Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stoppa rovdriften på den svenska välfärden

Det är hög tid att begränsa näringslivets, försäkringsbolagens och vårdbolagens inflytande på hälso- och sjukvården, skriver Karin Rågsjö. Foto: SHUTTERSTOCK
Karin Rågsjö är vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

De som har råd och möjlighet att betala för en privat sjukförsäkring får operationer och vård framför dem med sämre inkomst. 

Detta går helt emot den svenska hälso- och sjukvårdslagen, skriver Karin Rågsjö (V). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SJUKVÅRD. Min pappa kroppsarbetade från det att han var 15 år till dess han gick i pension som 62-åring. Med asbest i lungorna, stelopererad rygg och med hur många förslitningsskador som helst levde han till 2016. 94 år gammal. Hur det gick till vet jag inte. Kanske bra gener och tur. En vinnare vad gäller hälsa som trots att han kom från arbetarklassen fick ett liv som var hyfsat hälsosamt.

Klass och hälsa är förbundet med varandra. Kort utbildning och en sämre ekonomi genererar en sämre hälsa. I realtid ökar skillnaderna i hälsa i stället för att minska. I nya siffror från SCB visar statistiken att medellivslängden både vid 30 och 65 års ålder ökat mest för dem med eftergymnasial utbildning och minst för dem med förgymnasial utbildning. Vidare är det endast en grupp som har sänkt sin medellivslängd och det är kvinnor med förgymnasial utbildning. Det är ett gigantiskt misslyckande för Sverige. 

 

LÄS MER: Har du också missat den gömda välfärden?

 

Klasskillnadernas Sverige

Klass kostar i hälsa. Det fanns en tid då jämlikhet var Sveriges varumärke men Sverige har de senaste decennierna gått från att vara ett land med små klasskillnader till att vara det land inom OECD där klasskillnaderna ökar allra snabbast. Detta är en del av en större trend, där ojämlikheten i tillgång till vård gör att vissa grupper missgynnas och i slutändan får sämre hälsa än andra. En rapport från Cancerfonden från tidigare i år visar till exempel att om överlevnaden för cancerpatienter med låg utbildning hade varit lika stor som bland högutbildade skulle 2 900 liv kunna räddas per år. Det motsvarar ungefär åtta liv – varje dag. Det behövs strukturella insatser på olika nivåer, men även tydliga riktade insatser på hälsoområdet.

 

DEBATT: Privatläkare: Landstingen levererar en usel och förnedrande produkt

 

Nästa viktiga reform från V

Under hela förra mandatperioden förhandlade vänstern fram reformer som hade ett signum. Jämlikhet. Fri mammografi, vi gav förutsättningar för att fler kvinnor ska gå och ta cellprover så att livmoderhalscancer upptäcks i tid genom fri screening. Vi fördubblade tandvårdsbidraget så att fler får råd att gå till tandläkaren.

Det handlade om reformer som skulle öka jämlikheten.

Vi ville gå vidare med att låta primärvården få ansvar för ett uppsökande arbete. Vänsterpartiet vill erbjuda regelbundna hälsoundersökningar till dem som inte själva uppsöker hälso- och sjukvården i dag i de områden som är socioekonomiskt mer utsatta. Efter den första kontakten ska personen i fråga kunna erbjudas kontakt med rätt yrkeskategori för dennes behov. Ibland kan det vara en psykologkontakt, en annan gång sjuksköterskerådgivning. 

 

 

650 000 personer har gräddfil

Vi vet ännu inte vilken regering vi får men vi vet en sak: Om politiken fortsätter att inte leverera jämlikhet kommer hälsoklyftorna att öka. Vi kommer se fler inslag av näringslivets rovdrift på välfärden. Vårdföretagen samspelar med de stora försäkringsbolagen som förser 650 000 personer med privata sjukförsäkringar. Marknaden finns och med högerpolitiker vid makten är det den utvecklingen vi går till mötes. Det handlar om att tjäna pengar på sjukvård. De som har råd och möjlighet att betala för en privat sjukförsäkring får operationer och vård framför dem med sämre inkomst, samtidigt som vårdföretagen tjänar ordentligt med pengar på de patienter som är villiga att betala. Detta går helt emot den svenska hälso- och sjukvårdslagen. 

Det är hög tid att begränsa näringslivets, försäkringsbolagens och vårdbolagens inflytande på hälso- och sjukvården. Vi måste bygga en hälso- och sjukvård som är jämlik och tillgänglig och där personal och patienter är i fokus. Inte vinsten för aktieägarna.

 

Av Karin Rågsjö

Vårdpolitisk talesperson (V)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!