Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnor borde inte få särskilda bidrag

Josefin Utas är demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig samling.
Åsa Tallroth sitter i Medborgerlig samlings partistyrelse. Foto: PRIVAT

Varför i hela fridens namn ska kvinnor ha särskilda bidrag i partierna?

För att stödet ska kunna rättfärdigas behöver bilden att kvinnor är en missgynnad särart fortsätta att odlas, skriver Josefin Utas och Åsa Tallroth.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | JÄMSTÄLLDHET. Partibidragsnämnden beviljade i november alla riksdagspartiernas kvinnoförbund stöd på sammanlagt 15 miljoner kronor för 2019. Bidragen betalas ut enligt lagen om statligt stöd till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer. Detta alltså utöver de hundratals miljoner som de får i partistöd.

Konstruktionen tål att ifrågasättas kraftigt. Varför i hela fridens namn ska kvinnor ha särskilda bidrag i partierna?

För att stödet ska kunna rättfärdigas behöver bilden att kvinnor är en särart som är missgynnad jämfört med männen, fortsätta att odlas. Stödet till kvinnoförbunden bidrar således till könssegregation och offerkultur. 

Offerkulturens Sverige

Konsekvenserna av denna offerkultur ses i Sverige i dag: Utvecklingen går bakåt gällande jämställdhet. Istället för att se människor som de unika individer som de är, behandlas de allt mer utifrån sitt kön och kvinnor ses som svaga och hjälplösa. Utsattheten hos kvinnor har blivit till en hel business och det lobbas för mer specialbehandling, mer pengar och till och med ren könsdiskriminering. 

 

LÄS MER: Jan Emanuel: Om män vågar vara män får vi ett bättre samhälle

 

Istället för att handla om lika rättigheter och frihet för människor oberoende av kön, har jämställdhetssträvan blivit till siffror och statistik. Mål sätts för andelar av könen inom olika branscher. Politiska partier föreslår könskvotering i privata bolagsstyrelser. Allt som inte är 50/50 beskrivs som problematiskt - helt oavsett vad människor faktiskt vill med sina liv.

Gulan Avci och medsystrarna i Liberala kvinnor klarar sig gott utan bidrag, skriver debattörerna. Foto: LENA LARSSON

Det här insinuerar att kvinnor inte klarar att ta sig fram på egna meriter. Tydligen är inte heller kvinnor kapabla att välja ”rätt” yrke och liv. Istället behöver de ha politiker för att hålla dem i handen, annars riskerar de att välja och göra fel. 

Kvinnor klarar sig utmärkt utan bidrag

Kvinnor klarar i själva verket mycket väl att forma sina egna liv. De utbildar sig betydligt mer än männen, de kan välja de yrken de vill, det gör de också och är inte längre ekonomiskt beroende av en man. Den omfattande diskriminering av kvinnor som bidragen på ett långsökt sätt tycks vilja kompensera för, existerar inte i dagens Sverige. 

 

LÄS MER: Sveriges kvinnor offras på radikalfeminismens altare

 

Otidsenliga, kontraproduktiva lagar måste åtgärdas. Stödet till kvinnoorganisationer i partierna behöver tas bort. Vill partierna ha interna organisationer som delar upp människor utifrån kön så får de ha det, men det är inget som staten ska uppmuntra eller använda skattemedel till. Dessa pengar behövs annanstans; i sjukvården, skolan eller som stöd till kvinnor som på riktigt har det svårt.

Medborgerlig Samling har inget kvinnoförbund. Vi anser att partipolitik bedrivs bäst gemensamt där vi diskuterar och beslutar tillsammans, där vi skapar förståelse och sprider kunskap mellan varandra om våra olika situationer och förutsättningar. 

Detta leder bara till motsättningar

Vi måste råda bot på synen i Sverige att det är politiken och bidrag som skapar goda förutsättningar för människor. Det är vi själva som gör det! Vi kan styra över våra egna liv och tillsammans – kvinnor och män – bygga framtiden. 

Identitetspolitiken, vilket kvinnobidragen är ett exempel på, för aldrig något gott med sig. Den leder bara till motsättningar och att verkligt behövande får stå tillbaka för den grupp som för stunden skriker högst. Att tro att den sortens politik i längden gynnar kvinnor är minst sagt naivt.

 

Av Josefin Utas

Demokratipolitisk talesperson Medborgerlig samling

Åsa Tallroth

Partistyrelseledamot Medborgerlig samling