Yekbun Alp, kurd och aktivist. Demonstranter och motdemonstranter drabbade samman under en manifestation på Sergels torg på söndagen. Foto: Bezav Mahmod och Elisabeth Lidén.
Yekbun Alp, kurd och aktivist. Demonstranter och motdemonstranter drabbade samman under en manifestation på Sergels torg på söndagen. Foto: Bezav Mahmod och Elisabeth Lidén.

Stoppa lynchmobben mot kurder i Sverige

Publicerad

AKP:s framgångar och allt mer nationalistiska approach har fått de unga fascistanhängarna i Europa att känna sig extra fosterländska och på offensiven.

De Grå vargarna, allmänt kända för terror och gatuvåld sedan 70-talet, gör sig ännu en gång påminda om sin närvaro i Sverige, skriver Yekbun Alp.

Överallt i Turkiet pågår just nu organiserade hatattacker från ultra-nationalister mot allt som är kurdiskt och armeniskt.

Många svenska turister som besökt Turkiet har på senare tid fått se detta på nära håll. De har sett restauranger och butiker ägda av kurder förstöras. De har sett hur man bränt upp det pro-kurdiska partiet HDP:s lokaler i bland annat turistorten Alanya. Totalt har över 170 HDP-kontor förstörts och för var dag blir situationen värre. Rena rama lynchmobbar tar sig runt i städer och misshandlar folk som talar kurdiska. Och allt detta sker med ett uppenbart stöd från självaste staten.

Denna mentalitet tycks nu sprida sig till Europa.

I söndags anordnade turkar en demonstration i Stockholm på Sergels torg. De visade sitt stöd för turkiska statens isolering av städer med kurdisk majoritet.

Att barn mördats av turkisk polis och militär i till exempel staden Cizir (Cizre) och att barnens mödrar varit tvungna till att förvara liken i frysboxar för att de inte ska ruttna, då utegångsförbudet gjort att de inte kunnat ta sig till bårhuset, verkade inte röra någon närvarande i ryggen.

 

Man skrek stolt ut sloganer i stöd för turkiska statens fortsatta operationer samtidigt som de, likt samtliga demonstrationer och attacker i Turkiet, avslutade manifestet med att deltagarna gjorde Grå vargarnas tecken.

Kort efter tog sig folk till motdemonstranterna som befann sig på flera meters avstånd för att provocera genom att göra varg-tecknet, man gav sig även på en kvinna med kurdisk bakgrund som fick föras till sjukhus.

Turligt nog hann det inte bli så mycket mer då polisen hann ingripa och stoppa det som skulle kunnat bli som i Tyskland för några dagar sedan då flera motdemonstranter misshandlades, varav en person blev knivskuren i halsen och var nära på att dö.

Grå vargarna (turkiska Bozkurtlar) är en turkisk högerextrem, ultranationalistisk, nyfascistisk ungdomsorganisation. Grå vargarna är det högerextrema turkiska partiet Nationella aktionspartiets (MHP) ungdomsorganisation som på senare tid också börjat visa stöd för president Recep Tayyip Erdogan och partiet AKP. Organisationen har anklagats för terrorism, och mördat över 694 personer mellan åren 1974-1980. Aktionerna har varit riktade mot vänstersympatisörer, kurder och armenier i både Turkiet och i övriga Europa.

Det är ingen särskilt djärv slutsats att AKP:s framgångar och allt mer nationalistiska approach har fått de unga fascistanhängarna i Europa att känna sig extra fosterländska och på offensiven. De Grå vargarna, allmänt kända för terror och gatuvåld sedan 70-talet, gör sig ännu en gång påminda om sin närvaro i Sverige.

Om turkiska demonstranternas aggression i Stockholm var planerad och ett uttryck för en högre grad av organisering är svårt att veta, men mycket tyder på det då en kraftig explosion inträffade i en kurdisk föreningslokal i Stockholmsförorten Fittja dagen efter.

 

En händelse som gav eko inträffade april 1999 i Malmö när representanter för turkiska Grå vargarna attackerade flygbladsutdelare från Bojkotta Turkiet-kommittén i Malmö utanför fritidsresor. Hot, sabotage, förföljelse och våld användes och ungefär samtidigt rapporterade Malmötidningarna om en incident utanför en av stadens gymnasieskolor. En skolflicka med kurdisk bakgrund hade blivit påhoppad av fem äldre turkiska tjejer som noga deklarerade att de handlade av politiska motiv. De hade kniv och hotade henne till livet. Turligt nog hann hon avvärja sig och lyckades ta sig därifrån med livet i behåll.

Likt många andra kurder flydde min familj turkiska statens terror på 1980-talet och många utav dess förlängda armar.

Grå vargarna var en av dem som satt skräck och gav många obehagliga minnen hos kurder, även armenier. Precis som nazisterna och dess hälsning gör sig påmind om Förintelsen på miljoner judar, romer och HBTQ-människor så uppstår samma obehag hos bland annat kurder när fascistiska turkar gör de gråa vargarnas tecken.

 

Yekbun Alp, kurd och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag