Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa privata försäkringar som genväg till våra sjukhus

S-satsningen på två miljarder på sjukvården och avvisande av  privatiseringar och new public management-system är välkommet. Dels  behövs det tydligare skiljelinjer i valet, dels har personal och  medborgare väntat på satsningar för att avvärja de allvarligaste  bristerna i sjukvården.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Precis som vi på Katalys lyft fram behöver välfärden både ett stopp på vinstjakt och rejäla resurstillskott i kombination med bättre arbetssätt där man tar tillvara de anställdas yrkeskunskaper. S besked är därför ett steg i rätt riktning.

Det är dock ett område som behöver tydligare förslag och det är dagens kraftiga ökning av antalet privata sjukvårdsförsäkringar. Många människor oroar sig - med rätta - över livsfarliga köer och rapporter om överbeläggningar och brister i vården och konsekvensen är att antalet privata sjukvårdsförsäkringar exploderat.

Mellan år 2000 och 2014 har antalet sexdubblats och överstiger snart 600 000 personer. Bara första kvartalet i år ökade antalet privata sjukvårdsförsäkringar med 9 000 och de sista åren har ökningstakten varit 11 procent per år.


Orsaken är till stor del rädsla. Rädslan att man själv eller en anhörig eller anställd ska fara illa eller inte få en bra vård driver människor att skaffa privata skydd. Denna "inre" privatisering är det största hotet mot en bra sjukvård för alla. Därför behöver S tydligt lova att spika igen de bakdörrar för privata försäkringar som borgarna öppnat på de offentliga sjukhusen. Detta är en vinnarfråga för S och en ödesfråga för den svenska sjukvården.

Chef för den fackliga tankesmedjan Katalys


Daniel Suhonen