Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppa Putin innan han står på Östersjöns strand

Ulf Henricsson är överste av första graden och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.
Foto: Picasa
Vad Putin sysslar med saknar helt finess och då bör vi inte linda in det i ett ursäktande finessrikt diplomatiskt språk, skriver Ulf Henricsson.
Foto: GRIGORY SYSOEV / TT

Hur obehagligt det än låter måste Ryssland knäckas militärt. Det finns risker, men det är ännu mer farligt att vänta. Vi känner väl till Putins intentioner, och vi måste stoppa honom innan han står på Östersjöns strand, skriver överste Ulf Henricsson. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Rysslands förlorade seger” är titeln på Arkadij Babtjenkos senaste bok som är en rasande uppgörelse med den ryska regimen och kriget i Ukraina. Babtjenko är en från början rysk, nu ukrainsk journalist och författare. Babtjenko har som soldat i ryska armén tjänstgjort i kriget i Tjetchenien. I sitt skrivande väjer inte Babtjenko för några invektiv om sin före detta statsledning. Den ”vanlige ryssen” får också sina slängar. 

Bör inte lindas in

Den ryska kollapsen är bara en fråga om tid, enligt Babtjenko. I dess trolltider måste man fråga sig vad som är sant och vad som är falskt. Jag finner inga stora motsättningar mellan vad man under senare år kunnat läsa i medier och vad Babtjenko skriver. Men han har skalat bort alla politiska finesser. 

Vad Putin sysslar med saknar ju helt finess och då bör vi inte linda in det i ett ursäktande finessrikt diplomatiskt språk. Det räcker med att hälften är sant för att man inte skall hålla på Putin på bettingsajten. Efter att ha läst många böcker om Ryssland och sett delar av landet på riktigt kan jag bara utbrista – arma folk!

Måste knäckas militärt

Och hur löser vi (världssamfundet) detta? Än så länge är det få som ser en förhandlingslösning med eftergifter till Putin som möjlig utan att vår trovärdighet raseras med katastrofala följder för vår framtida säkerhet. De som förordar en förhandlingslösning får förklara hur de tänkt sig fortsättningen? Hur skulle man få till en trovärdig förhandlingslösning med en man som bryter mot varenda internationell överenskommelse när det passar honom?

Hur obehagligt det än låter måste Ryssland knäckas militärt. Putins beslut om mobilisering är ytterligare ett tecken på hur trängd han är. Tyvärr kan man nu se hur vi börjar mjukna i vår attityd ju längre kriget pågår. Hur mycket tål vi innan solidariteten försvinner som en löning i juletid?

Den enda vägen

Hur blev Japan och Tyskland stabila demokratier efter andra världskriget? De besegrades i grunden och de gamla strukturerna revs ner av segermakterna och de värsta skurkarna förintades på varierande sätt. Nya strukturer skapades genom att dessa länder påtvingades tydliga demokratiska grundlagar.

På Balkan dog mer än hundratusen människor medan världssamfundet förhandlade och hotade med ”vargen kommer ” så ofta att ingen trodde på den. När så vargen sent omsider kom tog kriget slut, men tyvärr lät man för många skurkar stanna kvar i maktpositioner.

Ett militärt nederlag är nog den enda vägen för att inordna Ryssland i den demokratiska världen. Tre revolutioner har hittills misslyckats med detta.

Den ukrainske utrikesministern har bland annat önskat sig vår nya artilleripjäs Archer, skriver Ulf Henricsson.
Foto: Thomas Sattermann / BAE Systems Bofors / TT

Ge Ukraina Archer

Besegra Putinregimen militärt och häv inga sanktioner förrän Ryssland antagit en konstitution som världssamfundet godkänt. Jag vet – väst kommer aldrig att starta ett kärnvapenkrig för detta syfte. Däremot kan vi låta Ukraina göra jobbet, men bidra med omfattande militärt stöd, vilket främst USA, EU och Storbritannien med flera redan gör. Den ukrainske utrikesministern har ju bland annat önskat sig vår nya artilleripjäs Archer.

Ge Ukraina Archer men behåll de pjäser vi behöver för utbildningen av våra egna förband. 

För dyrt? Nej, Bofors får göra fler, och funkar systemet bra får de nog göra ännu fler. Till det kan vi lägga all ammunition som också Bofors kan göra. Vi har fler bra grejer i förråden som vi kan bidra med på samma sätt.

Framförallt är det bättre att stoppa Putin nu, innan han kommit igenom Ukraina och står vid Östersjöns strand. Hans intentioner känner vi till.

Men detta kan ju vara farligt!? Visst, det finns risker – men vad kan vara farligare än en framgångsrik Putin på Östersjöns strand?


Av Ulf Henricsson

Överste av första graden och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien

Texten publicerades först på Kungliga Krigsvetenskapsakademien hemsida (15/9).


0