Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppa mörkläggningen kring de låga pensionerna

Svenska pensionärer är fattigast i Norden.
Foto: TT
Brit Rundberg från Tantpatrullen – en organisation som kämpar för ett nytt pensionssystem.
Foto: PRIVAT

Pensionsgruppen fungerar som ett gäng edsvurna som sätter effektiv munkavel på en öppen debatt om pensionssystemet.

Vilken annan viktig politisk fråga som rör alla medborgare skulle hanteras på detta sätt? skriver Brit Rundberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges pensionärer är fattigast i Norden. Antalet fattigpensionärer ökar. Främst är det kvinnor, som trots ett långt yrkesliv, hamnar i fattigfällan. Pensionärsorganisationerna protesterar. Media rapporterar. Nyligen dominerade pensionsfrågan förstasidorna i båda kvällstidningarna på samma dag. Pensionsfrågan har blivit en het fråga. Folk läser om pensionerna och diskuterar utvecklingen.

Men för våra folkvalda i riksdagen är pensionsfrågan fortfarande en icke-fråga. Varför det? Jo, det är pensionsgruppen som äger frågan, inte våra folkvalda i riksdagen. De folkvalda kommer endast in som beslutfattare först när pensionsgruppen diskuterat sig fram till ett enigt förslag som sedan läggs fram av regeringen. På så sätt undviker man offentlig och demokratisk debatt om förslaget innan det formulerats och lagts fram. Det är förstås enklast så, men inte särskilt demokratiskt. 

En seglivad konstruktion

Vad är då pensionsgruppen? Egentligen har den funnits ända sedan 1991 när regeringen Bildt tillsatte en grupp som skulle arbeta fram ett nytt pensionssystem. Tycker man det är att överdriva kan man i alla fall tryggt påstå att pensionsgruppen har sina rötter där. Alla riksdagens dåvarande partier var med i 1991 års grupp men eftersom V:s representant inte tyckte som de andra försvann V snart ur gruppen. 

Ansvaret för pensionsfrågan måste föras över till riksdagen och därmed till en fri och öppen debatt om ett nytt och bättre pensionssystem.

För att göra en lång historia kort arbetade gruppen, i slutändan bestående av S, M, L, C och KD, fram det nuvarande pensionssystemet som sedan lanserades 1999. Då formulerades också ett testamente (det kallas så i dokumenten om överenskommelsen) där en grupp bestående av samma partier skulle fullfölja arbetet, genom att värna och vårda överenskommelsen, alltså pensionssystemet. 

Omöjliggör en öppen debatt

Pensionsgruppen är alltså inte någon parlamentariskt tillsatt demokratisk arbetsgrupp. Alla riksdagens partier finns inte representerade. Den lyder inte under offentlighetsprincipen. Har med vissa kosmetiska förändringar funnits sedan 1991, passerat sju riksdagsval, hängt med åtta regeringar och ett antal majoritetsskiften. Den uttalar sig bara som grupp och inte förrän alla är överens. Vad de enskilda partierna i gruppen egentligen tycker får vi aldrig veta. Det går inte att debattera med dem. De fungerar här i princip som ett gäng edsvurna med en effektiv munkavel på en öppen och fri politisk debatt om pensionssystemet. Direktiven hindrar pensionsgruppen från att tänka utanför boxen. 

Lägg ner pensionsgruppen

De flesta har nog ingen aning om hur pensionsgruppen en gång formerades, dess sammansättning och hur fjärran den är från allt vi är vana vid av demokratiskt styrd parlamentarisk representation. En grupp som bakom slutna dörrar hanterar vårt pensionssystem, vårdar och värnar, enligt direktiv som formulerades i 90-talets politiska miljö. Vilken annan viktig politisk fråga som rör alla medborgare skulle hanteras på detta sätt? 

Ansvaret för pensionsfrågan måste föras över till riksdagen och därmed till en fri och öppen debatt om ett nytt och bättre pensionssystem. Så länge pensionsgruppen finns där som en propp är detta inte möjligt. 

Det är dags att vårda och värna pensionärerna. Lägg ner pensionsgruppen.


Av Brit Rundberg

Organisationen Tantpatrullen 

Tidigare lokalpolitiker (V)