Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa kravlösheten hos Migrationsverket

Skandalen är så stor och komplicerad att ingen vågat eller velat ta i det, varken från politiskt eller medialt håll, skriver Bert Karlsson.
Foto: ANNA SVANBERG
Förre migrationsministern Morgan Johansson talade om att kostnaderna måste sänkas. Det rimmar illa med verkligheten, menar Bert Karlsson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Migrationsverket har blåst skattebetalarna på miljarder genom att konsekvent bryta mot  sitt eget regelverk, hävdar Bert Karlsson. 

Nu förbereder han en mångmiljonstämning mot myndigheten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATIONSVERKET. De senaste åren har präglats av upprepade skandaler inom den offentliga verksamheten. Men de uppmärksammade affärerna med Sjöfartsverket, Statens fastighetsverk och Dan Eliasson är en ljum västanfläkt i jämförelse med hur det kravlösa Migrationsverket har skött och sköter sitt uppdrag.


LÄS MER: Bert Karlssons hot – tänker kräva 29 miljoner


Skandalen är så stor och komplicerad att ingen vågat eller velat ta i det, varken från politiskt eller medialt håll. Kanske av rädsla för att inte spela ett enskilt parti i händerna.

Trots att Migrationsverket de senaste åren har blåst skattebetalarna på miljarder genom att konsekvent bryta mot sitt eget regelverk, har det inte vid något tillfälle gjorts en totalt oberoende granskning av verksamheten.  

Kringgår reglerna om upphandling

Migrationsverket har under åren arbetat fram ett rankingsystem i syfte att få ner priserna. Rankingen är tydlig; lägst pris ligger först i kön. Men i dag struntar man fullständigt i det här. Ett exempel är när ett bolag som rankades 38 fick en tilldelning trots att det företag som rankades etta var tre miljoner kronor billigare sett över ett år.

Det finns en lång rad exempel på hur verket i samband med upphandlingar kringgått det egna regelsystemet och i stället ägnat sig åt godtyckliga bedömningar. 

Varför de gör så här, är det ingen som vet. Det vi däremot vet är att Migrationsverket har stämts på hundratals miljoner kronor för felaktiga upphandlingar.

Runt hörnet väntar dessutom krav på reparationskostnader på runt en miljard för sönderslagna och slitna asylboenden. Här har Migrationsverket satt i system att ligga så länge på utbetalningarna att flera företag riskerar att gå i konkurs.

Allvarligast är kanske de uteblivna brandkontrollerna av lägenheter, en följd av att det saknats brandkonsulter. I vissa fall har det dröjt upp till ett halvår innan det gjorts en brandbesiktning. Efteråt har det också visat sig att ett stort antal lägenheter har varit underkända. 

Den nuvarande regeringens inställning till vinster i välfärden haltar betänkligt mot bakgrund av att Migrationsverkets egna anläggningar är minst tre gånger så dyra att driva i jämförelse med de privata. Dessutom anlitar man ofta bemanningsföretag till de här anläggningarna, utan att göra en upphandling. Samtidigt talade förre migrationsministern Morgan Johansson om att kostnaderna måste sänkas.

Häromdagen fick jag ett telefonsamtal från en anställd på Migrationsverket. Det var ett samtal som tecknade bilden av en rakt igenom osund verksamhet. Han frågade om jag hade något jobb åt honom, för nu orkade han inte längre. "Antingen ljuger jag om hur den ekonomiska styrningen går till, eller så säger jag som det är, och då får jag sparken. Jag mår illa när jag går till jobbet".

Ett socialt haveri

Det är av samma anledning, av rädsla för att bli av med kontrakt, som vi entreprenörer inte har slagit larm tidigare. Det tog till exempel Migrationsverket tre år att sänka de höga ersättningarna för ensamkommande, från att ha varit 2 000 kronor och uppåt per dygn och barn, till 1 350 kronor.

Till den här bilden kan läggas omflyttningar av asylsökande i taxi och bussar, ibland på sträckor uppåt 100 mil. Det vittnar inte bara om en lättsinnig hantering av skattemedel, utan framför allt om ett socialt haveri. Detta sociala haveri tar sig nya uttryck när Migrationsverket och regeringen nu lastar över allt boendeansvar för nya svenskar på kommunerna, och därmed tvingar kommunerna att bryta mot både ekonomiska och mänskliga regler.

Det värsta är inte att Migrationsverket genom åren har kostat skattebetalarna miljarder i onödan, det värsta är att ingen har satt ner foten och sagt: nu räcker det!


Av Bert Karlsson

Entreprenör