Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa högerns och MP:s fyllebråk om kärnkraften

Kontrollrummet på Forsmark 3, en av de reaktorer som fortfarande är i drift.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kalle Sundin är utredare vid den fackliga tankesmedjan Katalys.
Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Kärnkraftsfrågan har tagits gisslan av grälsjuka politiker. Debatten liknar ett barslagsmål. Två parter, högerblocket och miljöpartister, har drabbat samman – helt i onödan utifrån omgivningens perspektiv. 

Resten, det vill säga industrierna, hushållen, företagen och ansvarstagande partier, suckar och försöker bryta upp grälet innan något går i kras, skriver Kalle Sundin från Katalys.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. M-KD-SD-L-sidan använder kärnkraftsförsvar som ett sätt att skyla över sin obefintliga klimatpolitik. Därför vill de gärna ha bråk. Det såg vi prov på under förra veckans partiledardebatt där de alla, trots direkta uppmaningar från programledarna om att avvakta med kärnkraftsutspelen till energidebatten, vägrade diskutera något annat under hela klimatsegmentet.

MP kan inte hålla huvudet kallt

Miljöpartiet har dessvärre för mycket instinktivt kärnkraftsmotstånd i sitt parti-DNA för att hålla huvudet kallt. Det finns alltid någon förnumstig talepunkt redo att avfyra när tillfälle ges, vilket säkert går hem i de egna leden men bidrar till att den onödiga debatten får ytterligare liv.

Egentligen är inte de sakpolitiska skillnaderna så stora. Om man skalar bort allt taktiserande måste väl ändå samtliga partier vara överens om att en förnybar energiförsörjning är det bästa alternativet – och att kärnkraften måste finnas kvar tills vi uppnått detta?

Ett tips till energiuppgörelsen

Varför då inte hänga på en liten mening på energiuppgörelsen – som M och KD valt att lämna – för att göra det tydligt? Den skulle då lyda så här:

”Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion, fram till att detta uppfyllts kommer kärnkraften fortsatt vara viktig. Detta är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut.”

Svingar vilt i energifrågan: Lorentz Tovatt (MP) – här fotograferad i en solcellspark – och Ebba Busch (KD) är två av kombattanterna.

Detta borde partierna kunna enas om. Förnybar energiförsörjning är så klart att föredra om alternativet är att förvara radioaktivt avfall under tiotusentals år. Det måste högern acceptera. Om de inte vill lyssna på vänstersidan kanske de kan ta till sig av Mikael Odenberg, tidigare M-minister och fd generaldirektör för Svenska kraftnät, som sagt att ”ingen normalt funtad människa” överväger att bygga ny konventionell kärnkraft i dag. Det är inte konkurrenskraftigt. 

Att fasa ut kärnkraften är fullt möjligt om politiken avsätter tillräckliga investeringar i vindkraft och elnät samt långsiktiga stöd- och styrmedel för att utveckla rätt lagrings- och vätgasteknik. Som förstahandsalternativ är väl detta givet?

Varför inte forska om bättre kärnkraft?

Miljöpartiet måste å sin sida erkänna kärnkraftens klimatroll i dag. Inte ens de mest hårdnackade djupgröna skulle väl kräva fullt avvecklad kärnkraft om det skulle innebära beroende av fossil energiproduktion eller riskera industrins omställning? Och vad skadar det att även forska om potentialen för mindre och bättre kärnkraftverk? Till dess att en förnybar energiproduktion (och bättre energieffektivitet) kan fylla framtidens snabbt ökande elbehov finns ingen anledning att inte också säkerställa att bästa möjliga kärnkraftsalternativ finns tillgängliga. Det skapar trovärdighet.

Dags att nyktra till

Omställningen kräver långsiktiga spelregler från ansvarstagande partier. Industrin visar nu med klarhet att de tänker ta steget till fossilfrihet – då måste politiken garantera rätt förutsättningar. Kan Sverige investera sig fram till en helt förnybar energiproduktion – med nät och lagringstekniker som kan tillhandahålla billig el i hela landet – så ger vi oss själva en enormt gynnsam position i framtidens elektrifierade ekonomi. Det kommer skapa jobb, välstånd och välfärd. 

Den utvecklingen får inte äventyras av kortsiktigt röstfiske. Det här partipolitiska barslagsmålet har pågått länge nog nu, dags att nyktra till och ta ansvar. 


Av Kalle Sundin

Utredare, tankesmedjan Katalys