Stoppa propagandan mot BVC:s barnvaccin

Publicerad

Vidarkliniken deltar i kampanj mot barnvaccination, varnar barnläkaren Mats Reimer.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att mässlingen åter brutit ut i Järna är ingen slump. Det är bara 15 år sedan Järna hade Sveriges senaste större mässlingepidemi. Järna är den ort i landet där barnen har sämst skydd mot mässling och de övriga infektioner som enkelt kan förebyggas med BVC-vaccinerna. Den dåliga vaccintäckningen beror på den antroposofiska tron att barnsjukdomar med feber är andligen utvecklande för barnen.

 

Vidarkliniken säger officiellt att de inte avråder föräldrar från vaccination. Men kliniken talar med kluven tunga eftersom de samtidigt säljer skrifter som argumenterar mot vaccination och ledande företrädare deltar i en internetkampanj mot barnvaccination. Några vaccinmotståndare har nyligen startat hemsidan vaccin.me som har en proffsig layout och texter av etablerade aktivister i denna subkultur. Nu har en antroposofisk läkare, en av Vidarklinikens grundare, publicerat en artikel om BVC-vacciner på nätsidan vaccin.me. Artikeln "Genomgångna barnsjukdomar ger ett starkare skydd mot allergier och cancer" är full av desinformation.

 

Barnpsykiatern Jackie Swartz hävdar att sjukdomarna vi vaccinerar mot på BVC inte är farliga för i övrigt friska personer, att vaccinen ändå inte har så stor skyddseffekt, att de har svåra biverkningar och att det till och med är hälsosamt att genomgå en del av dessa infektioner. Han skriver att hans bild av vaccinen och sjukdomarna "granskats och godkänts av barnläkare", vilket jag förmodar betyder att han funnit någon antroposofisk barnläkare som hållit med. Men Swartz och hans granskande pediatriker har fel. Vaccinen som ges på BVC är effektiva, allvarliga biverkningar är extremt sällsynta och de sjukdomar de skyddar mot är alla potentiellt farliga.

 

Som vanligt bagatelliserar antroposofiska läkare mässlingen och Swartz ger en oväntad litteraturreferens: "Mässling är enligt Hemmets läkarbok från 1930-talet en relativt harmlös sjukdom som med riktig omvårdnad gör att barnen tillfrisknar utan större problem." Det är klart att de allra flesta med mässling tillfrisknade, men under 1930-talet dog ändå över 600 svenska barn av mässling, och betydligt fler fick allvarliga komplikationer.

I dag är dödligheten i mässling mindre, men under den epidemi som pågått i Europa de senaste åren har ungefär ett barn av tusen avlidit. Det Jackie Swartz mörkar i sin artikel, och i kontakt med journalister, är att enligt den antroposofiska religiösa tron är barnsjukdomarna viktiga för barnets andliga utveckling. Detta är den verkliga orsaken till att Swartz gärna vill att röda hund och mässling fortsatt skall spridas.

 

Nu när mässlingen återkommit till Järna vill Vidarklinikens husläkare Kristian Holmberg ändå inte rekommendera föräldrar att vaccinera sina barn. Holmberg, som är ordförande i Läkarföreningen för antroposofiskt orienterad medicin, vill inte svara på vilken den antroposofiska inställningen till mässlingvaccin är och hävdar att läkarföreningen inte har någon bestämd ståndpunkt gällande mässlingvaccin.

 

Artikeln på vaccin.me baseras på skriften "Vaccinationer - fördelar och nackdelar. En information till föräldrar och andra intresserade" utgiven av Vidarkliniken 1999. Skriften finns fortfarande till försäljning på Vidarkliniken. Det är uppenbart att kliniken motarbetar den offentliga sjukvårdens ansträngningar att nå en fullgod vaccinationstäckning. Det är orimligt att Vidarkliniken tillåts sprida propaganda mot BVC-vaccinerna samtidigt som de bedriver skattefinansierad vård. Kan de inte delta i solidariskt smittskyddsarbete måste folkhälsominister Maria Larsson se till att deras statsbidrag dras in och verka för att deras avtal med landstingen sägs upp.

MATS REIMER

Mats Reimer är barnläkare i Mölnlycke utanför Göteborg och bloggare på Dagens Medicin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag