hade detta problem inte uppstått. 

Vi lägger nu ett nytt förslag med det innehållet som kommer att finns för riksdagens partier att ta ställning till. Jag hoppas fortfarande att de som sänker skatter för rika ska se att sjukdom kan drabba oss alla och att vi därför måste ha en trygg sjukförsäkring där utförsäkringarna stoppas.


Av Ida Gabrielsson (V)

Riksdagsledamot