Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppa rektorernas censur av präster

Skolavslutningar har hållits i kyrkan så länge någon kan minnas, skriver Mikael Oscarsson.
Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

Skolor har firat avslutningar och haft  adventssamlingar i kyrkan - sin bygds kanske både vackraste och största  samlingssal - så långt tillbaka som någon kan minnas.

Några ord av högtidlighet och uppmuntran. En känsla av samhörighet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Några barnsånger och en psalm. Så har samhället byggts och förenats underifrån på ett sätt som uppskattats genom generationer.

Detta har fungerat väl tills byråkraterna i Stockholm bestämde att det var fördärvligt och "konfessionella" inslag förbjöds enligt skollagen. Och nu håller skruvarna på att dras åt ytterligare. I en utredning vid utbildningsdepartementet skriver skolverket i ett dokument att rektorn ska kontrollera "innehållet" i avslutningen, det vill säga även det prästerna ska säga: "Det är viktigt att förskolechefen respektive rektorn har kontroll över avslutningens eller samlingens innehåll och utformning."

Detta är allvarligt. Skrivningen åsidosätter hela Regeringsformen, som stadgar tvärtom - att var och en (det vill säga också präster) gentemot det allmänna (såsom kommunen och dess tjänstemän - rektorer) är tillförsäkrad frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.

Att på detta sätt myndighetsreglera något som i grunden bygger på förtroende är olyckligt. Men det är också ogiltigt med tanke på att alla samfund de facto är skilda från staten.

Det är nu angeläget att skolminister Jan Björklund gör ett förtydligande. För skolans uppdrag är väl i grunden fortfarande att värna de demokratiska värderingarna?


MIKAEL OSCARSSON,

är riksdagsledamot för KD