Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppa propagandan mot BVC:s barnvaccin

Vidarkliniken deltar i kampanj mot barnvaccination, varnar barnläkaren Mats Reimer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att mässlingen åter brutit ut i Järna är ingen slump. Det är bara 15 år sedan Järna hade Sveriges senaste större mässlingepidemi. Järna är den ort i landet där barnen har sämst skydd mot mässling och de övriga infektioner som enkelt kan förebyggas med BVC-vaccinerna. Den dåliga vaccintäckningen beror på den antroposofiska tron att barnsjukdomar med feber är andligen utvecklande för barnen.


Vidarkliniken säger officiellt att de inte avråder föräldrar från vaccination. Men kliniken talar med kluven tunga eftersom de samtidigt säljer skrifter som argumenterar mot vaccination och ledande företrädare deltar i en internetkampanj mot barnvaccination. Några vaccinmotståndare har nyligen startat hemsidan vaccin.me som har en proffsig layout och texter av etablerade aktivister i denna subkultur. Nu har en antroposofisk läkare, en av Vidarklinikens grundare, publicerat en artikel om BVC-vacciner på nätsidan vaccin.me. Artikeln "Genomgångna barnsjukdomar ger ett starkare skydd mot allergier och cancer" är full av desinformation.


Barnpsykiatern Jackie Swartz hävdar att sjukdomarna vi vaccinerar mot på BVC inte är farliga för i övrigt friska personer, att vaccinen ändå inte har så stor skyddseffekt, att de har svåra biverkningar och att det till och med är hälsosamt att genomgå en del av dessa infektioner. Han skriver att hans bild av vaccinen och sjukdomarna "granskats och godkänts av barnläkare", vilket jag förmodar betyder att han funnit någon antroposofisk barnläkare som hållit med. Men Swartz och hans granskande pediatriker har fel. Vaccinen som ges på BVC är effektiva, allvarliga biverkningar är extremt sällsynta och de sjukdomar de skyddar mot är alla potentiellt farliga.


Som vanligt bagatelliserar antroposofiska läkare mässlingen och Swartz ger en oväntad litteraturreferens: "Mässling är enligt Hemmets läkarbok från 1930-talet en relativt harmlös sjukdom som med riktig omvårdnad gör att barnen tillfrisknar utan större problem." Det är klart att de allra flesta med mässling tillfrisknade, men under 1930-talet dog ändå över 600 svenska barn av mässling, och betydligt fler fick allvarliga komplikationer.

I dag är dödligheten i mässling mindre, men under den epidemi som pågått i Europa de senaste åren har ungefär ett barn av tusen avlidit. Det Jackie Swartz mörkar i sin artikel, och i kontakt med journalister, är att enligt den antroposofiska religiösa tron är barnsjukdomarna viktiga för barnets andliga utveckling. Detta är den verkliga orsaken till att Swartz gärna vill att röda hund och mässling fortsatt skall spridas.


Nu när mässlingen återkommit till Järna vill Vidarklinikens husläkare Kristian Holmberg ändå inte rekommendera föräldrar att vaccinera sina barn. Holmberg, som är ordförande i Läkarföreningen för antroposofiskt orienterad medicin, vill inte svara på vilken den antroposofiska inställningen till mässlingvaccin är och hävdar att läkarföreningen inte har någon bestämd ståndpunkt gällande mässlingvaccin.


Artikeln på vaccin.me baseras på skriften "Vaccinationer - fördelar och nackdelar. En information till föräldrar och andra intresserade" utgiven av Vidarkliniken 1999. Skriften finns fortfarande till försäljning på Vidarkliniken. Det är uppenbart att kliniken motarbetar den offentliga sjukvårdens ansträngningar att nå en fullgod vaccinationstäckning. Det är orimligt att Vidarkliniken tillåts sprida propaganda mot BVC-vaccinerna samtidigt som de bedriver skattefinansierad vård. Kan de inte delta i solidariskt smittskyddsarbete måste folkhälsominister Maria Larsson se till att deras statsbidrag dras in och verka för att deras avtal med landstingen sägs upp.

MATS REIMER
Mats Reimer är barnläkare i Mölnlycke utanför Göteborg och bloggare på Dagens Medicin.